Näkökulma: Länsi-Suomen piirin viimeinen Kolmonen oli jännittävä viime minuuteille asti

Pargas IF nappasi kauden viimeisestä pelistä 4–0-voiton ja pääsi sen myötä juhlimaan nousua Kakkoseen.

Kun Varsinais-Suomessa pelataan seuraavan kerran Kolmosta, ei se ole enää Länsi-Suomen piirin siipien alla. Syksyllä lakkautettavan jalkapallopiirin viimeinen Kolmonen päättyi Piffenin nousujuhliin, ja alakertaan lähti RaiFu, JyTy ja TOVE.

JALKAPALLO. Länsi-Suomen piirin Kolmonen päättyi lauantaina 12. lokakuuta Paraisilla Pargas Idrottsföreningenin 4–0-voittoon Toejoen Veikoista. Peli oli Turun Seutusanomien ja Länsi-Suomen piirin Kuukauden ottelu, joka lähetettiin suorana Seutusanomien verkkosivuston kautta. Pokaalin nosto ja kaikki muutkin tämän kauden kuukauden ottelut ovat katsottavissa jälkilähetyksinä Seutusanomien verkossa.

Vaikka sarjan mestaruus oli taputeltu hyvissä ajoin paraislaisten eduksi, viimeisen kierroksen jännitysmomentti löytyi putoamiskamppailusta. Viisi joukkuetta pelasi säilymisensä puolesta. Lopulta Paimion Haka ja Jomala säilyivät sarjassa. Tove, JyTy ja RaiFu putosivat Neloseen.

Kun kautta summataan jälkikäteen, voidaan se jakaa kolmeen osaan. Oikeammin kolmeen hallintajaksoon. Kauden alussa ennakkosuosikit, kymmenen ottelun tappiottomalla putkella aloittanut Peimari United ja 17 ottelun tappiottoman ottelun putkella aloittanut Masku näyttivät ratkaisevan nousun keskenään. Tasapelien paljous piti kuitenkin muut iskuetäisyydellä.

Kesähelteiden alettua heräsi myös sinimusta Inter. Interin reservien lyödessä kovan vaihteen silmään alkoi nousukamppailu muuttua useamman leikiksi. Samaan aikaan FC Åland oli ilmestynyt kärkikamppailuun. Myös paraislaiset kertoivat olemassaolostaan kesäkuun huonon vaiheen jälkeen.

Piffenillä loppusuoralla 15 ottelun tappioton putki

Viimeisin kolmannes alkoi elokuussa. Sarjan lopulta selvällä erolla voittanut Pargas Idrottsförening sai viimein pelinsä päävalmentaja Stefan Strömborgin näköiseksi. Hävittyään 15. kesäkuuta Toejoen Veikoille aloitti paraislaiset 15 ottelun tappiottoman putken, jonka aikana he voittivat 13 ottelua ja pelasivat tasan kahdesti. Elo–syyskuun aikana Piffen kaatoi muista kärkijoukkueista Interin, Peimarin ja FC Ålandin maalierolla 6–0. Viidennen kärkijoukkueen Maskun kanssa pisteet tasattiin 1–1-lukemin.

Jälkikäteen katsottuna ei nousijasta ole epäselvyyttä. Sarjan paras joukkue voitti sarjan. Muiden joukkueiden parempi alku piti Piffenin hieman piilossa muutaman pisteen päässä, kunnes kaikilla muilla koneet alkoivat sakata. Paraislaisilla oli sarjassa eniten voittoja, vähiten tappioita ja vähiten päästettyjä maaleja. He olivat myös tasapainoisin joukkue. Kaikki toteuttivat samaa pelitapaa. Kollektiivisuus oli vuoden voittaja.

PaiHa säilyi ­– derbyt jatkuvat

Putoamiskamppailussa riitti jännitettävää viimeiselle kierrokselle asti. Se on sivusta seuraajalle mukavaa, mutta siellä olevien joukkueiden kopissa tunnelma on toinen. Kuivimmat jalat loppupään taistelussa oli lopulta Paimion Hakalla. Joukkue otti kauden viimeisessä yhdeksässä ottelussaan puolet pisteistään ja yli puolet voitoistaan. Parhaiten paimiolaisten peli kulki Ahvenanmaalaisia vastaan. Neljästä kohtaamisesta kolme päättyi paimiolaisten voittoon. Tämä tarkoittaa myös, että Peimarin derbyt jatkuvat vuonna 2020.

Edessä positiivisia muutoksia

Länsi-Suomen piirin Kolmonen oli todella jännittävä ja hyvätasoinen sarja. Nyt on aika suunnata katseet valtakunnan tason johtamiseen. Seurojen Palloliitto ottaa vetovastuun Piirien lakkauttaessa toimintansa syksyn aikana. Joskus muutos on hyvästä, ja ainakin ennakkotietojen mukaan edessä on positiivisia uudistuksia. Onneksi kuitenkin täällä lännessä jatkuu paikallisten ihmisten työpanos. Heitä tarvitaan, sillä he tuntevat alueen seurat.

On aika hypätä turvalliseen tuntemattomaan.

Mikko Seppälä

*muokattu 14.10. Putoajien lista korjattu. Jomala IK säilyi sarjassa toisin kuin alkuperäisessä jutussa luki.