Naantalin asuntomessualueen tontit myydään nyt!

Projektikoordinaattori Nina Hietala ja projektipäällikkö Timo Tirri pyörittävät kaupungintalolla asuntomessutoimistoa, joka palvelee ja auttaa kaikissa Naantalin asuntomessuihin liittyvissä asioissa. Toimistoon voi varata ajan keskustelulle tai tulla piipahtamaan myös aikaa varaamatta.

Naantalissa vietetään asuntomessuja vuonna 2022. Lounatuuli-niminen messualue rakentuu neljän kilometrin päähän keskustasta Luonnonmaan saarelle. Tontit myydään nyt, rakentamaan pääsee ensi syksynä.

NAANTALI. Naantalin asuntomessualueen tonttihaku on käynnissä lokakuun loppuun asti. Tontit myydään suunnitelmien perusteella. Hinnat ovat kiinteät ja laatu ratkaisee.

Tässä vaiheessa tarvitaan vasta luonnostason piirustukset sekä selvitys siitä, miten suunnitelma ilmentää Naantalin asuntomessualueen teemoja, jotka ovat saariston luonto, energiainnovatiiviset ratkaisut, turvallisuus ja terveys, esittelee projektipäällikkö Timo Tirri.

Koska teemat ohjaavat suunnittelua, Tirri odottaa näkevänsä paljon puurakentamista, aurinkoenergiaa, maalämpöä sekä kekseliäitä ratkaisuja, joilla kunnioitetaan saariston luontoa.

Emme halua, että kallio räjäytetään ja talo rakennetaan tilalle, vaan toivomme, että rakennuksia sijoitetaan maaston muotojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa monilla tonteilla väistämättä monitasoratkaisuja, hän toteaa.

Lokakuun jälkeen Naantalin kaupungin asiantuntijoista ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen edustajista koostuva laaturyhmä arvioi suunnitelmat.

Tammikuussa sitten selviää, ketkä saavat tontin. Sen jälkeen tehdään kaupat ja haetaan rakennusluvat. Rakentaminen alkaa ensi syksynä ja muuttamaan pääsee messujen jälkeen, eli kolmen vuoden kuluttua, Tirri kertoo aikataulusta.

Kaikki tontit myydään

Joillain asuntomessualueilla tontteja on jäänyt myymättä, mutta Tirri on vakuuttunut, että Naantalissa ei tule käymään näin.

Naantalissa on ollut jo pitkään pulaa tonteista, joten asuntomessualue tulee osaltaan purkamaan pitkään patoutunutta kysyntää. Hintataso on kohtuullinen verrattuna Naantalin yleisiin tonttihintoihin ja kiinnostus on ollut kovaa, hän kertoo. Edullisimmillaan omakotitontin saa 40 500 eurolla. Kallein omakotitontti on 80 500 euroa.

Noin 20 hehtaarin kokoiselle asuntomessualueelle on tulossa 22 omakotitonttia, viisi lomatonttia ja kuusi tonttia yhtiöille.

 

Tirrin mukaan asuntomessualueelle rakentamisessa on monia etuja.

Koko alue tulee kerralla valmiiksi, joten kenenkään ei tarvitse asua rakennusmelussa. Me autamme kaikissa vaiheissa ja lisäksi tarjoamme yhteistyöarkkitehtien apua, jotta ihmiset pääsevät suunnittelussa liikkeelle. Sellaista palvelua ei ole muilla asuntomessualueilla ollut. Lisäksi rakennusalan yrityksiltä saa varmasti hyviä tarjouksia, sillä moni haluaa päästä esille messuille, Tirri listaa.

Niille, jotka jäävät nuolemaan näppejään, kaupunki tarjoaa tonttia asuntomessualueen pohjoispuolelta, johon aletaan rakentaa myöhemmin tai sitten muualta Naantalista. Kun pohjoispuoli valmistuu, alueella tulee olemaan yhteensä 300 asukasta.

Oma ranta ja parin kilsan koulumatka

Noin 20 hehtaarin kokoiselle asuntomessualueelle on tulossa 22 omakotitonttia, joista seitsemälle voi rakentaa kaksi taloa. Rakennusoikeutta on parhaimmillaan 350 neliön lukaalille. Lisäksi lähelle rantaa tulee viisi lomatonttia. Yhtiömuotoisia tontteja on kaavoitettu kuusi. Yksi niistä on varattu Naantalin vuokra-asunnoille.

Demografian kannalta on kiva, että alueelle saadaan kaikenlaista asutusta, Tirri toteaa.

Asuntomessualueen rantaan on suunnitteilla monenlaista.

Alueelle rakennetaan laituri, jossa voi pitää venettä tai pulahtaa uimaan. Joskaan virallista uimarantaa alueelle ei tehdä. Rantapuistossa on varaus saunalle ja lisäksi sinne tullee näköalapaikka, leikkipuisto ja rantalentopallokentät. Myös omaa aurinkovoimalaa suunnitellaan yhteistyössä Naantalin Energian kanssa.

Fölin bussilinja on suunniteltu siirrettäväksi Rymättyläntieltä lähemmäs asuntomessualuetta. Muutos tulee parantamaan myös Porhonkallion ja Kultaranta Golfin tavoitettavuutta.

Alueen lapset pääsevät aivan uuteen kouluun ja päiväkotiin, jotka valmistuvat parin kilometrin päähän Luonnonmaan perhetaloon samaan aikaan asuntomessualueen kanssa.

Luonnonmaalla on käynnissä kolme isoa projektia: asuntomessualue, perhetalo ja sen ympäristö sekä koko Luonnonmaata koskeva visiointi vuoteen 2070.

Janica Vilen