Monitasoinen Kalenteritytöt vauhdittaa Teatteri Akselin syksyä

Kalenteritytöt Teatteri Akselissa
Jessica (Eija Mäkinen), Ruth (Rita Eklund), Silja (Rita Sirpoma), Saara (Inna Alén), Krisse (Teija Laukkanen) ja Anni (Hannele Vesala) ovat turkulaiset kalenteritytöt Teatteri Akselin versioinnissa. Kuva: R.Graphics/Lauri Rämö.

Teatteri Akseli: Kalenteritytöt (alkup. Calendar Girls)
Ohjaus: Veli-Pekka Teponoja
Apulaisohjaus: Niina Kuikka
Käsikirjoitus: Tim Firth
Suomennos: Aino Piirola
Puvustus: Kirsi Vaara
Musiikki ja äänet: Jouni Lehtonen
Valot ja videot: Arto Mäkelä
Tekniikka-ajot: Pekka Heikkilä

TEATTERIARVIO. Teatteri Akselissa nähdään tänä syksynä tositapahtumiin perustuva Kalenteritytöt, jonka on käsikirjoittanut brittiläinen Tim Firth alkuperäisesti nimellä Calendar Girls. Calendar Girls julkaistiin vuonna 2003 elokuvana, josta tehtiin Iso-Britanniassa ensimmäinen teatteriversio vuonna 2008 ja musikaali 2015.

Näytelmä on otettu Suomessa avosylin vastaan: Ennen turkulaista Teatteri Akselia sitä on esitetty ainakin Lahden, Kuopion, Porin ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa sekä harrastajateattereissa eri puolilla maata.

Kalenteritytöt kertoo tarinan kuudesta keski-ikäisestä naisesta, jotka päättävät jättää naiskiltansa perinteiset toimet sikseen ja kerätä rahaa syöpäklinikan omaisten huoneen kalustukseen. Idean hyväntekeväisyyskeräyksen kohteesta esittelee Krisse sen jälkeen kun Annin Jussi-mies on kuollut leukemiaan. Idea aiheuttaa naisten keskuudessa innostusta ja närääkin, mutta saa aikaan yllättävän lopputuloksen.

Ensi silmäyksellä Kalenterityttöjen juoni saattaa vaikuttaa melko yksinkertaiselta ja sukupuolirooleja leimaavaltakin, mutta näytelmä on monitasoisempi kuin voisi alkuun kuvitella. Monitasoisen kerronnan vuoksi näytelmän ohjaamisessa on omat haasteensa niin kuin on ollut varmasti jo elokuvakäsikirjoituksen sovittamisessa näyttämömuotoon.

Teatteri Akselin versiointi lähtee hyvään vauhtiin pienen alkukankeuden jälkeen viimeistään vähän ennen puoliaikaa. Ensimmäisissä kohtauksissa on irtonaisuutta, jota Jouni Lehtosen musiikki tosin kursii kokoon.Turkulaisteatterin versiointia rytmittää läpi näytelmän Varsinaissuomalaisten laulu, josta kuullaan niin Lehtosen äänittämiä sovituksia kuin live-esityksiäkin.

Varsinaissuomalaisuus on tässä versiossa vahvasti läsnä muutenkin. Päärooleissa loistavat rouvat kuuluvat Pallivahan killaksi kutsuttuun naisten yhdistykseen. Lisäksi näytelmässä viitataan muun muassa Kuusistoon, Kuhankuonoon ja Naantaliin.

Kaiken kaikkiaan ohjaajat Veli-Pekka Teponoja ja Niina Kuikka ovat tehneet hienoa työtä näytelmän sovittamiseksi Turkuun. Näyttelijöiden heittäytyminen on huimaa, erityismaininnan siitä ansaitsevat kaikki kalenteritytöt eli Saara (Inna Alén), Ruth (Rita Eklund), Krisse (Teija Laukkanen), Jessica (Eija Mäkinen), Silja (Rita Sirpoma) ja Anni (Hannele Vesala). Mari (Stella Storberg) naiskillan vetäjänä on myös nainen paikallaan. Useamman roolin tekevä Liisa Saviluoto vakuuttaa jokaisella hahmollaan. Ei sovi unohtaa myöskään näytelmän ainoita miesrooleja tekeviä Jukka Valtasta ja Matti Saarimäkeä, varsinkin Jukka Valtasen onnistuu esittämään kolme rooliaan niin, ettei katsoja tunnista tätä samaksi näyttelijäksi.

Kalenterityttöjä esittäneet teatterit ovat lahjoittaneet yhden esityksen tuoton leukemian tutkimukseen. Teatteri Akseli on valinnut kohteeksi TYKS:in Hematologia osaston ja sen kantasolujensiirtoyksikön tutkimustyön. Hyväntekeväisyysnäytös on lauantaina 12. lokakuuta kello 19 ja kaikki liput tuohon esitykseen ovat 18 euroa.

Katariina Mäkinen-Önsoy