150-vuotias Vehmaa juhlii lokakuussa

Vs. hallinto- ja taloussuunnittelija Heli Antikainen-Pauna sekä kunnanjohtja Ari Koskinen valmistelevat lokakuussa pidettäviä yhdistettyjä Vehmaan yhtenäiskoulun vihkiäisiä ja kunnan 150-vuotisjuhlia.

Vehmaan kunnan 150-vuotisjuhlat vietetään samaan aikaan uuden yhtenäiskoulun vihkiäisten kanssa. Juhlapuhujaksi on kutsuttu ministeri Ilkka Kanerva.

VEHMAA. Juhlavuottaan viettävä Vehmaan kunta juhlistaa 150-vuotistaivaltaan lokakuussa samalla, kun uusi yhtenäiskoulu vihitään käyttöön.

– Kutsuimme juhlapuhujaksi niin tasavallan presidentin, kuin myös hänen puolisonsakin. Kun molemmat olivat estyneitä, kutsun sai uusi opetusministerimme, joka myös on estynyt. Nyt olemme lähettäneet kutsun ministeri Ilkka Kanervalle ja toivommekin, että hän pääsee juhlapuhujaksi, kertoo kunnanjohtaja Ari Koskinen.

Lauantaina 26. lokakuuta vietettävän yhtenäiskoulun vihkiäisjuhlan ja Vehmaan 150-vuotisjuhlan ohjelma alkaa olla muilta osin suunniteltua.

– Isossa osassa tulevat olemaan pienet koululaiset ohjelmineen sekä pelimannit.

Lisäksi tilaisuudessa palkitaan luottamustoimihenkilöitä. Kunnan työntekijöiden palkintatilaisuus järjestetään erikseen, sillä juhlatilan yleisömäärä on rajallinen.

Tontteja juhlavuoden hintaan

Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlavuonna Vehmaa päätti myydä tontteja sadan euron hintaan. Tempaus sai myös valtakunnanjulkisuutta erikoisuudellaan. Seuraavana vuonna tontit saivat sitten euron verran lisähintaa.

– Kunnan täyttäessä 150 vuotta oli loogista pistää tonttikampanja pystyyn ja hinnoitella tontteja 150 euron hintaan, Koskinen sanoo.

Tontteja onkin kunnanjohtajan mukaan mennyt kaupaksi ja Salmenkujalle Rautilaan on alkanut nousta uusia omakotitaloja.

Vehmaalla on 47 vuokra-asuntoa ja ne ovat kaikki vuokrattuina.

– Käytännössä asunnot menevät saman tien, kun niitä vapautuu. Pääosin vuokralaiset ovat töissä autotehtaalla, Koskinen sanoo.

– 300 euron vauvarahaa maksoimme viime vuonna yli kahdellekymmenelle, ja tänä vuonna vauvarahaa maksetaan myös viime vuoden tapaan, hän jatkaa.

Sekä vauvaraha että edulliset tontit ovat osa strategiaa saada kuntaan uusia asukkaita. varsinkin lapsiperheitä.

Historiikki ei ehdi valmistua juhliin

Vehmaan historiikin puuhanainen, kirjastonhoitaja Sirpa Ikala-Suomalainen kertoo historiikin olevan työn alla argeologian, historian ja kulttuurialan asiantuntijayrityllä, turkulaisella Sigillum Oy:llä.

– Kaiken kaikkiaan Vehmaan historiikista tulee noin 400-sivuinen, Ikala-Suomalainen paljastaa.

– Valitettavasti kirja ei ehdi juhliksi, vaan sen arvioitu ilmestymisaika on ensi vuoden alkupuolella.

Kunnanjohtaja Koskinen arvioi puolestaan, että kirjasta otettaneen noin tuhannen kappaleen painos.

Rainer Tähtinen