Armadillo-työryhmän paikalliset tekijät esittäytyvät

Kierrätysmateriaaleista rakennettu vyötiäishahmo muistuttaa ilmastonmuutoksesta

Armadillo
Nanna Mäkinen, Jutta Lahtinen ja Armadillo Ruisrockissa. Isoissa ulkoilmatapahtumissa suuret teokset pääsevät oikeuksiinsa. Ne paitsi herättävät keskustelua, niiden kanssa myös otetaan selfieitä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Jutta Lahtisen UHRI-esitys nähdään 30.8.–1.9. TEHDAS Teatterilla järjestettävillä NOUSUT-festivaaleilla, joka tuo yleisön eteen vastavalmistuneita taiteilijoita. Nanna Mäkinen kohdistaa tarmonsa Åbo Svenska Teaterissa musiikki- ja nukketeatterin keinoin toteutettavaan Kalevalaan. Syksyn suurtuotantoon pääsee kurkkaamaan teatteritalon avoimissa harjoituksissa Turun Taiteiden yönä 15. elokuuta.

TEATTERI. Paimiolaistaustainen teatteri-ilmaisunohjaaja Jutta Lahtinen on mukana Aura of Puppetsin työryhmässä, joka toi tämänvuotiseen Ruisrockiin mukanaan Armadillon eli vyötiäisen. Aikaisempina kertoina heillä on ollut mukanaan Moonlight Shadow -yksisarvinen.

– Puhetta oli ilmastonmuutoksesta, kun kansanpuistossa ollaan ja luontoa pyritään suojelemaan. Vyötiäinen edustaa lajia, joka on kuolemassa sukupuuttoon, Lahtinen kertoo.

– Meidän vyötiäisemme on tehty auton romusta. Se on metallinen, vähän apokalyptinen ja kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettu nahkaosiaan myöten, Lahtinen lisää.

Vyötiäisen takaa löytyy nelihenkinen työryhmä, johon kuuluu Lahtisen lisäksi kuvataiteilija Johanna Sinkkonen sekä nukketeatteritaiteilijat Nanna Mäkinen ja Maiju Tainio.

– Johanna on tehnyt hitsaustyöt ja laittanut aavikkomobiilia muistuttavan teoksen kokoon. Maiju on jatkanut siitä tuoden vyötiäiselle hahmokkuutta ja persoonaa, Nanna Mäkinen toteaa.

Teosta alettiin suunnitella maaliskuussa. Huhtikuussa vyötiäinen alkoi jo pilkistää esiin metallin keskeltä.
– Rakentamisessa meni yhteensä neljä viikkoa, he muistelevat.

Armadilloa tullaan varmasti kesän jälkeen näkemään myös muissa tilaisuuksissa, joihin kuuluu ainakin nukketeatterifestivaali TIP-Fest marraskuussa.
– Yksisarvisen kanssa kiersimme vaikka missä, kuten esimerkiksi Kutitus-festivaaleilla, Musapiknikillä, Turun päivässä ja Porin Lainsuojattomat-festareilla sekä yksityistilaisuuksissa. Olemme kuulleet tuottajalta, että vyötiäisellekin on kyllä tilausta, Lahtinen ja Mäkinen sanovat.
– TIP-Festeillä vyötiäiseen törmää varmasti, ainakin yksisarvinen on ollut siellä usein mukana. Täytyy vain vaihtaa Armadillolle talvirenkaat, jotta pääsee TEHDAS Teatterin mäen ylös, he vitsailevat.

Lahtisen töitä on nähtävillä seuraavaksi 30.8.–1.9. TEHDAS Teatterilla järjestettävillä NOUSUT-festivaaleilla, joka tuo yleisön eteen vastavalmistuneita taiteilijoita.
– Festivaaleilla nähdään UHRI-esitys, jonka käsikirjoitin ja ohjasin opinnäytetyönäni valmistuessani keväällä Turun Taideakatemiasta, Lahtinen kertoo.

Mäkinen on syksyllä mukana Åbo Svenska Teaterin Kalevala-esityksessä.
– Siihen tulee laaja kavalkadi erilaisia nukkeja ja nukketekniikoita, mitkä tekevät toteutuksesta erityisen mielenkiintoisen, Mäkinen toteaa.

Esimakua syksyn suurtuotannosta saa 15. elokuuta järjestettävässä Turun Taiteiden yössä, jolloin Åbo Svenska Teater järjestää kaksi avointa Kalevala-harjoitusta kello 19 sekä kello 20.15.

Katariina Mäkinen-Önsoy