Ruisrockin 50-vuotisjuhlat aloitettiin yhdenvertaisissa tunnelmissa

Ruisrockia kehitetään yhdessä nuorten kanssa.

TURKU. Ruissalon kansanpuistossa käynnistyi eilen 5. heinäkuuta historian 50. Ruisrock. Juhlavuoden yksi teema on yhdenvertaisuus, joka tulee esiin sekä artistivalinnoissa että siinä, miten festarikansaa ohjeistetaan kunnioittamaan toinen toisiaan.

– Ruisrockiin jokainen on tervetullut omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää. Mikäli näet tai koet ikävää käytöstä, käänny kenen tahansa järjestyksenvalvojan tai festivaalityöntekijän puoleen, festivaalin sivuilla tiedotetaan.

Ruisrock lupaa tarjota juhlimiselle turvalliset puitteet sekä fyysisesti että ilmapiirin tasolla. Lisäksi se heittää pallon vierailleen muistuttamalla, että on jokaisen vastuulla pitää huolta kanssajuhlijoista, puuttua epäasialliseen käytökseen, kysyä aina suostumus toisen koskettamiseen ja kunnioittaa erilaisia ihmisiä ja kulttuureja.

Juhlakansaa Ruisrock-perjantaissa.

Ohjelmistossa 50–50-sukupuolijakauma

Ohjelman osalta Ruisrock on toteuttanut arvojaan lähtemällä mukaan monipuolisempaa sukupuolijakaumaa musiikkiteollisuuteen ajavaan Keychange-aloitteeseen, jonka päätavoitteena on tasata naisten ja muunsukupuolisten alhaiseksi jäänyttä edustusta alalla. Aloitteeseen liittyneet festivaalit sitoutuvat nostamaan naisten tai muunsukupuolisten esiintyjien osuutta ohjelmassaan 50-50-periaatteen mukaisesti viimeistään vuoteen 2022 mennessä, mutta Ruisrockissa tavoite toteutuu jo tänä vuonna. Isobritannialaisen PRS Foundationin hallinnoimassa aloitteessa on mukana Euroopan suurimpia musiikkialan toimijoita ja festivaaleja.

Malka.

Rantalavan korkannut Malka (Mirva Malkamäki) on tunnettu feministisistä sanoituksistaan. Naistenpäivänä julkaistu single Pussy käsittelee sukupuolten tasa-arvoa pussy power -ajatuksen kautta. 27-vuotias artisti on julkisuudessa kertonut, miten on kiinnittänyt huomiota siihen, että pussy-sanalla kuvataan nynnyjä ja vastaavasti rohkeutta ballseilla. Tämä biisi kumoaa ja kääntää päälaelleen tuon ajatuksen. Ruisrock-perjantaissa Malka omisti sen kaikille niille vahvoille naisille, jotka tulivat yleisöön vesisateesta huolimatta. Pieni mutta hyväntuulinen yleisö piti sadetta Malkan keikalla niin ikään yhteisvoimin.

Sade ei haitannut Malkan keikalla.

Myös Minirannassa esiintynyt Rosita Luu (Merita Berg) jatkoi yhdenvertaisuuden teemoilla omaleimaisella otteellaan. Hänen kappaleitaan on kuvattu eksentrisiksi, viehkoiksi ja naseviksi. Suomenkielisen popin keskiössä ovat elävät, verevät tekstit. Hän astuu sujuvasti vaihtoehtopopparin saappaisiin aivan kuin Litku Klemetti muutama vuosi sitten. Rosita Luu tunnetaan aiemmasta Hullu Ruusu -yhtyeestään, jonka musiikkia on verrattu puolestaan Leevi and the Leavingsiin. Ruisrock jatkuu tänään kello 13.

Rosita Luu.