Paimiossa ja Turussa vietetään Alvar Aalto -viikkoa 23.8.–1.9.

Paimiossa tapahtumaviikon keskiössä on itseoikeutetusti Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola.

Alvar Aalto -viikon aikana Paimiossa ja Turussa pääsee kokemaan muun muassa arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

PAIMIO. Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin mielenkiintoisen arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Alvar Aalto -säätiön, Paimion ja Turun kaupunkien yhteistyössä tuottaman tapahtumaviikon ohjelmistosta löytyy tarjontaa niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin.

Tapahtumatarjonnassa näkyy vahvasti kahden Paimiossa ja Turussa vaikuttaneen aikalaisarkkitehdin, Alvar Aallon (1898–1976) ja Erik Bryggmanin (1891–1955) perintö, jonka ympärille kootut tapahtumat korostavat kaupunkien erityisyyttä modernin arkkitehtuurin ja funktionalismin kotiseutuina, mutta samalla tiiviisti tässä ajassa elävinä arkkitehtuurikaupunkeina.

Uusia näkökulmia tuttuun parantolaan

Paimiossa tapahtumaviikon keskiössä on itseoikeutetusti Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola, jonka kiehtovasta kulttuurihistoriasta on tuotettu erilaisia teemoitettuja tutustumiskierroksia sekä kaksi näyttelyä. Paimion Sähkömuseossa esillä oleva Valoa parantolassa -näyttely vie aikamatkalle sairaalarakennuksen uraauurtaviin valaistusratkaisuihin. Paimion parantolan huonekaluihin voi puolestaan tutustua Paimion kaupungintalolle kootussa näyttelyssä.

Uudenlaisen näkökulman parantolan arkkitehtuuriin ja sen ympäristöön voi saada Aika valossa -tanssiesityksessä tai Street O-suunnistustapahtumassa, jotka tarjoavat elämyksiä rakennuksen lähimaisemissa, kertoo Paimion kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta

Toivomme, että Alvar Aalto -viikon tapahtumat nostavat paremmin esiin Paimion parantolan ainutlaatuisen rakennuskokonaisuuden ja auttavat osaltaan sen arvon ymmärtämisessä ja tulevaisuuden suunnittelussa myös matkailullisessa mielessä, sanoo Lehtiranta.

Arkkitehtuuri ja muotoilu alati läsnä turkulaisten arjessa

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kokee, että Turussa elää vahva arkkitehtuurihenki.

Turussa Alvar Aalto -viikosta odotetaan vilkasta, arkkitehtuurin ja muotoilun valokeilaan nostavaa uudenlaista kaupunkitapahtumaa, hän kertoo.

Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin perintö on säilynyt kaupungissa ikään kuin katkeamattomana myöhempien arkkitehtipolvien ansiosta. Tämä antaa hyvän lähtökohdan rakennetun ympäristön teemoista kumpuavalle keskustelulle. Toivon sen inspiroivan kaupunkilaisia samalla huomaamaan, kuinka arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä joka päivä arjessamme, mainitsee Hintsanen.

Virtuaalimatka vuoteen 1929

Turun messuilla on Alvar Aalto -viikon aikana ainutlaatuinen mahdollisuus muun muassa kokea vuoden 1929 Turun messut virtuaalisesti, jonka modernit ja paljon huomiota herättäneet messurakenteet Aalto ja Bryggman suunnittelivat yhdessä.

Design Time -tapahtuma tekee muotoilua tutummaksi toiminnallisen ja osallistavan näyttelyn avulla, joka korostaa suunnittelutyön läpileikkaavuutta kaikilla elämisen osa-alueilla. Puhetta muotoilusta -tapahtumassa puolestaan pohditaan, kuinka muotoilulla voi vaikuttaa kaupunkien vetovoiman ja elinkeinoelämän parantamiseen. Kulttuurintäyteisen päivän kääntyessä illaksi Turun Bassi-ravintolassa voi nauttia arkkitehti-cocktaileja, jotka on nimetty kaupungissa eri vuosikymmeninä vaikuttaneiden arkkitehtien mukaan. Omat nimikkojuomansa ovat saaneet Alvar Aallon lisäksi Carl Ludvig Engel ja Charles (Carlo) Fransesco Bassi.