Jopin kenttä saatettu uuteen uskoon

Vakka-Suomen Palveluskoiraharrastajat sai Yaran toimintatonnin

Jopin kenttä
Koda osaa ottaa talkootkin rennosti.

UUSIKAUPUNKI. Vakka-Suomen Palveluskoiraharrastajien koulutuskenttä Vanhakartanontiellä Uudessakaupungissa on kunnostettu talkoilla kuluneen kesän aikana. Kunnostustyö piti sisällään kentän alaosan tasoituksen, kivien poiston sekä uuden nurmikon kylvämisen.

– Saimme anomuksesta Yara Awards -hyväntekeväisyyskohdeavustuksen, kaikkiaan tuhat euroa ja se oli iso apu muuten talkoilla tehtävälle työlle, kertoo V-SPKH:n puheenjohtaja Pauliina Salmela.

Jopin kenttä
Seuralla on kentän laidalla myös oma maja.

– Iso kiitos kuuluu myös ehdottomasti Sami Jäspilä Oy:lle, sillä hän antoi maansiirtokoneet käyttöömme maksutta. Unohtaa ei sovi myöskään V-S Pihakiveä, jonka toimesta kentälle saatiin mullat. Ja kun vielä Kurjenpolun Taimipalvelu tuli vastaan nurmikonsiementen hinnoissa, niin tämä talkoorutistus saatiin tehdyksi.

Kaiken kaikkiaan kustannuksia kentänkunnostukselle tuli noin 3 000 euroa, josta siis Yaran avustus kattoi kolmanneksen.

– En edes uskalla ajatella, mitkä olisivat olleet kustannukset ilman tukijoitamme ja talkootyötunteja, Salmela toteaa.

Kentällä vielä käyttäytymiskoe tänä syksynä

Viimeisen kahden vuoden aikana Jopin kenttänä tunnettu koulutuskenttä oli päässyt huonoon kuntoon ja ja seurassa todettiin remontin tarpeellisuus, sillä Salmelan mukaan kiinnostus palveluskoiratoimintaan on ollut jälleen nousussa ja seuralla onkin tällä hetkellä noin 50 jäsentä.

– Maanantaisin kentällä on omatoimitreenejä. Keväisin ja syksyisin järjestämme myös ohjattuja treenejä. Seuran harjoituksista ja toimista tiedotamme aktiivisesti muun muassa omassa Facebook-ryhmässämme.

Koulutuskentällä riittää ohjelmaa vielä syksyllä, kun seura järjestää lauantaina kuluvan kuun 28. päivä BH- eli koirien käyttäytymiskokeen.

Käyttäytymiskokeen tarkoituksena on selvittää koiran yhteiskuntakelpoisuus. Vain koulutustunnuksen (BH) saavuttaneet koirat saavat myöhemmin osallistua palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin.

Käyttäytymiskokeen tottelevaisuusosuus sisältää seuraamisen sekä taluttimessa että vapaana, istumisen, maahanmenon ja luoksetulon sekä paikallaolon. Hyväksyttävään suoritukseen vaaditaan vähintään 70 prosenttia maksimipistemäärästä.

Lokakuussa kentällä vietetään sitten kesäkauden päättäjäisiä jäsenten kesken. Luvassa on niin tottelevaisuustreenejä kuin koirien leikittämistä.

– Vuodelle 2020 on suunniteltu monenlaista ohjelmaa, joten tervetuloa tutustumaan toimintaamme, vaikkapa ihan seuraamaan BH-kokeita reilun viikon kuluttua, sanoo Salmela.

Rainer Tähtinen