Kävelyrobotti edistää kaarinalaisen Sannin kuntoutumista aivohalvauksesta

Lokomat-terapia
Neuropisteen fysioterapeutin Armin asiakkaana tässä kaarinalainen Sanni, joka on kokeillut Lokomat-terapiaa nyt kahdeksan kertaa. ”Ensimmäisellä käyntikerralla robotin asetukset ja tukiremmit säädetään yksilöllisesti asiakkaalle sopiviksi fysioterapeutin toimesta. Siksi ensimmäinen kerta kestää 90 minuuttia kun seuraavilla kerroilla riittää 75 minuuttia”, Armi Henriksson sanoo. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Robotisoidusta kävelykuntoutuksesta hyötyvät tutkimusten perusteella etenkin neurologiset asiakkaat, kuten aivoverenkiertohäiriön, aivovamman tai selkäydinvamman saaneet tai etenevää neurologista sairautta sairastavat.

TERVEYS. Turkuun keväällä avatussa Neuropisteessä on otettu käyttöön alueen ensimmäinen Lokomat Pro FreeD -laite, joka mahdollistaa tehokkaan toiminnallisen kävelyterapian vaikeastikin vammautuneille. Kesäkuun koulutusten ja harjoituspotilaiden jälkeen on nyt vihdoin päästy käyttämään robotisoitua kävelylaitetta osana oikeiden asiakkaiden kuntoutusta.

Kaarinalainen Sanni joutui käymään läpi aivovaltimon veritulpista johtuneen aivohalvauksen 10 kuukautta sitten, minkä jälkeen hän aloitti perinteisen fysioterapian kuntoutuakseen. Tällä hetkellä hänellä on takanaan perinteisten fysioterapiakäyntien lisäksi kahdeksan Lokomat-kuntoutuskertaa.

– Aivohalvauksen myötä en tuntenut vasenta jalkaani ollenkaan enkä saanut käsivartta koukistettua. Kävelyrobotin avulla jalkaani on alkanut tunto palautua ja sen myötä askeleen ottaminen on helpottunut. Kotona tulee jo kokeiltua pyörätuolista nousemista. Tavoitteenani on, että pystyisin vielä kävelemään, hän toteaa.

Tasapainoista kävelyä kevennetysti

Neuropisteen fysioterapeutti Armi Henriksson näkee asiakkaassaan selvää kehittymistä.
– Lähdimme liikkeelle 1,4 km/h-kävelynopeudesta ja nyt olemme parhaimmillaan saavuttaneet jo 2,1 km/h nopeuden. Kaiken kaikkiaan Sanni on kävellyt robotisoidusti nyt 11 kilometriä, hän sanoo.
– Kuntoutukseen liitetään myös muuta fysioterapiaa. Näin on myös Sannilla, jonka kävelyrobottiharjoitusten myötä koheneva kunto vaatii sitä, että lihashuoltoa pidetään myös yllä, lisää Henriksson.

Erilaisia kävelyrobotteja on noin kymmenen koko maassa.

– Lokomat Pro FreeD eroaa perinteisestä kävelyrobotista siinä, että se mahdollistaa lantionkierron, painonsiirron ja ylävartalon aktiivisuuden, avokuntoutuspäällikkö Arja Toivomäki Neuroliitosta kertoo.

Enemmän askelia

Kävelyrobotin avulla kuntoutusasiakas pystyy ottamaan paljon enemmän askelia verrattuna perinteiseen fysioterapiaan.
– Normaalilla fysioterapiakerralla ei saa näin paljon askelia aikaiseksi, koska silloin asiakasta täytyy tukea yhden tai jopa kahden fysioterapeutin toimesta, sanoo Toivomäki.

Riippuu vamman vakavuudesta, voiko asiakkaasta tulla täysin kävelevä. Mutta progressiivinen kevennetty harjoittelu robotisoidusti toimii kuitenkin merkittävänä motivaattorina.

– Jo pyörätuolista nouseminen ja robotin avulla askeleiden ottaminen on iso asia, sillä se edistää muun muassa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Lisäksi kävelykuntoutuksella voidaan vähentää kiputiloja, mikä jo itsessään on upea juttu! jatkaa Toivomäki.

Toivomäen mukaan Neuropisteen kuntoutukseen voivat hakeutua aivohalvaus- ja aivovammapotilaat sekä neurologisesta sairaudesta ja selkäydin- tai CP-vammasta kärsivät potilaat.
– Robotisoituun kävelykuntoutukseen voi tulla Kelan, kunnan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai itse maksaen, hän lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

  • Turun Neuropisteen tilat avautuivat keväällä Lounatuulet Yhteisötaloon.
  • Neuroliitto ry, Parkinson liitto ry ja KK-Verve Oy omistavat Neuropiste Oy:n.
  • Neuropisteen pääpaino on neurologisessa ja kävelykuntoutuksessa.