Lassi Lähteenmäki ja Niina Repo palkittiin vuoden 2019 positiivisimpina

Niina Repo ja Lassi Lähteenmäki saavat positiivisuudellaan muutkin hyvälle tuulelle.

Kirjoittamisella on tutkitusti monenlaisia terveysvaikutuksia: Se auttaa jäsentämään ajatuksia ja sitä kautta selviytymään elämän vastoinkäymisistä. Lisäksi se muun muassa alentaa verenpainetta ja vähentää stressiä. Ilmankos sekä Turun että Naantalin vuoden positiivisimmat olivat tänä vuonna kumpikin ammattikirjoittajia.

NAANTALI, TURKU. Visit Turku palkitsi Turun Kirjamessuilla perjantaina 4. lokakuuta Naantalin positiivisimmaksi toimittaja Lassi Lähteenmäen ja Turun positiivisimmaksi kirjailija Niina Revon. Turun Positiivareiden tuomaristo korosti tittelin saajien myönteistä, reipasta ja iloista asennetta. Tuomaristoon kuului kirjailija ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas ja matkailujohtaja Anne-Marget Hellén sekä sekä aiempina vuosina positiivisimpina palkittuja henkilöitä.

Työ toimittajana on vienyt Lassi Lähteenmäkeä paitsi ympäri maakuntaa, niin myös maailman ääriin. Juttumatkat köyhissä maissa ovat opettaneet ymmärtämään, että ilon aiheet poimitaan tavallisesta arjesta, eikä ilo ole omaisuudesta kiinni.

Niina Repo puolestaan on paitsi kirjailija, myös kirjallisen kentän moniottelija. Hän on kirjoittanut lukuisia romaaneja, lyhytproosaa, käsikirjoituksia ja kolumneja. Lisäksi hän toimii Turun yliopistossa luovan kirjoittamisen yliopisto-opettajana ja kirjallisten tapahtumien tuottajana.

Lassi Lähteenmäki saa iloa eläimistä

Pentti-Oskari Kangas palkitsi Turun Kirjamessuilla vuoden 2019 positiivisimmat.

Lassi Lähteenmäki on syntynyt Rymättylässä ja asuu siellä edelleen. Luonto ja eläimet ovat lähellä hänen sydäntään.

– Olen maatilan lapsi ja tykkään kauheasti eläimistä. Lapsena possut olivat parhaita kavereitani. Nyt minulla on kissa ja koira sekä lammas ja pari kanaa. Niiden kanssa viihtyy ja niitä seuratessa oppii aina jotain uutta. Ne keksivät aina kaikkea hauskaa ja ovat nokkelia, Lähteenmäki kertoo.

Jos kohdalle osuu huono päivä, hän lähtee kävelylle metsään.

– Metsän rauhassa mieli tyyntyy. Siellä ei kukaan moiti ketään. Ja kun sieltä tulee takaisin, huomaa, että isolta tuntunut ongelma onkin muuttunut pikkujutuksi. Ja nyt tulee mentyä metsään hyvälläkin päällä, kun on sieniaika, hän hymyilee.

Positiivinen asenne, toisen ihmisen kunnioittaminen ja hyvät käytöstavat ovat myös toimittajan arvokkaita työkaluja.

– Kun haastattelee ihmisiä, niin pieni vitsi tai kevennys auttaa aina, hän toteaa.

Niina Repo työstää tunteitaan kirjoittamalla

Niina Repoa huvitti palkinto, sillä hän ei ollut ihan varma, onko oikeasti positiivinen tai edes turkulainen, sillä on hän kotoisin Tampereelta.

– Vihollisleiristä! hän naurahtaa hersyvään tapaansa.

Revon äidin mukaan Niina on nauraa helskytellyt samaan malliin lapsesta saakka. Niina itse kokee, että positiivisuus on kuitenkin aina myös valittu asenne.

– Se on sitä, että pyrkii eteenpäin eikä jää valittamaan ongelmista. Pari kahvitaukoa voi valittaa ja sitten pitäisi jo mennä eteenpäin, hän toteaa.

Repo löytää uutta virtaa jumppasalilta, kirjallisuudesta ja leffateatterista.

– Ja jos oikein huonosti menee, niin voi katsoa jonkun tuotantokauden telkasta. Että kyllä niitä keinoja on, hän hymyilee.

Positiivisuutta huokuvan Niina Revon omat kirjoitukset ovat suurimmaksi osaksi synkkää luettavaa.

– Ehkä se on tapa käsitellä pois päiväjärjestyksestä kaikkea sitä hankalaa, joka tulee eteen. Olen tosi draamantajuinen ja draamanhimoinen. Siksi on hyvä käsitellä hankalia asioita tekstien kautta ja tehdä niistä fiktiota. Olen varmaan hyötynyt hirveästi siitä, että olen kirjoittanut näitä synkkiä tekstejä, hän pohtii.

Palkintoja vuodesta 1993

Vuoden Positiivisimman valinnan on ideoinut Positiivareiden Juhani Töytäri, jonka toimesta valintoja on tehty jo vuodesta 1993. Valinnan tarkoituksena on yhteiskunnan haasteiden ja epävarmuuden keskellä herättää suomalaiset näkemään mahdollisuuksia ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Tarkoituksena on edistää yhteiskunnan positiivista muutosta korostamalla positiivisuutta ja palkitsemalla onnistumisia. Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2019 on valittu taiteilijaprofessori Jorma Uotinen.

Vuoden positiivisimman turkulaisen palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa taiteilija Michael Monroe (2013), tähtitieteen professori Esko Valtaoja (2014), kirkkoherra Jouni Lehikoinen(2015) sekä työyhteisövalmentaja Anja Hyysalo (2016), baarimestari ja ravintola-alan kouluttaja Tanja Raunio (2017) sekä yrittäjä, kondiittori Mikko Hietala (2018).

Janica Vilen