Ruskolainen Poistoa Oy palkittiin Turun Eurooppa-foorumissa – tunnukset myös Labrox Oy:lle ja Film Service Finland Oy:lle

Entrepreneurial Spirit of Turku
Entrepreneurial Spirit of Turku -palkitut yhteiskuvassa: Film Service Finland Oy:n Jupe Louhelainen (vas.), Poistoa Oy:n Vesa Virtanen ja Niina Kesti sekä Labrox Oy:n Ida Erling. Kuvat: Turku Business Region.

YRITTÄJYYS. Turussa toista kertaa järjestetyn Eurooppa-foorumin avauspäivän ohjelmanumeroihin 29. elokuuta kuuluivat Turku Science Parkin myöntämät yrityspalkinnot sekä uutena avauksena Tiedepuiston tähti -kunniamaininnat.

Vuodesta 2003 lähtien myönnettyjä Entrepreneurial Spirit of Turku -palkintoja jaettiin tänä vuonna kolmessa kategoriassa: Growth in Sight, Born Global ja Brave Move.

Growth in Sight -kategoriassa on perinteisesti palkittu yritys, jonka toiminta ennakoi tulevaa kasvua. Tänä vuonna palkinnon sai vuonna 2013 perustettu ruskolainen Poistoa Oy. Perustajansa Niina Kestin johdolla yritys on nopeasti kasvanut yli sata ammattilaista työllistäväksi puhtausalan toimijaksi, joka tunnetaan erityisesti homesiivouksiin liittyvästä osaamisestaan. Yrittäjänä Kesti on myös kokenut ja palkittu osaaja, joka esimiehenä koetaan ammattitaitoiseksi ja innostavaksi. Parin viimeisen vuoden ajan Poistoan toimitusjohtajana on työskennellyt Vesa Virtanen.

Born Global -kategoriassa palkittavan yrityksen menestys nojaa kansainvälisyyteen ja suurin osa yrityksen tuotannosta menee vientiin. Yritys on alusta asti osannut yhdistää suunnittelun, tuotannon ja markkinoinnin menestyksekkäästi. Palkinnon myöntämiskriteereissä korostetaan myös onnistunutta sidosryhmäyhteistyötä yhtenä menestyksen avaimena. Nämä vaatimukset erinomaisesti täyttävänä toimijana palkittiin tänä vuonna turkulainen Labrox Oy.

Diagnostiikkayritys Labrox valmistaa laboratorioissa käytettäviä monileimalukijoita, joita viedään jo yli 20 maahan neljällä eri mantereella. Labroxin perusti vuonna 2011 kuusi insinööriä, jotka ovat myös aktiivisesti hyödyntäneet Turun seudulla tarjolla olevia yrityskehityspalveluita. Toimitusjohtaja on Ida Erling.

Brave Move -tunnuksen saajan tulee sen sijaan olla rohkeilla päätöksillään muutosten ajan menestyksekäs tienraivaaja ja inspiroiva esimerkki uudenlaisesta osaamisesta, tuotteesta, konseptista tai palvelusta. Tällaiseksi voidaan määritellä vasta tämän vuoden toukokuussa perustettu tuotantopalveluyritys Film Service Finland Oy. Taustalta löytyy kolme helsinkiläistä, yksi oululainen ja yksi turkulainen yritys, jotka ovat yhdistäneet voimansa kansainvälisten televisio- ja elokuvatuotantojen palvelemiseksi. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaista tuotantopalvelua elokuva- ja tv-tuotannoille. Av-alan tuotantokannustin on viime vuosina lisännyt merkittävästi Suomen kiinnostavuutta kansainvälisten tuotantojen kuvauspaikkana, ja Film Service Finland on perustettu erityisesti vastaamaan tähän kasvaneeseen kysyntään.

Tiedepuiston tähti
Åbo Akademin ja Turun yliopiston kesällä eläkkeelle jääneet rehtorit Mikko Hupa (vas.) ja Kalervo Väänänen vastaanottivat Tiedepuisto Tähti -tunnustukset Turun Eurooppa-foorumin avajaisissa.

Tänä vuonna jaettiin myös kaksi kunniakirjaa. Ne myönnettiin merkittävästä toiminnasta Turun Tiedepuiston kehittämisen hyväksi. Tunnustuksen saivat Turun yliopiston ja Åbo Akademin tänä kesänä eläkkeelle siirtyneet rehtorit Kalervo Väänänen ja Mikko Hupa. Molemmat ovat olleet aktiivisesti rakentamassa Turun seudun elinkeinoelämän ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä muun muassa Turku Science Park Oy:n hallituksessa.