Hemminki 400 vuotta -juhlavuosi jatkuu Maskussa

Maskun museo
Maskun museon pihapiiristä lähtee Hemminki Maskulaisen Polku, joka johdattelee kävijänsä Rosariumiin. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Maskun museossa pääsee tutustumaan 400 vuotta sitten kuolleen Hemminki Maskulaisen historiaan. Tulossa on myös nukketeatteriesitys päiväkoteihin, virsirunoutta palvelutaloihin sekä julkinen taideteos Maskun Hemmingin koulun seinään. Lisäksi syksyllä ilmestyy alakouluikäisille suunnattu julkaisu: Hemmingin elämä ja teot.

MASKU. Maskun museolla ehtii tutustua vielä elokuun ajan Hemminki 400 -näyttelyyn. Arkeologi Janne Harjula on kirjoittanut näyttelyn tekstit, joissa avataan tunnusomaisia perinteitä Hemminki Maskulaisen kuoleman aikaan vuonna 1619.

Maskun Hemminki 400
Maskun museon kesässä on esillä teemanäyttely Hemminki Maskulaisesta. jonka kuolemasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 400 vuotta.

– Teksteistä käy esimerkiksi ilmi, kuinka vainajaa on kohdeltu tuohon aikaan. Lisäksi esillä on kasveja, jotka ovat liittyneet entisajan ihmisen elämään ja erityisesti kuoleman hetkeen. Esimerkkinä voisi mainita aaprotin eli kirkkoyrtin, jota on saatettu käyttää hautauksen yhteydessä. Hemmingin aikaankin oli vielä tapana haudata kirkon lattian alle, joten seurakuntalaiset pitivät aaprottia virsikirjansa välissä kirkossa käydessään. Yrttejä käytettiin kalman hajun torjumiseksi myös kotona, jossa vainajat odottivat hautaustaan, Hemminki-työryhmään kuuluva Marjukka Kulmala sanoo.

Näyttelyn tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Hemminki Maskulaista sekä Maskua ylipäätään – kuuluihan Maskulainen aikansa suurmiehiin merkittävänä kirjakielen kehittäjänä, virsirunoilijana ja valtiomiehenä.

– Juhlavuoden valmistelu alkoi viime vuoden puolella. Hemminki-työryhmän, Maskun seurakunnan ja Maskun kunnan yhteistyönä aloimme suunnitella, kuinka muistaisimme kymmenettä kirkkoherraamme, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi 400 vuotta, Kulmala jatkaa.

Masku-Seurasta mukana alusta asti ovat olleet Antti Salomaa, Janne Harjula ja Raija-Leena Äähälä.

Luentoja ja taideprojekteja

Masku-Seura on hakenut ja saanut Varsin Hyvältä Leader-rahoitusta 400-vuotismuistovuoden hankkeelle, jonka tavoitteena on kertoa ihmisille eri tavoin Hemmingistä ja Maskun historiasta.

– Ensimmäinen juhlavuoden tapahtuma oli kasvukauden siunaustilaisuus toukokuussa. Seuraavaksi saimme vieraaksemme Jukka Paarman, joka luennoi Hemmingin aikaisesta seurakuntaelämästä. Luentosarjaa jatkavat syksyllä virsitutkija Suvi-Päivi Koski ja kulttuurihistorioitsija Aaro Söderlund, Kulmala kertoo.

Hemminki Maskulaisesta on tehty matkamuistonukke.

Syksyllä ilmestyy alakouluikäisille suunnattu julkaisu: Hemmingin elämä ja teot. Tulossa on myös päiväkoti-ikäisille tarkoitettu teatteriesitys, joka kertoo Hemmingin elämästä nukketeatterin keinoin.

– Julkaisussa käydään läpi Hemminki Maskulaisen saavutukset valtiomiehenä, kirkolliset ansiot sekä merkittävä rooli suomen kielen kehittäjänä, Kulmala toteaa.

Myöskään ikäihmisiä ei ole unohdettu.

– Marraskuun Runoviikolla seurakunnan kanttori Joni Poutanen ja kunnan vapaa-aika- ja kulttuurisihteeri Maarit Lindström jalkautuvat palvelutaloihin vanhusten pariin, lisää Kulmala.

Lisäksi on valmisteilla julkinen taideteos.
– Maskun Hemmingin yläkoulun seinään tulee upea julkinen taideteos. Se on tarkoitus toteuttaa yhteisötaiteena eli yhdessä nuorten kanssa. Nuoret osallistuvat sekä suunnittelu- että toteutusvaiheeseen. Idean saimme Mynämäen lukiosta, jonka seinämaalaus valmistettiin yhteisötaideprojektina, Kulmala sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy