Käsityönäytöksiä Liedon museossa Tarvasjoella ja Nautelankoskella Varsinais-Suomen museopäivänä

LIETO. Liedon museossa vietetään Lieto-päivää sekä Varsinais-Suomen museopäivää sunnuntaina 25. elokuuta yhtä aikaa. Sekä Tarvasjoen kotiseutumuseossa että Nautelankosken museossa pääsee seuraamaan käsityönäytöksiä.

Kummankin museon kahviot ja museopuodit palvelevat aukiolon ajan. Molempiin museoihin on vapaa pääsy.

Tarvasjoen kotiseutumuseossa tehdään kello 11–15 perinnekäsitöitä. Kotiseutuyhdistys Tarvaisten taitajat karstaavat lampaan villaa ja kehräävät pellavaa. Villan muokkaamisen jatkoksi syntyy lautanauhaa sekä villasukkia tai säärystimiä. Kutojalta voi kysellä vinkkejä kantapään valmistamiseen, vaikka monen erilaisen. Lisäksi museolla pääsee seuraamaan nypläystä.

Lainamakasiinin alakerrassa Ihmisten Tarvasjoki -näyttelyssä kävijä voi tutustua Tarvasjoen alueen historiaan esihistoriasta alkaen.

Museon yläkerrassa voi tutustua Hämeen Härkätien historiaan ja erilaisiin Härkätien kulkijoihin, esimerkiksi kulkukauppiaihin, Kriiskryynäriin, Lumivaloon tai hyväjalkaiseen Miinaan.

Nautelankosken museo avoinna kello 12–17, jolloin Liedon Martat tekevät käsitöitä myllärintuvassa. Tuvassa pääsee seuraamaan neulomista eli sukan kudontaa, lautanauhan kutomista, neulakintaan valmistusta, maton virkkaamista ontelokuteesta sekä nypläystä.

Myllärintuvan kamjossa on Jaana Aarikan keramiikkanäyttely Ruukullinen elämää. Myllyssä ja tuvassa on opas koko museopäivän ajan, myllyssä myös etsintätehtävä.

Lauri Nautelan museon auditoriossa on näyttely Lepakot tieteen ja taiteen siivin, jossa pääsee tutustumaan vähän salaperäisinä pidettyihin lepakoihin. Näyttelyssä pyörii valokuvateos suomalaisista lepakoista. Näyttelyssä on myös värityskuvia ja piirustusmahdollisuus: jätä oma kädenjälkesi museon kesän aikana karttuvaan lepakkotaidenäyttelyyn!

Perusnäyttelyiden Kivikauden pyyntimiehen jäljillä sekä Elävä joki lisäksi kävijä voi tutustua teemanäyttelyyn Oikeus oppiin – muistojen koulumaailma.

Liedon museo osallistuu ohjelman järjestämiseen yhteistyössä Kotiseutuyhdistys Tarvaisten ja Liedon Marttayhdistyksen kanssa. Varsinais-Suomen museopäivä päättää Liedon museon kesäkauden Tarvasjoella, mutta Nautelankosken museo on avoinna elokuun loppuun asti päivittäin kello 12–17.

TSS