Röölälle kiitosta satamakylän elävöittämisestä

Röölän kylähuone
Röölän kylähuoneella järjestetään tapahtumia läpi vuoden. Seutusanomien kuva-arkisto.

Maakunnallinen kylätoiminnan kattojärjestö Varsinais-Suomen Kylät ry valitsi 24.8. vuoden kyläksi Västanfjärdin Kemiönsaarelta. Kunniamaininnan sai kilpailussa toiseksi tullut Naantalin Röölä ja erityinen kannustuspalkinto meni Pöytyän Kyröön.

NAANTALI. Varsinais-Suomen vuoden kylän 2019 ja julkistaminen ja virallinen palkintojenjako tapahtui Varsinais-Suomen kyläpäivän yhteydessä Salon Märynummella 24. elokuuta. Kolme palkittua kylää olivat Västanfjärdin Kemiönsaarella, Röölä Naantalissa ja Kyrö Pöytyällä. Vuoden 2019 vuoden kylä -kilpailua käytiin teemalla Omaleimainen kylä.

Kunniamainintaa Märynummella olivat vastaanottamassa Tuulamaria Kangaslampi ja Kaija Saarni Röölän Kylätoimikunnasta.
– Vuoden kylä meni varmasti oikeaan paikkaan Västanfjärdille, sillä heillä on mahtava kulttuuritarjonta, jonka lisäksi ovat ponnistelleet kovasti palvelujen pitämiseksi kylässään. Kylään pitää ehdottomasti mennä tutustumaan! Kangaslampi toteaa.

Tunnustusta satamakylän elävöittämisestä
Röölälle kunniamaininta
Kunniamainintaa Salon Märynummella olivat 24.8. vastaanottamassa Tuulamaria Kangaslampi ja Kaija Saarni Röölän Kylätoimikunnasta.

Röölän Kylätoimikunta ry perustaa toimintansa vuonna 2016 Varsinais-Suomen Kylät ry:n kanssa valmistettuun kyläsuunnitelmaan, jota tarkistetaan joka syksy.
– Röölään kuuluu hyvää, sillä kaupunki on korjannut laitureita parin kesän verran ja seuraavaksi tulee asfaltointi. Kunniakirjassakin oli tunnustus satamakylän elävöittämisestä, Kangaslampi sanoo.

Silliperinnemuseo, Myllymuseo ja Dikselin näyttämö siirtyivät vuoden alusta kylätoimikunnalle.
– Mennyt kesä oli ensimmäinen opetteluvuosi, joka sujui todella hyvin. Olemme ilolla sitoutuneet museon toimintaan. Kylätoimikunta hankki myös ulkohuussin Pikku Vihreästä Dikselin tontille, jota täällä todella tarvittiin, ja jota on käytetty enemmän kuin arvioitiin, Kangaslampi kertoo.

Viimelauantaisten muinaistulien jälkeen rannan toiminta jatkuu edelleen aktiivisena. Pian Röölässä ja Nauvossa nimittäin juhlitaan saariston ahertajia, maan antimia ja kädentaitotuotteita.
– 14. syyskuuta järjestettävät Sadonkorjuujuhlat pidetään Röölässä nyt ensimmäistä kertaa ja se jännittää kovasti. Visit Naantalilla on bussikuljetus Röölän kautta Nauvoon ja toisinpäin, iloitsee Kangaslampi.
– Markkinamyyjiksi voivat ilmoittautua myös yhdistykset sekä yksityiset henkilöt omatekoisine tuotteineen ja kotituvan antimineen, jatkaa Kangaslampi.

Kuukausittaisia tapahtumia Kylähuoneella

Röölän Kylähuoneella on kuukausittain erilaisia tapahtumia, joista esimerkkinä 19.9. kello 18 toimittaja Lassi Lähteenmäen esiintyminen aiheella ”Miksi Röölä on aina noussut helposti otsikoihin?”. Kanttori Esa Vähämäki lausuu runoja 29.9. Terveysiltapäivää vietetään 5.10. Marraskuussa tarkistellaan kyläsuunnitelmaa ja joulukuussa tavataan joulutorin merkeissä.

Viime vuonna 580-vuotispäiviään viettäneestä Röödilä–Röölästä on tullut erityisen elinvoimainen viimeisten vuosien varrella.
– Vanha kulttuurimaisema Laitsalmen rannalla on omintakeinen paikka palveluineen.
Kuohuviinitehtaan tulo 2016 oli kuin lottovoitto, mutta lisäksi elokuussa vanhalle sillitehtaalle saatiin toinenkin yritys, Prima-Mausteet. Ravintolan ja kaupan palvelut on vakiintuneet, Kangaslampi listaa.

Kylätoimikunnassa tutkaillaan iloisin mielin jo vuoteen 2020.
– Ensi vuonna Maisaareen matkaa noin 4 000 partiolaista Röölän kautta. Partiolaiset käyvät myös päiväretkillä alueella kahden viikon ajan, johon aletaan jo valmistautua pikkuhiljaa, Kangaslampi lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy