Kaupunginteatterin päänäyttämön syksyn starttaa Amélie-musikaali

Suomen kantaesitys täynnä keskieurooppalaisia tuulia

Amélie Turun Kaupunginteatterissa
Turun Kaupunginteatterissa Améliena hurmaa Marketta Tikkanen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen ja Marita Koivisto.

TEATTERI. Turun Kaupunginteatterin päänäyttämön syksyn aloittaa ensi-iltansa 13. syyskuuta saava Amélie. Reija Wäreen ohjaama musikaali on samalla Suomen kantaesitys.

– Amélie-musikaalimme kulkee hyvinkin vuonna 2001 tehdyn leffan hengessä. Se kertoo Amélie-nimisen tytön tarinan: Yksinäisestä tytöstä kasvaa arka ja mielikuvituksekas aikuinen nainen, joka näkee maailman kertakaikkisen ihmeellisenä paikkana. Amélie yrittää kekseliäisyydellään löytää että, mikä olisi ujon ihmisen tapa toimia ja saada asioita aikaiseksi ympäristössään, Wäre kertoo.
– Toivon, että Améliemme toimisi lataavana esityksenä, josta voisi saada energiaa itselleen kohdata maailman kauniit ja hassut asiat, Wäre lisää.

Tavoitteiksi on listattu, että esitys on kaunis, runsas, visuaalinen, kekseliäs, sympaattinen ja yllättävä.
– Olemme visuaalisen työryhmän kanssa miettineet isoja ja voimakkaita visuaalisia ratkaisuja, vahvoja värejä, mitkä ovat elokuvastakin tuttuja, ja sitten taas todella pieniäkin yksityiskohtia, kuten voiko saippuakupliin laittaa heliumia, tai millainen olisi kultakalan matkalaukku, Wäre sanoo.

Esitys pohjaa myös Craig Lucasin kirjoittamaan, vuonna 2015 ilmestyneeseen musikaaliin. Kaupunginteatterin versioinnissa Jussi Vahvaselkä sovittaa musiikin entistä ranskalaisempaan suuntaan vahvoine keskieurooppalaisine soundeineen.
– Kyseessä on ensemble-musikaali, jossa on paljon kiinnitettyjä esiintyjiä sekä vierailijoita. Amélieta esittää Marketta Tikkanen ja vierailijoista voisi mainita vielä Mikael Saaren ja Matti Leinon, Wäre toteaa.
– Tanssijoita on neljä, jotka ovat tehneet kanssani lähinnä televisiotuotantoja tähän mennessä. Kuriositeettina voisi nostaa Etel Röhrin, joka tanssi Suomen tämänvuotisessa Euroviisu-esityksessä, Wäre jatkaa.

Wäre ja Vahvaselkä ovat tehneet aiemmin yhteistyötä Turun Kaupunginteatterin suosituissa Tom of Finland ja Varissuo -musikaaleissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy