Vanhojen tammien katveessa Rymättylän Kirkkojärven rannalla on lomailtu jo 60 vuotta. Hyvinvointilomat ry:n kautta haettavat lomat tarjoavat virkistävän viikko-ohjelman lisäksi mahdollisuuden osallistua retkille ja hemmotteluhoitoihin. Talvisin paikkaa käyttää seurakunta.

NAANTALI. Rymättylässä sijaitseva Lomakoti Tammilehto vietti 60-vuotisjuhliaan sunnuntaina 28. heinäkuuta. Nykyisin suurimmaksi osaksi ikäihmisille suunnattuja lomia järjestävä lomakoti perustettiin aikanaan suurperheiden äitejä ajatellen. Se oli paikka, johon äidit ympäri Lounais-Suomen tulivat virkistäytymään.

60-vuotisjuhlassa lomakodin jäsenet nauttivat helteisestä kesäpäivästä, lounaasta, kakkukahveista ja ohjelmasta sekä muistivat pisimpään ahkeroineita jäseniään.

Runoryhmä Allit esitti juhlassa runoja ja musiikkia yhdistelevän esityksen Mialumi sun kanssas. Estradilla nähtiin Maarit Juvonen, Laura Kilpiö ja Maaret Perälä.

Lomakotien Liiton kultaisen ansiomerkin sai kaarinalainen Aila Fagerström, joka on toiminut lomakodin taloudenhoitajana 10, sihteerinä 32 ja jäsenenä 47 vuotta. Luottamustoimivuosien jälkeenkin hän on toiminut vapaaehtoistyöntekijänä, muun muassa lomavalvojana.

Aila Fagerström sai Lomakotien Liiton kultaisen ansiomerkin. Merkkiä kiinnittää toiminnanohjaaja Tuija Levo ja taustalla yhdistyksen puheenjohtaja Leena Numminen.

Fagerström oli saamastaan kunnianosoituksesta kiitollinen. Hän on päätynyt mukaan toimintaan vanhempiensa kautta, jotka olivat aikanaan tukemassa lomakodin perustamista.

– Tämä on minulle rakas paikka ja katson aina mielenkiinnolla, mitä uutta tänne milloinkin on tehty, hän kommentoi.

Lisäksi ruusun saivat kunniapuheenjohtaja Marja-Leena Aaltonen sekä aktiivit Marjatta Salminen, Paavo Salminen, Niilo Kelosto ja Hannu Sandberg.

Kaikki palkitut.

Yhdistyksen puheenjohtaja Leena Numminen kiittelee jäseniä aktiivisesta talkootyöstä, jota ilman lomat eivät pyörisi. Talkoilla on pidetty huolta niin rakennuksista kuin pihastakin. Tänä vuonna vielä tuplasti, sillä 5. heinäkuuta kohdalle sattunut raekuuro osui Tammilehtoon sellaisella voimalla, että kaikki kesäkukat menetettiin.

– Maa oli ihan valkoisena, Numminen hämmästelee.

Nimi muuttui, vaikka lentokonekin pysäytettiin

Lomakoti Tammilehdon alkuperäinen nimi oli Lounais-Suomen Äitien Lomahuolto ry. Nimi muutettiin vuonna 1996, kun kattojärjestö eli Äitien Lomahuolto muuttui Lomakotien Liitoksi.

– Liiton kokous pidettiin Oulussa ja sinne sai lähettää yhden edustajan aina alkavaa sataa jäsentä kohden. Meillä oli silloin vähän alle sata jäsentä ja teimme oikein jäsenhankintakampanjan, jotta saimme kokoukseen toisenkin edustajan, Fagerström muistelee.

Ensimmäinen edustaja oli yhdistyksen entinen puheenjohtaja kansanedustaja Vappu Heinonen, ja Fagerström valittiin toiseksi edustajaksi.

– Saimme sellaiset eväät, että äiti-sana pitää säilyttää liiton nimessä. Lähdimme Tammilehdosta lentokentälle viime tipassa. Vappu ajoi tuhatta ja sataa, mutta olimme silti myöhässä. Rappuset oli jo otettu pois lentokoneen vierestä ja kone oli lähdössä. Vappu käski minun mennä pysäyttämään konetta sillä aikaa, kun hän vie auton parkkiin. Sitten hän huusi suureen ääneen, että ”minä olen kansanedustaja Vappu Heinonen ja minun täytyy päästä tuohon koneeseen”, muistelee Fagerström.

Maija Myöhäiset otettiin vielä koneen kyytiin, mutta lopputulosta se ei muuttanut. He hävisivät äänestyksen muutamalla äänellä.

Ailan lovi pelasti yhden tammen

Tammilehto on tilana vielä lomakotia vanhempi. Ennen lomakotia se on toiminut nimismiehen asuntona. Tammilehto on tilalle osuva nimi, sillä talot on rakennettu ikivanhojen tammien lomaan. Niitä on jouduttu uudisrakennusten myötä kaatamaan useita, mutta yhden tammen nyt ansiomerkillä palkittu Aila Fagerström sai pelastettua, vaikka se olikin vähän grillikatoksen tiellä.

Ansiomerkillä palkittu Aila Fagerström pelastamansa tammen juurella. Katossa näkyy ”Ailan lovi”.

– En antanut lupaa kaataa tätä, vaan ehdotin, että kattoon tehdään lovi, jotta tammi mahtuu kasvamaan. Loven tekeminen maksoi lopulta yhtä paljon kuin koko katto ja sen vuoksi sitä alettiin vitsillä kutsua Ailan loveksi, hän hymyilee.

Tammilehto sijaitsee Rymättylän Kirkkojärven rannalla.

Janica Vilen