Naantalin uudistunut kirjasto hemmottelee nuoria

Naantalin kirjastotoimenjohtaja Tarja Tuomi ja kirjaston uudistuksen suunnitellut arkkitehti Paula Markkula ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Naantalin laajentunut pääkirjasto on todellinen kaupunkilaisten olohuone – rauhallinen keidas keskellä kaupunkia. Ja nyt se palvelee entistä laajemmin.

NAANTALI. Naantalin kirjasto on kasvattanut pinta-alaansa yli 400 neliöllä. Ennen torin laidalla kakkoskerroksessa sijainnut kirjasto on laajentanut toimintaansa myös katutasoon. Uusista lisätiloista löytyy lehdet, lainaus, palautus, varaukset, työskentelytiloja, lukunurkkauksia sekä nuorten osasto. Yläkerta on pysynyt entisellään, joskin lisää avaruutta on tullut, kun lehdet sekä nuorten kirjat on siirretty alakertaan.

Uusia tiloja on ehditty odottaa jo pitkään. Kirjastotoimen johtaja Tarja Tuomi on tyytyväinen lopputulokseen.

– Varsinaiseen työhön kului vuosi, mutta ensi kerran asiaa on käsitelty lautakunnassa jo vuonna 2015. Ensimmäisten päivien aikana ihmisiä on käynyt todella paljon, hän taustoittaa.

Uuden kirjaston sisustus on osin avara ja meren sävyinen, osin lämmin ja kotoisa.

Suunnittelusta on vastannut arkkitehti Paula Markkula, joka on ollut mukana hankevaiheesta asti. Hänen suunnitteluaan on ohjannut meriteema. Sisustuksen sävyjä on haettu merellisyydestä ja eri tilat on nimetty teeman mukaan Riutaksi, Karikoksi ja Luodoksi.

– Suunnittelua on pitänyt tehdä vanhan talon ehdoilla. Tila on matala ja se on tuonut omia haasteitaan esimerkiksi ilmanvaihdon suhteen, hän kertoo.

Erityisen kotoisan ja rauhaisan kirjastotilasta tekee harmaa kangaslattia, jonka materiaali imee pölyn huoneilmasta itseensä.

– Se helpottaa siivoamistakin, Markkula toteaa.

Isot ikkunat katutasossa avaavat mahdollisuuden seurata kaupungin vilinää samalla kun itse on käpertynyt nojatuolin nurkkaan kirjan kanssa.

Uusiin tiloihin on saatu myös tapahtumatilaa.

– Lukupiiri sekä lasten satutunnit jatkuvat normaalisti, mutta nyt on hyvin tilaa monenlaisille tapahtumille. Sen mukaan mennään mitä asiakkaat toivovat: kirjailijavierailuja, elokuvaesityksiä, musiikkiesityksiä ja runoiltoja esimerkiksi, Tuomi listaa.

Aineisto on pysynyt ennallaan, mutta isompien tilojen myötä se on saatu entistä paremmin esiin. Lisäksi lainattavaksi on tullut kannettavia tietokoneita ja tabletteja, joita voi käyttää kirjaston tiloissa. Henkilökunta on pysynyt samana.

– Nyt vain totutellaan toimimaan kahdessa tasossa, Tuomi sanoo.

Omatoimialue auki klo 7–21

Omatoimialue palvelee joka päivä kello 7–21.

Kirjaston palveluajat ovat pysyneet entisellään. Maanantaista perjantaihin palvellaan klo 12 alkaen ja lauantaisin kello 10–14. Nyt kirjaston alakerrasta pieni osa palvelee laajemmin aukioloajoin omatoimikirjastona joka päivä kello 7–21. Tällöin sisään kirjaudutaan kirjastokortilla ja sen tunnusluvulla.

– Joka päivä, kun ollaan tultu töihin, täällä on ollut ihmisiä jo lukemassa lehtiä, Tuomi kertoo.

Omatoimitilasta löytyy lehdet, lainaus- ja palautusautomaatit ja varatut kirjat.

– Varauksia on jo nyt käyty aika hyvin hakemassa omatoimiaikoina, Tuomi sanoo.

Myös Naantalin neljässä lähikirjastossa tullaan jollain aikavälillä satsaamaan omatoimisuuteen.

Päivälehdet on edelleen luettavissa seinän takana Naantalin aurinkoisen kahvilassa. Kirjaston ja kahvilan väliin tehtiin remontin yhteydessä uusi lasiseinä ja ovi.

Nuorten osasto kehittyy

Nuorten puolella olevaan vanhaan pankkiholviin saavat käyttäjät ideoida toimintaa.

Alakertaan on tehty myös nuorten osasto yhteistyössä Naantalin nuorisotoimen kanssa.

– Nuoriso-ohjaajat ovat paikalla maanantaisin ja tiistaisin kello 14–19. Kello 14–16 he ovat kokonaan nuorten käytössä ja kello 16–19 kirjaston asiakaspalvelussa, Tuomi kertoo.

Nuorten osasto on vielä kesken ja ideoita sen viimeistelyyn kerätään nuorilta. Nuorten osaston päässä on vanha pankkiholvi, jonka käyttöön erityisesti toivotaan ideoita.

Naantalin nuorisovaltuuston tulevien vaalien äänestyspaikkakin on tulossa kirjastoon.

Janica Vilen