Kerrostaloasumisen kulut vaihtelevat Varsinais-Suomessa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-tutkimus: Kaarina, Raisio ja Turku kuuluvat vertailun kalleimpiin kaupunkeihin Varsinais-Suomessa, Uusikaupunki taas edullisimpiin.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi
Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen ja neuvontainsinööri Matts Almgrén toivottavat kaikki taloyhtiön asioista kiinnostuneet avoimeen Taloyhtiöpäivään torstaina 26. syyskuuta Turun Messukeskuksessa. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Kuntakohtaiset kiinteistönpitokustannukset kattavat keskimäärin hieman runsaat puolet taloyhtiöiden hoitokuluista. Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailun avulla kuntien välisiä veroja ja maksuja voidaan arvioida entistä tarkemmin. 

ASUMINEN. Varsinais-Suomessa Kiinteistöliiton syyskuussa julkaistun Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.

Tänä vuonna vertailtavien kuntien määrää kasvatettiin 59:een kuntaan.
– Ensimmäistä kertaa mukana vertailussa olivat Turun seudulta Kaarina ja Raisio, joiden vastaavia lukuja tutkittiin sekä viime että kuluvalta vuodelta Indeksitalo 2019 -selvitystä varten, kertoo Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Raisiossa, Rovaniemellä ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Varsinais-Suomen kunnista edullisin oli Uusikaupunki.

Indeksitalo vertailee kuntakohtaisesti määrittyviä kiinteistöveroja, kaukolämmön ja veden hintojen, kiinteistösähkön sekä jätehuoltokulujen tasoja vakiomuotoisessa 40 huoneiston 30-vuotiaassa kerrostaloyhtiössä.

Mikä on Indeksitalo?

Kiinteistöliitto on verrannut 2000-luvun alusta vakiomuotoisen Indeksitalon veroja ja kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Tämänvuotinen Indeksitalo-vertailu mittaa kaikkiaan 59 kaupungin kuntakohtaisesti päätettäviä kiinteistönpitokustannuksia. Aineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana.

Kustannuskehityksessä isoja eroja

Kalleimpaan päähän sijoittuvan Raision kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa runsaat 3 400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa. Kaarinassa, Salossa ja Turussa vastaavat kulut ovat lähellä toisiaan, runsaat 3 100 euroa vuodessa. Uudessakaupungissa vuosikustannukset ovat hieman alle 2 900 euroa.

Turussa sekä Raisiossa kustannukset nousivat 3,3 %, Kaarinassa noin 4 %. Uudessakaupungissa kulut pysyivät ennallaan.
– Vertailtavat kustannukset liittyvät kiinteistöveroon sekä kaukolämmön, veden, sähkön ja jätehuollon hintoihin eli niihin kuluihin, mihin alueellisesti vaikutetaan. Ne käsittävät kuntakohtaisia veroja tai veroluontoisia maksuja, johon kuuluvat paikallisen kaukolämpöyhtiön ja sähköyhtiön sekä kunnan kautta yleensä tulevat vesihuollon maksut. Kiinteistön hallinto-, korjaus- ja isännöintikulut ovat kokonaan tutkimuksen ulkopuolella, toteaa Järvinen.

Sähkö kalleinta Kaarinassa ja Raisiossa
Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi Indeksitalo
Varsinaissuomalaisen Indeksitalon kuluista haukkaa ison osan kaukolämpö (vihreä palkki). Kuva: Kiinteistöliiton Indeksitalo 2019 -tutkimus.

Kustannusten nousuun vaikuttavat erityisesti lämmitys- ja sähkökulujen kallistuminen.
– Siinä missä kiinteistöveroihin tuli tällä alueella lähinnä vain kosmeettisia muutoksia, kustannusten nousut johtuvat pääosin kaukolämmön ja kiinteistösähkön kulujen noususta noususta. Vesimaksuissa on sen sijaan ollut enemmänkin miinusmerkkistä muutosta, Juho Järvinen Kiinteistöliitosta sanoo.

Sähkön hinta on Varsinais-Suomen vertailukunnista kalleinta Kaarinassa ja Raisiossa (0,26€/m2/kk). Samoin Raisiossa on vertailukuntien toiseksi kallein vesi (0,93€/m2/kk) Ylöjärven jälkeen, siitäkin huolimatta, että vesimaksu aleni Raisiossa 2 %. Jätehuoltomaksuissa ollaan koko Varsinais-Suomessa lähellä keskiarvoa (0,18–0,20 €/m2/kk).

Kokonaiskulujen kasvaessa taloyhtiöt harkitsevat säästökohteita. Yhtenä säästökohteena nähdään vaihtoehtoiset lämmitysjärjestelmät. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen neuvontainsinööri Matts Almgrén kehottaa taloyhtiöitä malttiin ja tarkkaan suunnitteluun.
– Ratkaisuja on monenlaisia ja tärkeintä olisikin tehdä hyvät suunnitelmat. Aivan alkuun tulisi selvittää lähtötilanne, katsoa että säädöt ja lämmityksen ohjaus ovat kunnossa. Voi olla tilanteita, joissa automatiikka pitäisi päivittää ja säätää järjestelmä kuntoon sellaisenaan. Perusasioiden ollessa kunnossa kulutus voi jo sillä tippua 10–15 %, Almgrén huomauttaa.
– Kaarinan Kairiskulmalla on useampi taloyhtiö päättänyt kimpassa siirtyä maalämpöön. Muuten energiaremontteja tehdään aikalailla yksittäisissä taloyhtiöissä siellä täällä, Almgrén jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Kaukolämmön hinnat (Turku Energian alueella)

  • Kaarina–Naantali–Raisio–Turku n. 77€/MWh
  • Lieto 70,06 €/MWh
  • Paimio 66,96 €/MWh
  • Uusikaupunki 66,96 €/MWh
  • Parainen 61,57 €/MWh
  • Laitila 61,5 €/MWh