Luomumansikat kypsyvät suoraan tiloilta

Monen mielestä mansikka on parasta itse poimittuna. Sekin onnistuu monella luomutilalla. Kuva: Pro Luomu.

RUOKA. Luomumansikka on valmista poimittavaksi pian juhannuksen jälkeen. Suurin osa luomumansikasta myydään suoraan tiloilta ja niitä on myynnissä rajallisesti, joten tilalle on aina hyvä soittaa etukäteen ja sopia saapumisaika sekä tarvittava mansikkamäärä. Usein mansikkaa pääsee poimimaan itse.

Pro Luomu ry julkaisee nettisivuillaan listan tiedossaan olevista luomumansikkatiloista, joista saa käydä ostamassa mansikkaa. Tänä vuonna mukana on myös karttapalvelu.

Yksi Pro Luomun palvelun kautta löytyvistä luomutiloista on Mikolan Luomutila, joka sijaitsee Naantalin Rymättylässä, saariston sydämessä. Tilalla kasvatetaan luomuna mansikoiden lisäksi kasvihuone- ja avomaavihanneksia, perunaa, marjoja sekä kesäkukkia.

Luomumansikka on kysyttyä, sillä suoramyynnin lisäksi sitä tarvitaan myös elintarviketeollisuuden käyttöön.

Luomumansikan viljelyssä ei käytetä lainkaan synteettisiä torjunta-aineita eikä kemiallisia lannoitteita. Torjunta-aineiden sijaan harmaahometta torjutaan luomuviljelyssä istuttamalla mansikantaimet korkeampaan penkkiin ja harvempaan.

Kasvit myös pidetään puhtaana rikkaruohoista, jotka altistavat mansikat homeelle.

Tärkeää on myös aloittaa viljely terveillä taimilla, ja huolehtia siitä, että kasvit saavat tarpeeksi vettä ja ravintoa.

https://proluomu.fi/luomumansikka-suoraan-tilalta/