Saaristomeren Uistelijat juhlii 30-vuotista taivaltaan

Saaristomeren Uistelijoiden juhlauistelussa suurimman kalan nappasi Mikko Peltola (keskellä, vaaleassa t-paidassa).

KALASTUS. Vetouistelijat kuuluvat siihen harvinaiseen kalastusihmisten joukkoon, jotka järjestäytyvät ja järjestävät yhteistä toimintaa. Saaristomeren Uistelijat ovat tästä hyvä esimerkki. Yhdistys viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan.

Juhlavuotta on vietetty jo 30-vuotisjuhlauistelulla, joka starttasi Pyhämaan kalasatamasta.

– Vietämme syntymäpäiviä vielä virallisemmissa ympyröissä syyskuussa, kun pidämme juhlagaalan. Pyhämaalla oltiin kalakuteissa, syyskuun gaalassa mennään kovat kaulassa, nauraa Saaristomeren Uistelijoiden puheenjohtaja Jaakko Ahtonen.

Ahtonen on itse innostunut vetouistelusta 7-vuotiaana.

– Harrastus on kestänyt 35 vuotta, enkä päivääkään vaihtaisi pois.

Näin siitäkin huolimatta, että jokaisella kalareissulla siimat eivät ole kireinä.

– Kalaonni vaihtelee. Viimeksi viikon kalareissu Ahvenanmaalla, enkä saanut kalan kalaa. Toisinaan taas nappaa paremmin, isoin saaliini on 14,7 -kiloinen lohi, muistelee Ahtonen.

Yhdistyksen ikääntyessä huono puoli on se, että kalastajatkin ikääntyvät.

– Oikeastaan kaikki jäsenemme ovat kokeneita kalastajia. Ukkoontuvaa sakkia olemme, ja nuoria pitäisikin saada enemmän mukaan toimintaan. Omasta pojastani taitaa tulla vetouistelija kolmannessa polvessa, mutta muuten nuorisoa on kalaporukoissa vähän.

Vetouistelu onkin kalastuksen laji, joka vaatii kärsivällisyyttä.

– Nykypäivän nuoriso – miksei vanhemmatkin – haluavat nopeita tuloksia, mitä sitten tekevätkin. Vetouistelussa hätäilyllä ei saa mitään aikaan. Kalastuksen yksi ongelmista onkin, että se on aikaa vievää ja kärsivällisyyttä vaativaa hommaa, ja ihmisten ajastahaan käydään nykypäivänä kovaa kilpailua.

Jaakko Ahtonen ei kuitenkaan vaihtaisi yhtään kalareissua pois, ei edes niitä, jolloin ei napannut.

– Nämä ovat niin rikkaita elämyksiä, että ilman niitä olisin monta hienoa kokemusta köyhempi.

Saaristomeren Uistelijoiden juhlavuoden kunniaksi on myös valmistettu juhlauistin. Tiuran Vetopelti -uistinta on myynnissä yhdistyksen aktiiveilla. Myynnistä saadut varat käytetään taimenkennan elvyttämiseen Saaristomerellä.