Lehmät puhuvat kuvin ja tekstein Raision Aulagalleriassa

Jos lehmät puhuisivat
Raision kirjastotalon Jos lehmät puhuisivat -näyttelyn sisääntulossa törmää heti Juha Laitalaisen ja Jenni Naumasen ottamiin otoksiin. Naumanen kilpaili karja-ammattilaisten sarjassa ja Laitalainen puolestaan valokuva-ammattilaisten sarjassa.

Jos lehmät puhuisivat -näyttely on rantautunut Raisioon. 21. elokuuta kirjastolla vietetään lehmä-aiheisen kirjoituskilpailun palkintojuhlaa. Paikalla on tuolloin kirjoittajien lisäksi myös näyttelyyn valokuvauskilpailun kautta valikoituneita kuvaajia.  

RAISIO. Raision kirjastotalon Aulagalleriassa pääsee elokuussa tutustumaan Jos lehmät puhuisivat -näyttelyyn. Kyseessä on kiertävä näyttely, joka lähti liikkeelle Saksasta kuluvan vuoden tammikuussa. Viime kuukaudet se on kiertänyt Varsinais-Suomea. Ensi vuoden puolella näyttelyä saadaan ihailla myös muualla Suomessa. Hankkeen ensimmäinen puolitoista vuotta toteutetaan Varsinais-Suomen Leader-ryhmien avulla.

MTK Varsinais-Suomen Jos lehmät puhuisivat -näyttelyhankkeen tuottaja Katja Mahal kertoo, että iso osa näyttelyyn lähetetyistä kilpailukuvista on lähiseudulta.
– Valtakunnalliseen valokuvakilpailuun tuli yli 560 kuvaa, joista noin kolmasosa tuli Varsinais-Suomesta. Kilpailuun saatiin täällä ilmeisesti paremmin kosketuspintaa, koska maataloustuottajain Varsinais-Suomen liitto toimi sen liikkeellepanijana, Mahal sanoo.

Kosketus maaseudun elämään
Jos lehmät puhuisivat
Otos Juha Laitalaisen Ratsastavat lehmillä -kuvasarjasta.

Näyttelyihin on valittu mahdollisimman tasapuolisesti kuvia eri puolilta maata. Raision näyttelyssä on toki lähiseudun kuvia, muun muassa Paraisilta, Taivassalosta ja Salon seudulta. Toinen, pienempi näyttely on samanaikaisesti esillä Kustavin kunnankirjastossa.
– Kantavana voimana näyttelyssä on pyrkimys lisätä tietoisuutta ja kosketusta maaseutuun. Se on vain plussaa, jos näyttely tuottaa katsojalleen iloa, jatkaa Mahal.

Kuvakilpailussa oli kolme sarjaa: kuva-ammattilais-, karja-ammattilais- sekä jokamies-/naissarjat.
– Puolet kilpailukuvista tuli karja-ammattilaisilta, tilallisilta itseltään, jotka ovat jokapäiväisessä arjessaan tekemisissä lehmien kanssa. Heidän ottamissaan kuvissa on aivan omanlaisensa näkökulma, onhan karjankasvatus ennen kaikkea hoivatyötä. Se on työtä, jossa raha ei toimi motivaattorina, Mahal toteaa.

Kirjoituskilpailun satoa esillä

Raision kirjastotalon näyttelyyn liittyy kirjoituskilpailu, jossa pyydettiin kertomaan kohtaamisista ja kokemuksista kotieläinten kanssa.
– Täällä ideoitu kirjoituskilpailu on ainut laatuaan koko näyttelykiertueella. Hienoa, että kirjoituskilpailu järjestettiin, sillä aihe selkeästi puhuttaa erityisesti vanhempaa ikäpolvea, Mahal sanoo.

Kilpailuun osallistui 16 kirjoitusta, joista suurin osa tuli lähialueilta. Lisäksi yksi tuli Juvalta ja yksi Tampereelta.
– Tekstit ovat hyvin erilaisia, useimmiten noin sivun mittaisia muisteluita ja tarinamuotoisia kirjoituksia, mutta löytyi sieltä yksi novellimittainenkin teksti. Niihin voi tutustua Raision kaupunginkirjaston Facebook-sivulla sekä osana Jos lehmät puhuisivat -näyttelyä, erikoiskirjastonhoitaja Paula Knif kertoo.
– Kirjoituskilpailun palkinnot jaetaan keskiviikkona 21. elokuuta. Kaikilla tapahtumaan osallistuvilla on tilaisuus kuvauttaa itsensä ison lehmäkuvan edustalla, Knif lisää.

Kilpailukuvien mukana näyttelyssä esitellään Juha Laitalaisen 12 tuntia navetassa -valokuvadokumentti maitotilan arjesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy