Kaarinan varhaiskasvatuksessa tutkaillaan tulevaan toiveikkain mielin

Kaarinan varhaiskasvatus
Lastentarhaopettaja Minna Vuorentola (vas.) ja varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Kemppainen iloitsevat hymiöpalloin päivähoidon pikku hiljaa paranevasta tilasta Kaarinassa. Vuorentola aloitti elokuun alussa perhepäivähoidon oppimisympäristöihin ja luontosuhteeseen liittyvän hankkeen vetäjänä. Kuvat: Ragip Önsoy.

Vastoinkäymisten tahdittaman, hoitopaikkojen riittämättömyydestä johtuneen hankalan kevään jälkeen Kaarinan varhaiskasvatus voi paremmin. Useampia uusia yksityisiä päiväkoteja rakentuu kaupunkiin samanaikaisesti kun strategiatyössä pähkäillään kunnallisten päivähoitoyksikköjen laajentamista, peruskorjauksia sekä täysin uusia kohteita.

KAARINA. Kaarinan kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Kemppainen sanoo kevään olleen hyvin hankala varhaiskasvatuspalveluille: Hoitoa tarvitsevia lapsia oli enemmän kuin tarjolla olevia hoitopaikkoja.

– Keväällä sattui toimintaamme entisestään hankaloittavia tapauksia, joista ensimmäisenä oli Knattebyn päiväkodin vesivahinko helmikuussa. Mikä tarkoitti sitä, että Knattebyn lapset piti sijoittaa Verkanappuloiden muihin yksiköihin.

Nyt hän katsoo syksyyn toiveikkain mielin, siitäkin huolimatta, että Kuovinkadun päiväkoti on ainakin hetken aikaa pois pelistä.

– Aktiivisen työskentelyn jälkeen olimme kohtalaisen hyvässä tilanteessa. Laitoimme toivomme siihen, että Kuovinkadun päiväkotia voidaan laajentaa. Siinä sitten kävikin niin, että siellä ilmeni sisäilmaongelmia. Henkilökunta oli oireillut jo aikaisemmin ja kun alettiin ottaa näytteitä, niin totesimme, ettei toiminnan jatkuminen tiloissa ole mahdollista. Elokuun alussa Kuovinkadun päiväkodin lapset tuli siis sijoittaa eri puolille Kaarinaa, kertoo Kemppainen.
– Ei ole toistaiseksi jouduttu tekemään kuitenkaan yhtään kielteistä päätöstä. Ja Kuovinkadun osalta elättelemme toiveita, että se voidaan korjata ja ottaa uudelleen käyttöön, lisää Kemppainen.

Muutokset ovat vaikuttaneet myös esikoululaisiin. Hovirinnan koulun yhteydessä on ollut ruotsinkielinen esiopetus, joka sisäilmaongelmien myötä siirrettiin useampaan väistötilaan.
– Viime toimintakaudella esiopetusta järjestettiin siis myös Kuovinkadun päiväkodin tiloissa, joista nyt on jälleen jouduttu siirtymään uuteen väistötilaan. Tällaisissa tilanteissa voi koitua harmia niin vanhemmille kuin päiväkotien henkilökunnalle. Jos kulkeminen on hankalaa, voi hakea taksikuljetusta lapselleen. Sitä ei voi kaikille luvata, mutta jos perusteet ovat olemassa, niin kannattaa täyttää hakemus, Kemppainen toteaa.

Yksityisiä päiväkoteja rakenteilla
Loimitien päiväkoti
Loimitien päiväkoti Kaarinan keskustassa valmistuu loppuvuodesta.

Loppuvuoteen on helpotusta luvassa: Verkanappuloilla valmistuu Piikkiön terveyskeskuksen viereen uusi päiväkoti, jonka käyttöönotto on syyskuussa. Lisäksi Kaarinan keskustaan, Loimitielle, valmistuu uusi päiväkoti joulukuun puolivälissä.

