Juhlakauden kattaus syntyy maanläheisistä väreistä ja luonnonmateriaaleista

Luonto tulee sisään

pikkujoulu
Kekseliäästi solmituista yksivärisistä astialiinoista saa loihdittua serviettejä, jotka voi asetella joko aterimien viereen tai vaikka nyytiksi puurokulhoon. Kuvat: RAGIP ÖNSOY.

Ihania, luonnonmukaisia ja perinteitä kunnioittavia sisustus- ja kattausvinkkejä Turun Osaava nainen -messuilla tarjoilivat Villa Puomi Visualsin Hanna Leino sekä kukkataiteilija Annina Jaala.

pikkujoulu
Kukat Annina Jaala -freelance-kukkataiteilijanimellä floristina toimiva Annina Jaala on tehnyt upean tatar-amppelin sekä myrsinestä muotoonleikatun kauniin asetelman.

JUHLAT. Villa Puomi Visualsin stylisti, valokuvaaja ja freelancer-sisustustoimittaja Hanna Leino kutsuu luonnon sisälle kotiin juhlakauden ulkopuolellakin, mutta erityisesti lähestyvä joulu saa hänet sisustamaan luonnonmateriaaleilla.

– Minulla on kotona kapea puuhylly, jonka olen nimittänyt vuodenaikahyllyksi. Siihen pyrin joka kuukausi vaihtamaan teeman ja laitan sinne luontoa, kipon ja kynttilöitä, oman maun mukaan.

pikkujoulu
Rintalan tilan lampaanvillasta valmistetut amppelit hurmaavat.

Luonto ja maanläheiset värit näkyvät nyt kattauksessa ja sisustuksessa hyvin laajalti.

– Kun syksy on sateinen ja harmaa, niin luonnosta saamme lohtua. Perinteisimmillään joulua valmistellaan tekemällä kransseja ja keräämällä havunoksia. Nyt on ollut pitkään heinät isona trendinä, niitä löytyy ojanvarsilta. Myös metsässä kasvavista saniaisista saa kauniita asetelmia maljakoihin. Kaikenlaiset kuivakukat ovat tehneet uutta tulemistaan, Leino sanoo.

Jokamiehenoikeuksista kannattaa ottaa selvää, mitä saa kerätä ja mitä ei.

– Aina voi kysyä maanomistajalta lupaa. Jos vaikka haluaa kerätä sammalta tai jopa katkenneen puun oksia, pitäisi olla lupa, Leino muistuttaa.

Pohjoismaalaisuus teemana

Nordic – pohjoismaalaisuus näkyy vahvana tyylinä tämän päivän sisustuksessa.

pikkujoulu
Tekstiileissä suositaan luonnonaineksia kuten pellavaa ja villaa. Serviettien suunnittelussa Villa Puomi Visualsin Hanna Leino on tehnyt yhteistyötä Tarja Ritari Designin kanssa.

– Meidän tulee arvostaa läheistä kasvuympäristöä ja sen antimia, koska se on lähellä meitä ja osa meitä. Luonto näkyy monipuolisesti sisustustuotteissa, ennen kaikkea materiaaleissa, Leino toteaa.
– Sisustuksessa näkyvät niin ikään pohjoismaalaisuuteen liitetyt maanläheiset värit, mitä lähemmäs joulua mennään, sitä tummemmaksi ja mausteisemmaksi värisävyt menevät, Leino lisää.

Leino suosii ekologista elämäntapaa, johon sopivat mainiosti do-it-yourself eli tee-se-itse -vinkit.

– Aina kun valokuvaan koteja sisustuslehtiin, niin stailaan niitä yhdessä perheen kanssa ja aina pyrin tuomaan luonnonaineksia osaksi sisustusta.
– Käsillä tekeminen ja käsityön arvostaminen on huipussaan, Leino jatkaa.

Kangasservietit käyttöön
pikkujoulu
Kekseliäästi solmituista yksivärisistä astialiinoista saa loihdittua serviettejä, jotka voi asetella joko aterimien viereen tai vaikka nyytiksi puurokulhoon.

Hanna Leino antaa monenlaisia ideoita kangasserviettejen käyttöön.

– Kangasserviettien käyttäminen tukee ekologisuutta ja kestävää kehitystä, koska ne voi pestä ja käyttää uudelleen.

Leino on solminut kauniita serviettejä astiapyyhkeistä.

– Esimerkkinä olen käyttänyt tavallisia, yksivärisiä astialiinoja, joista saa loihdittua solmimalla hauskoja yksityiskohtia pöytään, joko aterimien viereen tai vaikka nyyttinä puurokulhossa. Liinojen väreissä voi olla kanelia ja sahramia, tai muita luonnosta saatavia sävyjä kuten kiven harmaata tai metsän vihreyttä.

Yrtit ja hedelmät pöytään

Ruoka voi olla myös visuaalinen elementti, katseenvangitsija pöydässä.

– Pähkinät, sipulit, mausteet ja kuivatut hedelmät säilyvät pöydällä ja voivat olla osa keittiön sisustusta. Esimerkiksi vanhan ajan neilikka-appelsiinit sopivat mainiosti juuri tähän juhlakauteen. Ne voivat säilyä vuosikausia, Leino vinkkaa.
– Kattauksessa voi käyttää yrttejä, jotka menestyvät ympäri vuoden. Tarjottimelle voi koostaa kauniin asetelman, jossa on omia lempiasioita, astioita, luontoa ja ruokaa. Kanelitangotkin ovat todella kauniita kippoon aseteltuna, jatkaa Leino.

pikkujoulu
Neilikka-appelsiinit ovat kauniita ja tuoksuvat hyvältä.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

pikkujoulu
Kukat, kranssit, luonnonkimput ja havut ovat iso osa pöydän kattausta.