Nousiaisten kirkkoherra Juhana Markkulasta Uudenkaupungin uusi kirkkoherra

Kirkkoherra Juhana Markkula harrastaa lukemista ja lenkkeilyä. Seutusanomien arkistokuva on otettu Markkulan 50-vuotispäiviltä.

Uudenkaupungin uusi kirkkoherra seuraa tarkasti kristinuskon kansainvälisiä tuulia ja uskoo yhteistyön voimaan. Hän on toiminut jo useamman vuoden Seurakunnan Luontainen Kehitys ry:n (SLK) hallituksessa perehtyen seurakuntien jumalanpalveluselämän kehitykseen ja laatutekijöihin.

Juhana Markkula

Syntyi Helsingissä vuonna 1968

Kasvoi ja opiskeli ylioppilaaksi asti Lohjalla

Ensimmäiseltä koulutukseltaan ekonomi ja kauppatieteiden maisteri

Työskenteli aiemmin liike-elämässä, mm. johdon kehittämisen parissa

Opiskeli teologiaa Kanadassa vuosina 1998–2002

Vihittiin papiksi Laitilan seurakuntaan vuonna 2008

Työskennellyt myös Turussa Katariinan seurakunnassa

Ehti toimia neljä vuotta Nousiaisten kirkkoherrana

Perheeseen kuuluu vaimo Saara Markkula sekä lapset Tilda, Taavi ja Tuomas.

UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin uudeksi kirkkoherraksi valittiin keskiviikkona 25. syyskuuta kirkkovaltuuston kokouksessa Nousiaisten nykyinen kirkkoherra, mynämäkeläinen Juhana Markkula. Markkula sai vaalissa 22 ääntä. Rauman seurakunnan kappalaista Valtteri Virtaa äänesti viisi valtuutettua. Muut ehdokkaat eivät saaneet kannatusta. Myös vaalia valmistellut toimikunta oli Markkulan kannalla.

Lähden Uuteenkaupunkiin hyvillä mielin, vaikka luonnollisesti mielessä on myös haikeutta Nousiaisten suuntaan. Uusikaupunki on kuitenkin aina ollut mieleinen paikka ja seurakunta tarjoaa ammatillisesti uudenlaisia haasteita ja kehittymisen paikkoja, Markkula kommentoi valintaansa.

Vaalissa on yhden kuukauden valitusaika. Lisäksi Markkulalla on Nousiaisten seurakunnassa kahden kuukauden irtisanomisaika. Vielä ei ole varmuutta siitä, koska hän pääsee aloittamaan uuden työnsä.

Se riippuu muun muassa siitä, miten Nousiaisissa saamme sijaisjärjestelyt ja muut käytännön asiat hoidettua. Alustavasti tammikuun alusta on puhuttu. Tarkoitus on kyllä jo syksyn aikana perehtyä Ugin asioihin ja käydä myös tapaamassa työyhteisöä ja luottamushenkilöitä, Juhana Markkula sanoo.

Ainakin aluksi Markkula aikoo jäädä perheineen asumaan Mynämäelle.

Uusikaupunki jo hiukan tuttu

Ensimmäisen kerran Juhana Markkula on käynyt Uudessakaupungissa ylioppilaskeväänään vuonna 1987.

Ajoimme ystäväni kanssa Lohjalta asti katsomaan koripallo-ottelua, kun ei jaksettu ihan joka päivä valmistautua kirjoituksiin, hän muistelee.

Uusikaupunki on tuttu myös ajaltani Turun kauppakorkeakoulun johtamisyksikössä, jolloin tutuiksi tulivat eräät asiakasorganisaatiot. Silloin tuli vietettyä muun muassa kurssien päättäjäisjuhlia Ugissa. Kun aloitin papin työt aikanaan Laitilassa, syntyi yhteyksiä myös Uudenkaupungin seurakuntaan, hän jatkaa.

Yhdessä tekeminen tärkeää

Entä mihin suuntaan uusi kirkkoherra sitten lähtee Uudenkaupungin seurakuntaa viemään?

Ajatuksia on toki paljonkin, mutta haluan ensin tutustua ihmisiin ja toimintaan. Yksi minulle tärkeä painotus on yhdessä tekeminen, sekä seurakuntalaisten että työyhteisön kanssa. Sen voi jo sanoa, että tulen rohkaisemaan kaikin tavoin seurakuntalaisten osallistamista yhteiseen tekemiseen, hän vastaa.

Yhdessä tekemisestä hänellä on hyviä kokemuksia Nousiaisista.

Täytyy kuitenkin ensin nähdä ja kuulla, mitä vastaavia toimintoja Ugissa jo on. Jokainen seurakunta sovittaa aina olemisensa ja tekemisensä omaan maastoon, Markkula pohtii.

Nyt hän haluaa kiittää Nousiaisten seurakuntaa yhteisestä matkasta, joka toki jatkuu vielä tämän syksyn.

Nämä neljä vuotta ovat tarjonneet monia hienoja hetkiä. Ne ovat myös tarjonneet juuri niitä haasteita, joiden vuoksi hakeuduin kirkkoherran tehtäviin. Erityisesti jään kaipaamaan hienoa työyhteisöämme ja seurakuntalaisia, joiden kanssa olemme monin eri tavoin toteuttaneet seurakunnan tehtävää tässä mielenkiintoisessa ajassa, hän sanoo.

Janica Vilen