Raisiolainen Johanna Kylmänen yhdistää urheilun ja opiskelun

Bakun nuorten olympiafestivaali unelmien täyttymys

Raision Kuulan 17-vuotias pikajuoksijalahjakkuus Johanna Kylmänen harjoittelee ahkerasti Raision Kerttulassa ja Turun Kupittaalla. Hän kehuu Kerttulan uudistettua urheilukenttää mainioksi paikaksi treenata. Kuva: Ragip Önsoy.

Tulevana viikonloppuna 9.–11. elokuuta Johanna Kylmänen juoksee Puolassa järjestettävissä EM-joukkuekilpailussa.

URHEILU. Raision Kuulan ehdottomiin lupauksiin kuuluva pikajuoksija Johanna Kylmänen, 17, pinkoi upeasti hopealle Nuorten Olympiafestivaaleilla, jotka järjestettiin heinäkuussa Azerbaidžhanin Bakussa.
– Bakun kisat olivat ne pääkisat, joihin panostin erityisesti tänä kesänä. Olin ajatellut etukäteen, että jos mitalisijoitus tulee, niin ehkä just ja just pronssi. Hopea oli kyllä pieni yllätys, Kylmänen kertoo iloisena.
– Meillä oli ensin Slovakiassa kolmen päivän leiri ja sitten siirryimme Bakuun. 100 metrin kisa käytiin 23. heinäkuuta. Pitkin kilpailukautta osallistuin pienempiin kisoihin harjoitusmielessä silmällä pitäen juuri olympiafestivaaleja, hän jatkaa.

Kylmänen osallistui 1.–4. elokuuta Lappeenrannassa järjestettyihin Kalevan Kisoihin naisten 100 metrin ja 200 metrin juoksuissa. Kovassa seurassa Kylmäselle herui kuudes sija.
– Siellä ei oikein onnistunut, koska palautuminen jäi edellisten kisojen jälkeen riittämättömäksi. Tyytyväinen saa silti olla, koska tavoittelin Kalevan Kisojen molemmilla matkoilla ennen kaikkea finaalipaikkaa, ja se toteutui, hän toteaa.

Tulevana viikonloppuna 9.–11. elokuuta Kylmänen nähdään EM-joukkuekilpailussa, Puolassa.
– Pääsin mukaan Euroopan joukkuemestaruuskisoihin, jossa osallistun 4 x 100 metrin naisten viestiin. Lisäksi olen varajuoksijana 4 x 400 metrin juoksulle.

Edessä on lisäksi vielä Ruotsissa käytävä Ruotsi-ottelu 24. – 25. elokuuta.
– Paikkani nuorten Ruotsi-maaottelussa varmistui, vaikka en olekaan päässyt tänä vuonna osallistumaan SM-kisoihin. Puolan reissu joukkuemestaruuskisoihin sattui nimittäin juuri samalle viikonlopulle kuin SM-mittelöt, kertoo Kylmänen.
– Bakussa moukarinheitossa kultaa voittanut raisiolainen Silja Kosonen on mukana nuorten SM-kisoissa, joiden jälkeen selviää hänen osallistumisensa nuorten Ruotsi-maaotteluun, lisää Kylmänen.

Kylmänen luonnehtii kuluvaa kisakautta onnistuneeksi kaikin puolin.
– Tärkeintä on se, että pysyy terveenä. Sitä edesauttavat jokailtaiset venyttelyt sekä treeneissä suoritettavat pitkät alku- ja loppuverkat. Lisäksi olen käynyt joogailemassa. Lepo ja syöminen ovat erittäin tärkeitä.

Kisakauden päätyttyä alkaa kova treenikausi.
– Kisakauden alkamis- ja päätösajankohta vaihtelee paljon. Yleensä se alkaa huhtikuussa riippuen paljolti siitä, että onko leirejä ulkomailla. Voi olla, että kisakausi päättyy Ruotsi-ottelun jälkeen tai sitten, jos saamme vielä viestijoukkueen kasaan, osallistumme vielä SM-viestiin syyskuussa, hän sanoo.

Turun Seudun Urheiluakatemia tukee nuoren urheilijan taivalta opiskelun aikana.
– Aloitan tänä syksynä Turun ammatti-instituutissa lähihoitajan opinnot. Urheiluakatemian ansiosta saan vapautta treeneihin ja tukea harjoitteluun, Kylmänen hymyilee.

Katariina Mäkinen-Önsoy