40-vuotisjuhliaan viettävä S.I.G-yhtye esittelee uuden solistinsa Jaskarockissa

SIG
S.I.G esiintyy Jasckarockissa uudella kokoonpanolla 17. elokuuta. Kuva: Mikko Vihervaara.

Jaskarockissa nähdään Raisiosta 40 vuotta sitten ponnistaneen S.I.G:n juhlakeikka. Luvassa on uuden solistin virallinen ensiesiintyminen, kaupunginjohtajan vierailu ja vastaus siihen, kuka on Rakkauden sävel -laulusta tuttu Miss Naantali -76. Lisäksi Jaskarockin lavalla nähdään muun muassa Rattlers, Tommi Läntinen ja Aikakone.

RAISIO. Korroosio-bändistä tuttu Japi Hauhtonen debytoi virallisesti S.I.G:n laulajana yhtyeen kotikaupungissa eli Raisiossa lauantaina 17. elokuuta. Pub Jaskan Jaskarockissa nähtävä keikka on samalla yhtyeen 40-vuotijuhlakeikka, sillä elokuun lopussa tulee kuluneeksi 40 vuotta S.I.G:n ensimmäisestä ulkoilmaesiintymisestä Raisiossa.

Hauhtonen on liittynyt bändiin vuoden 2019 alussa. Nyt takana on kymmeniä treenejä ja vajaa kymmenen keikkaa S.I.G:n mukana. Esiintymisiä on tehty tarkoituksella vain Varsinais-Suomessa, esimerkiksi Laitilan Munamarkkinoilla, Karjurockissa, Unikeon päivillä Naantalissa ja Turun Apollossa.

Pääpaino on nyt ollut harjoittelussa. Uuden jäsenen sisäänajo vie aina aikansa. Toistojen määrä on on ollut aika hurja, kun Japia on ajettu sisään. Samalla vahvistimme myös komppipuolta kun kitaristi Rauno Line Linja-aho palasi S.I.G -miehistöön, kertoo yhtyeen yksi perustajista, kosketinsoittaja Juha Oksanen.

Line soitti yhtyeessä vuosina 1979–1987.

Pitkän tauon jälkeen hän treenasi itsensä taas huippukuntoon ja ajoi itseään sisään yhtyeen harvoilla keikoilla vuosien 2009–2018 välillä, yhtye tiedottaa.

Kirja sytytti bändiin uuden palon

Matti Inkisen poismenon jälkeen toimintansa alas ajanut S.I.G keikkaili kymmenen vuoden ajan ”keikka per vuosi” –tahdilla, mutta viime syksynä yhtyeen vireyden herätti uuteen lentoon Aku-Tuomas Mattilan kirjoittama S.I.G-kirja Portaat purppurasumuun.

Kirjan luettuamme tuli yksinkertaisesti kova palo taas jatkaa. Niin paljon olimme kokeneet hienoja hetkiä, että ajattelimme, ettei tämä kaikki nyt vielä tässä ole, Oksanen toteaa.

S.I.G-kirjan soundtrackiksi kesäkuussa ilmestynyt kokoelmalevy Kuinka paljon sua rakastinkaan myytiin ensimmäisen painoksen osalta loppuun kahdessa kuukaudessa, mutta identtistä kakkospainosta on jälleen saatavilla kaupoista ja keikalta. Levyltä löytyy nimikappaleen lisäksi muun muassa radiopromosinkkuja, käyttämättömiä studioäänityksiä ja Raision Pommarissa äänitettyjä demokappaleita 2000-luvun alusta. Vanhimmat äänitykset ovat vuodelta 1978 ja mukana on myös live-äänityksistä yhtyeen ensimmäiseltä Mahittula-keikalta keväältä 1979. Kaikissa levyn lauluissa kuullaan laulajana luonnollisesti Matti Inkistä.

40 vuotta ensiesiintymisestä

Jaskarock-esiintyminen myös jatkaa yhtyeen monivaiheista 40-vuotisjuhlintaa. Elokuun lopussa tulee kuluneeksi 40 vuotta S.I.G:n ensimmäisestä ulkoilmaesiintymisestä Raisiossa. Vuonna 1979 järjestettiin Mahittulassa ensimmäisen Raisrock.

Kaupungin yhteisöllisestä rock-kulttuurista kertoo paljon se, että S.I.G-miehistöstä perustajajäsen Oksanen soitti S.I.G-keikan, mutta kitaristi Line Linja-aho esiintyi Rattlersin riveissä, Japi Hauhtonen marssitti ensikeikalleen Korroosion ja vuonna 1981 S.I.Giin liittynyt rumpali Jukka ”Mercy” Merisaari iski rockabilly-komppia Buck Jonesin riveissä.

Ilot ja surut samalla lavalla

Jaskarockin keikka on S.I.G:lle tunteikas myös siksi, että yhtyeen kulta-aikojen basisti Ari ”Haba” Hemmilä menehtyi heinäkuussa nopean ja ankaran sairastelun väsyttämänä.

Myös Habaa tulemme Raisiossa muistamaan, kertoo Oksanen.

Jaskarock-keikkaan mahtuu onneksi myös iloisia asioita. Yhtye on luvannut esitellä Rakkauden sävel -laulusta tutun naisen eli Miss Naantali -76:n. Kuka on tämä mystinen nainen, jonka puhelinnumero on yhtyeen Facebook-sivujen mukaan Naantalin kaupungin keskuksen puhelinnumero. Raisioon-laulussa lavalle nousee myös Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen kitaransa kanssa.

Raision keikan jälkeen yhtye jää tauolle. Suunnitelmia kuulemma on, mutta aika näyttää, toteutuvatko ne.