Kaarinassa syksylle satoja harrastusmahdollisuuksia

(KUVATEKSTIT) Erityisliikunnansuunnittelija Päivi Mecklin Kaarinan liikuntapalveluista etsi Elli Jaakkolalle sopivaa jumpparyhmää.

Saisitko sinä sykettä syksyyn uudella harrastuksella? Syksy on uusien alkujen aikaa – myös harrastusten osalta. Kaarinassa esiteltiin 10. elokuuta paikallisia harrastusmahdollisuuksia: kansalaisopiston tarjontaa, Kaarina-talon tapahtumia sekä kulttuuri- ja kirjastopalveluita ja alueen liikuntapalveluja. Etsivä löytää varmasti omansa ja Kaarinaan voi tulla harrastamaan kauempaakin.

HARRASTUKSET. Kaarinan Kansalaisopiston henkilökunnan mukaan tälle lukukaudelle on opistossa valittavana 400 kurssia. Opetusalustoina kansalaisopistolla toimivat nykyään myös sosiaalisen median kanavat, joissa voi olla esimerkiksi opetusvideoita. Uusin kurssitarjonta löytyy myös Facebookista ja Instagramista. Osallistuakseen kursseille ei tarvitse olla kaarinalainen, sillä kurssit ovat kaikille avoimia.

– 45 ensimmäistä ilmoittautumista kursseillemme tuli kahdessa minuutissa ja kahdessa päivässä niitä kertyi jo 3 200, mutta vielä on paljon vapaitakin paikkoja. Valtion tukemana toimivat kansalaisopistot pystyvät tarjoamaan monia harrastusmahdollisuuksia yksityistä sektoria edullisemmin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan kilpailla yksityisten kanssa, vaan täydentää valikoimaa, rehtori Risto Jaakola toteaa.

Harrastustrendit näkyvät tarjonnassa

Uudet kuntalaiset Anu Sallanmaa ja Markus Linna tulivat kyselemään harrastusvinkkejä kansalaisopiston opettaja-suunnittelija Juha Nummelinilta. Sallanmaan sydäntä lähellä ovat erityisesti kokkauskurssit ja hän raapustikin palautelaatikkoon toiveensa siitä, millaiset kurssit olisivat mieleen.

Joogakurssit olivat jälleen kansalaisopiston nopeimmin täyttyneiden kurssien joukossa. Suosituimpien kurssien joukkoon ovat kuuluneet tänä syksynä myös lasten kurssit, käsityö- ja kielikurssit sekä tietotekniikan kurssit. Koodaus ja pelinkehitys ovat nyt pop. Kansalaisopiston kurssi voi toimia kipinänä vihkiytyä sisälle alaan jopa ammattimaisesti. Samalla pystyy luomaan hyödyllisiä verkostoja. Tai voit oppia vaikkapa käyttämään omaa puhelintasi paremmin Android-kurssilla.

– Askartelussa ja käsitöissäkin on selkeitä trendejä ja yksi sellainen uutuus on nyt makramee eli solmutekniikka, jolla saa tehtyä koruja ja sisustuselementtejä. Musiikkipuolella voi opetella vaikkapa sähkökitaran tai ukuleleen alkeet, suunnittelija ja opettaja Juha Nummelin ehdottaa.

Kaarina-talo paikkakunnan kulttuurikeskus

Kaarina-talosta on muodostunut alueen moderni kulttuurikeskus, jonka tapahtumatarjontaa kannattaa seurata.

Vuonna 2018 valmistunut Kaarina-talo toimii paikkakunnalla jo luontevasti kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena. Kirjasto- ja kahvilapalveluiden ohella talosta voi esimerkiksi vuokrata tiloja kuten hiljaisen huoneen, musiikkihuoneen tai kokouspaikan. Tapahtumien osalta tulevassa ohjelmistossa on luvassa esimerkiksi konsertteja, kuoroesityksiä, lasten tapahtumia ja maksuttomia kaikille avoimia luentoja.

Liikunnalla hyvinvointia arkeen

Salosta Kaarinaan muuttaneet Salot; Paula-äiti, Sami-isä ja Lotta, 13, sekä Heta, 8, tutustuivat Kaarina-taloon kulttuurituottaja Mirja Karppasen opastuksella.

Liikuntapalveluita on tarjolla Kaarinassa kattavasti niin lapsille ja nuorille, aikuisille, ikääntyneille kuin soveltavaa liikuntaa tarvitseville. Samoin liikuntatiloja löytyy eri tarpeisiin. Syksyn liikuntainfot pidetään Kaarinassa 20. elokuuta ja 5. syyskuuta. Ilmoja kannattaa vielä hyödyntää ulkoliikuntaan osallistumalla vaikkapa ulkojoogaan tai hyödyntämällä ulkokuntolaitteita Liittoistenjärven rannalla sekä Hovirinnan rantapuistossa.

– Tukea liikkumiseen on mahdollista saada vapaaehtoisilta wertaisliikuttajilta tai liikunnan ammattilaiselta sekä fysioterapeutilta. Tarjolla on myös esimerkiksi ulkoiluryhmiä ja yksinäisille ulkoiluystäviä SPR:n kautta, Päivi Mecklin Kaarinan liikuntapalveluista vinkkaa.

Kaarinassa on vakiintumassa käytäntö, että alkusyksyllä esitellään harrastustoimintaa Kaarina-talossa kiinnostuneille ja tammikuussa pidetään iso harrastustori, jossa on esillä kymmeniä paikallisia harrastustoimijoita.

Marjo Peltoniemi