– Yleensä loppuvuosi tarkoittaa sitä, että yhtään hoitopaikkaa ei vapaudu, mutta uusia lapsia olisi silti tulossa. Nyt on kuitenkin vireillä niin monta päiväkotihanketta. Tilanne vaikuttaa siis lupaavalta, tosin tammikuullekin on jo 70 hakemusta, Kemppainen sanoo.

Verkanappulat rakentaa parhaillaan myös Voivalan yksikkönsä viereen uutta päiväkotia, jonne päästään suunnitelmien mukaan muuttamaan joulun jälkeen.

Pilke päiväkodit avaa puolestaan Piispanristillä sijaitsevan Pilke Kipinän naapuriin uuden Auroraksi nimetyn päiväkodin. Joulu–tammikuun vaihteessa valmistuvan varsinaisen päiväkodin tilalla toimii tällä hetkellä tilapäinen 40 lapsen yksikkö. Edellisten lisäksi Pilke rakentaa uusia yksiköitä Raadelmaan ja Silvolaan.

Varhaiskasvatus kaupungin strategiatyössä

Lapsiperheiden palvelutarpeeseen vaikuttaa Kemppaisen mukaan ennen kaikkea positiivinen työllisyystilanne.
– Työllisyystilanne vaikuttaa aina työhömme kaikkein eniten. Jos kuntaan muuttaa työn perässä, hoitopaikankin on järjestyttävä kahdessa viikossa.

Kaarinan kaupungin strategisissa tavoitteissa Valkeavuoren lasten ja nuorten taloksi kutsuttu kokonaisuus rakennettaisiin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukion, vapaa- ajan palveluiden ja liikuntapalvelujen käyttöön. Suunnitelmien mukaan kiinteistöön toteutetaan noin 160 varhaiskasvatuspaikkaa käsittävä päiväkoti, joka toimii kiinteässä yhteistyössä koulun kanssa.

– Valkeavuoreen on suunniteltu myös vuorohoidon paikkoja, koska meillä on vain yksi vuorohoitokoti, Rinkeli, jossa paikkoja on vähän ja kysyntä kovaa. Hovirintaan suunnitellaan sen sijaan päivähoidon ja esiopetuksen väistötilayksikköä, kertoo Kemppainen.

Kuovinkadun päiväkodin peruskorjauksen lisäksi toiveissa on Kultanummen päiväkodin laajennushanke.

– Pyrkimyksenä olisi, että nämä tapahtuisivat mahdollisimman pian, Kemppainen jatkaa.

Kaarinassa ei ole koskaan kasvatettu päiväkotien ryhmäkokoja henkilöstön ja lasten suhdelukuun 1:8. Se otetaan aina budjettikäsittelyssä esille, mutta viime kerrallakin se poistettiin listoilta.

– Voi olla, että uusi hallitus muuttaa suhdelukua. Sen varaan ei siis voi säästöjä laskea, Kemppainen toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Kaarinassa käynnistyi elokuussa perhepäivähoidon oppimisympäristöihin ja luontosuhteeseen liittyvä kaksivuotinen hanke, jota vetämään on palkattu lastentarhanopettaja Minna Vuorentola. Vuorentola kokoaa perhepäivähoitajille luontoreppuja, joiden on tarkoitus innostaa heitä hoitolapsineen metsäretkille kokemaan luontoelämyksiä. Mallia on mahdollista soveltaa myös päiväkoteihin ja puistotoimintaan.

Varhaiskasvatuksessa otetaan loppuvuodesta käyttöön vanhempien toivoma sähköinen palvelu, jonka myötä tieto kulkee entistä paremmin varhaiskasvatuksen ja perheen välillä. Palvelun kautta vanhemmilla on mahdollisuus ilmoittaa muun muassa lasten läsnä- ja poissaolot suoraan tietojärjestelmään.

Liikunta on varhaiskasvatuksen toiminnan kehittämisen tärkeitä painopistealueita. Varhaiskasvatukseen on palkattu määräaikainen liikuntakoordinaattori Terhi Heimo, joka kiertää varhaiskasvatuksen toimipisteissä.