Paraisten päivät ja ympäristömessut Suntin varrella

Seutusanomien kuva-arkisto.

Pargas Retro Parad järjestetään nyt toista kertaa tapahtumaviikonlopun lauantaina. Sunnuntaille ajoittuu sen sijaan perinteeksi muodostunut Pihakirppisralli. 

PARAINEN. Paraisten keskustassa on Paraisten päivien aikaan 7.–8. kesäkuuta tarjolla innostavaa ohjelmaa kaikenikäisille vierailijoille: lasten ympäristöparaati, vaellusaiheinen kokkisota, musiikki- ja teatteriesityksiä, hevosesittely, poniratsastus, tivoli, leikkimielisiä kilpailuja sekä suunnistusta.

Paraisten päiviä on järjestetty jo yli 40 vuotta, ja se on saariston isoimpia tapahtumia. Tänä vuonna vieläkin tärkeämpänä yhteistyökumppanina toimivat Saariston Ympäristömessut.

Seutusanomien kuva-arkisto.

Nyt jo kuudetta kertaa Paraisilla järjestettäviltä Ympäristömessuilta löytyy mielenkiintoisia ideoita ja käyttökelpoisia ratkaisuja luontoystävälliseen arkielämään. Uutuutena messualueella on tänä vuonna oma esiintymislava. Lisäksi perjantai-iltana järjestetään Disco-Soup -illanvietto, jossa hävikkiruoasta valmistetaan ilmaista ruokaa yleisölle. Messut järjestävät yhteistyössä Paraisten kaupunki, Saaristomeren biosfäärialue, Omställning Pargas ja Valonia – Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus.

Messujen yhteydessä vietetään 8. kesäkuuta kansallista museoajoneuvopäivää vanhojen ajoneuvojen paraatilla. Pargas retro parad -tapahtumassa satakunta vanhaa ajoneuvoa (henkilöautot, kuorma-autot, moottoripyörät, mopedit yms.) kokoontuu Bantis-kentälle, Skräbbölentie 7, kello 9. Ajoneuvoparaati lähtee liikkeelle kello 13.30 ajaen Paraisten keskustan läpi noin 6 kilometrin lenkin. Paraatia johtaa Paraisten VPK:n Fordson B paloauto vuodelta 1934.

– Viime vuonna kun Pargas Retro Parad järjestettiin ensimmäistä kertaa, näyttelyssä kävi arviolta 2000 henkilöä. Silloin meillä oli esillä 100 ajoneuvoa, sekä museoautoja 1920-luvulta asti että veteraaniautoja ja harrasteajoneuvoja aina 1900-luvun loppuun. Järjestäjä Pargas Retro Cars on paikallinen yhdistys ajoneuvoharrastajille. Yhdistyksellä on noin 70 jäsentä, yhdistyksen puheenjohtaja Staffan Sundström kertoo.

Kahdeksas Pihakirppisralli järjestetään tuttuun tapaan sunnuntaina 9.6. Paraisten päivien jälkeen.