Erkas Gårdenin katon alla toimii nyt myös Jumon Juustola

Lapsia Iniöön ei ole syntynyt viiteen vuoteen, mutta tänä kesänä sinne syntyi kilejä, joita saaren väki on käynyt ihastuneena rapsuttelemassa. Pian Erkas Gårdenilla aletaan valmistaa vuohenmaidosta muun muassa juustoa ja jäätelöä.

PARAINEN. Iniössä Jumon saarella sijaitsevan Erkas Gårdenin yrittäjät Suvi ja Tom Lindqvist ovat kasvattaneet yritystoimintaansa perustamalla Jumon Juustolan. Pienmeijerissä valmistetaan käsityönä jäätelöä, viiliä, jogurttia ja nimensä mukaisesti tietysti juustoa. Viime kesänä perustetun Juustolan tuotteita on tänä kesänä myyty pariskunnan omassa tilapuodissa, josta löytyy myös Erkas Gårdenin kehuttua saaristolaisleipää ja pientilojen lihoja.

Erkas Gårdenin tuotteiden lisäksi tila on jo itsessään kiinnostava matkailukohde.

Täällä on ollut asutusta jo 1200-luvulta asti ja 1400-luvusta eteenpäin tiedetään isäntien nimet. Talokin on vanha. Keittiö on 1700-luvulta ja sali 1800-luvulta, kertoo Suvi.

Vuohenmaitotuotteita tulossa

Suvi Lindqvist pitää kilejä sylissä mahdollisimman paljon.

Tällä hetkellä Jumon Juustolan tuotteet valmistetaan taivassalolaisten lehmien maidosta, mutta pian Suvi pääsee kokeilemaan myös omien vuohiensa maidon työstämistä.

Tämä on ollut pitkä projekti. Vuohet tulivat vuosi sitten. Sitten ne astutettiin ja nyt ne synnyttävät. Kaksi synnytti jo ja kolmannella on laskettu aika tänään, Suvi kertoo.

Ensimmäiset pari kuukautta kaikki maito menee kileille. Sen jälkeen maitoa voi alkaa lypsää meijerin tarpeisiin.

Maitoa voi tulla kolmesta vuohesta 15 litraa päivässä. Talven pimeinä tunteina alan sitten kokeilla. Moni juusto vaatii usean kuukauden kypsytyksen, joten jos kaikki onnistuu, omia vuohenmaitojuustoja saadaan myyntiin ensi kesäksi, Suvi uumoilee.

Suvi itse pitää vuohenmaitotuotteista ja lisäksi hän näkee eduksi sen, että vuohenmaito sopii monille sellaisille, joilla on lehmänmaidon kanssa vaikeuksia. Kehitteillä on myös vegaanisia tuotteita.

Lisäksi vuohet ovat hänelle mieluisia kotieläimiä.

Ne ovat tosi seurallisia ja niissä on vähän enemmän luonnetta kuin lampaissa. Mutta ovat ne kyllä myös kovia karkaamaan ja lisäksi ne ovat syöneet kaikki marjapensaat, Suvi hymyilee.

Kilejä hän yrittää pitää sylissä mahdollisimman paljon.

Ne rakastavat rapsutuksia ja on hyvä, että ne tottuvat ihmisiin alusta asti, hän kertoo.

Vuohien lisäksi heillä on lampaita, kanoja, hevosia ja koira.

Kahden kokin unelma

Sekä Suvi että Tom ovat ammatiltaan kokkeja. Juustolan lisäksi he järjestävät Erkas Gårdenissa kolmen ruokalajin illallisia ja huolehtivat Iniön koulun, päiväkodin ja vanhustentalon ruuista.

Hienot illalliset ovat hyvää vastapainoa kouluruualle, joka on simppeliä kotiruokaa. Illallisilla saamme toteuttaa itseämme ja kokeilla haastavampia reseptejä. Illallisia jatketaan syksyllä pop up -tyylisesti ja tilauksesta voimme toki tehdä ruokaa koska tahansa. Illallisia varten haimme myös alkoholiluvat, pariskunta kertoo.

Tulipalosta takapakkia

Erkas Gården on ollut aikanaan yksi Iniön isoimpia tiloja. Sittemmin tontti on lohkottu. Nyt tilaan kuuluu talo ja noin hehtaarin tontti. Etualalla pukki Valo, jonka jälkikasvua tämän kesän kilit ovat.

Pariskunta on pyörittänyt yhteistä yritystoimintaa jo vuodesta 2007 – ensin Raumalla ja sitten Iniössä. Viimeiset neljä vuotta pariskunta on myös asunut Iniössä kahden poikansa kanssa.

Meillä oli tässä ensin kesäkahvila ja majoitustoimintaa vuoteen 2017 asti. Sitten täällä syttyi tulipalo, jonka vuoksi olimme kokonaan kiinni viime kesänä. Naapuri sai onneksi vuohet pelastettua. Tulipalon syytä ei saatu koskaan selville. Paras arvaus on sähkövika, pariskunta kertoo.

Silloin päätimme lopettaa kaiken yritystoiminnan, mutta toisin kävi. Tässä sitä taas ollaan, hymyilee Suvi.

Ja ollaan jatkossakin, lupaa Tom.

Janica Vilen