Lux Gratiae valaisee Naantalin 24.–27. lokakuuta

Leena Salo Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksestä (vas.), Naantalin opiston rehtori Erja Launiala, Naantalin kanttori Miika Hartikainen, Tarja Rautiainen Visit Naantalista, Mirja Kujala Naantalin oppaista ja Naantalin kaupungin kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila ovat vain osa Lux Gratiae -tapahtuman järjestäjistä. Tuleva tapahtuma syntyy lukuisten naantalilaisten yhteistyönä.

Musiikin, elokuvan, kuvataiteen, runouden ja luonnon kauneuden juhla Lux Gratiae järjestetään Naantalissa kahdeksannen kerran. Luvassa ensi kertaa myös joogaa ja kauhutarinoita Naantalin vanhasta kaupungista.

NAANTALI. Lokakuinen tapahtumaviikonloppu Lux Gratiae tuo virkistystä Naantalin syksyyn 24.–27. lokakuuta. Viime vuonna tapahtuma tavoitti arviolta 3000 ihmistä. Tämänvuotisen ohjelman punainen lanka on ympäristömme, luonnon ja koko planeettamme kauneus ja niiden säilyttäminen jälkipolvienkin nautittavaksi.

Ohjelmakokonaisuus on monen tahon yhteisponnistus, joka osaltaan vahvistaa tavoitetilaa, jossa Naantali on vireä matkailukaupunki ympäri vuoden.

Kyllä meillä tapahtuu täällä talvellakin, mutta se vain ei näy niin hyvin, kun tapahtumat siirtyvät sisätiloihin, toteaa Leena Salo Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksestä.

Taidehuone muuttuu Kultturikahvilaksi

Tapahtumaviikonlopun keskus on Naantalin Taidehuone, jossa tapahtuu joka päivä kello 14–18. Naantalin Kulttuuritaloyhdistys pitää siellä Kulttuurikahvilaa, jossa on tarjolla kahvia, leivonnaisia, Pirkko Salovaaran akvarelleja, kirjamyyntiä sekä vaihtuvaa ohjelmaa.

Torstaina Sulkakynät-ryhmä lausuu runoja ja lisäksi luvassa on syksyisiä lauluja Leena Salon ja Arja Viitikon tulkitsemina. Perjantaina saadaan niin ikään nauttia Sulkakynien runoudesta ja Juho Hannulan musiikista. Lauantaina Kulttuurikahvilassa vierailee Puru-kollektiivin runoilija Mirkka Mattheiszen, joka lukee otteita juuri ilmestyneestä runoteoksestaan Lokki. Lisäksi hän livepiirtää yleisölle digitaalisesti runovihkonsa tekstejä. Lauantaina on luvassa myös elektronista poppia Jutta Tukialta ja Janne Lappalaiselta. Sunnuntaina Soili Nurmi Rymättylästä lukee omia runojaan.

Kulttuurikahvilan ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta, moniin muihin ohjelmanumeroihin on pääsymaksu ja osaan ennakkoilmoittautuminen.

Joogaa, vaellusta ja kauhutarinoita

Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen kertoo, että joogaa on toivottu osaksi tapahtumakokonaisuutta jo pitkään. Nyt sitä on luvassa lauantaina Naantalin Kuntokeskuksen tiloissa kahden tunnin ajan.

Yin-jooga-tunti sopii sekä aloittelijoille että joogan harrastajille, Rautiainen sanoo.

Kehon hyvinvointia on luvassa myös Armonlaakson vaeltajien Jaakobin kävelyllä lauantaina. Luvassa on noin 25 kilometrin vaellus Naantalin kirkolta Rymättylän kirkolle tunnelmallisia saariston pikkuteitä pitkin. Matkan varrella on virkistäytymispiste ja perillä Rymättylässä kahvitus. Takaisin päin on bussikuljetus.

Lisäksi Rautiainen markkinoi Naantaliin vanhaan kaupunkiin sijoittuvaa näytelmäkävelyä, jonka on käsikirjoittanut Niina Repo. Repo on käsikirjoittanut myös Louhisaaren kartanon kummituskierrokset, joista on kasvanut Maskussa iso ilmiö.

Kierrokse tarinat ovat sellaisia kansantarinoita, jotka ovat kulkeneet Naantalissa vuosisatoja. Nyt nämä tarinat herätetään henkiin, Rautiainen kertoo.

Kierrokset jatkuvat myös Lux Gratiae -tapahtuman jälkeen.

Musiikkia, elokuvia ja asiaa ympäristöahdistuksesta

Lux Gratiae -tapahtuman päättää sunnuntaina Rymättylän keskiaikaisessa kirkossa klo 18 alkava Riemuitse maa -konsertti. Solistina on ainutlaatuinen ja erityisesti barokkimusiikin ja uuden musiikin tulkkina esiintyvä kontratenori Teppo Lampela.

Teppo Lampela on harvinainen ääni-ilmiö. Moni kuulija sanoo, ettei ole koskaan kuullut mitään vastaavaa, kehuu Naantalin kanttori Miika Hartikainen.

Lampelaa säestävät Tatu Ahola pikkolosellolla, Hannu Kiiski sellolla ja Miika Hartikainen uruilla. Ohjelmassa on D. Buxtehuden kantaatti 1600-luvulta sekä J. S. Bachin barokkimusiikkia ja Olivier Messiaenin sävellyksiä.

Lisäksi viikon aikana kuullaan loppuun myyty Club for Fiven konsertti sekä muutama luontoteemaan kytkeytyvä elokuva.

Torstaina Kristoffer-salissa kuullaan tietokirjailija Panu Pihkalan luento ympäristöahdistuksesta.

Panu Pihkala on siitä mielenkiintoinen henkilö, että hän on ensimmäinen ja ainoa, joka on suomen kielellä julkaissut tutkimusta ympäristömuutokseen liittyvistä tunteista. Samassa tilaisuudessa Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö kertoo Naantalin ympäristöohjelmasta, sanoo Naantalin opiston rehtori Erja Launiala.

Janica Vilen