Lepakkonäyttely avautuu Nautelankoskella

Liedon museoon kuuluvassa Nautelankosken museossa avataan 13.6. lepakkonäyttely Lepakot tieteen ja taiteen siivin. Samana päivänä vietetään myös Jaana Aarikan Ruukullinen elämää -näyttelyn avajaisia.

LIETO. Nautelankosken museossa, Liedon asemanseudulla 13. kesäkuuta avattava Lepakot tieteen ja taiteen siivin -näyttely käsittelee lepakoihin liitettyjä mielleyhtymiä ja kertoo lepakoiden kiinnostavasta biologiasta. Näyttely toteutetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Liedon museon yhteistyönä. Näyttelyn yhteyteen Mia Rönkä ja sanataideohjaaja Veera Vähämaa toteuttavat koululaisille monilukutaitopaketin, joka innostaa pohtimaan lepakoita koskevia tekstejä ja kuvia.

Lauantaina 31. elokuuta järjestettävässä Nautelankosken lepakoiden yö ‑tapahtumassa on lepakkoaiheisen tanssiesityksen ja osallistavan performanssin ensi-illat sekä Nautelankosken vesisiippojen elämää käsittelevän audiovisuaalisen esityksen ensi-esitys, pidetään esitelmiä lepakoiden salaperäisestä elämästä ja lapsille suunnattu lepakkotietoa ja sanataidetta yhdistävä työpaja sekä vedetään illan hämärtyessä lepakkoretkiä.

Lepakot tieteen ja taiteen siivin -hanke

Auralainen Thomas Lilley työryhmineen sai vuonna 2018 Varsinais-Suomen Kulttuurirahastolta kärkirahoituksen Lepakot tieteen ja taiteen siivin, tutkimusta ja sen popularisointia kirjallisuuden, taiteen ja yleisötyön keinoin -hankkeelle. Hankkeen tavoite on tuottaa sekä tieteellistä että taiteellista näkemystä lepakoista ja välittää tätä näkemystä laajalti eri kohderyhmille lapsista aikuisiin ja tutkijoista suureen yleisöön. Ensi vuonna hankkeen lopputuotteena ilmestyy lasten tarinallinen tietokirja, jonka tekijöinä ovat Mia Rönkä, Thomas Lilley sekä kuvittaja Nadja Sarell.

Lepakot ovat tunteita herättävä eliöryhmä. Usein ne yhdistetään vampyyreihin, kauhuelokuviin ja tauteihin. Lepakot ovat kuitenkin tärkeitä ekosysteemien osia. Maailmalla lepakot muun muassa pölyttävät kasveja, levittävät siemeniä ja ravinteita sekä syövät joka yö satoja tonneja hyönteisiä. Ihmisten ennakkoasenteet lepakoita kohtaan ovat pysyneet pitkälti muuttumattomina siitä huolimatta, että voisimme oppia lepakoilta paljon.

Nautelankosken vesimyllyä on vuosikymmenet asuttanut vesisiippayhdyskunta. Tämä yhdyskunta on auttanut Turun yliopiston ja Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijoita ymmärtämään lepakoiden salaperäistä maailmaa. Myllyn siipat ovat muun muassa tuottaneet tutkimusaineistoa lepakoiden ravinnon tutkimukseen.

Tiedettä ja taidetta yhdistävän hankkeen suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.

Keramiikkateoksia myllärituvassa

Marttilalaisen kuvataitelija ja keraamikko Jaana Aarikan (s. 1956) taidenäyttely Ruukullinen elämää on esillä Liedossa Nautelankosken museossa, myllärintuvan kamjossa niin ikään torstaista 13.6. alkaen.

Jo pienestä pitäen Aarikkaa on savi kutsunut puoleensa. Lapsena hän keräsi kesäisin ojien pohjalta savea ja muovaili siitä esineitä. Aurinko kuitenkin kuivatti esineet liian nopeasti saaden saven halkeilemaan. Taidekoulutuksen jälkeen värit sekä erilaiset ruukut ovat kiehtoneet Aarikkaa. Hän halusi tutustua syvällisemmin savimateriaalin ”elämään” ja opetella yhteistyötä saven kanssa.

– Ruukkujen teko saa mieleni vapautumaan kuluneista arkisista ajatuksista, Aarikka kertoo.

– Ruukkujeni muodot sekä tyhjät tilat toimivat symboleina erilaisille tuntemuksille sekä asioiden tulkitsemiselle, hän lisää.

Ruukullinen elämää -näyttelyssä on yhteensä 13 keramiikkateosta pääasiassa vuosilta 2018–2019. Näyttelyssä olevat ruukut on koristeltu keramiikkavärein ja lasitettu. Esillä on myös muutama rakukeramiikka- ja mustasavustustyö.

Jaana Aarikka valmistui kuvataiteilijaksi Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulusta vuonna 1972. Piirustuskoulun jälkeen Aarikka on opiskellut luovan toiminnan ohjaajaksi ja ammatilliseksi aikuisopettajaksi. Vuosien varrella Aarikka on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja ollut mukana lukuisissa ryhmänäyttelyissä. Aarikka on tehnyt kirjankansia ja kuvituksia Otavalle ja Lasten Keskukselle sekä maalannut lavastuksia nukketeatterinäytelmiin. Lietolaisille Jaana Aarikka on tullut tutuksi monipuolisena kuvataide- ja keramiikan opettajana Lieto-opistossa, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2000.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siihen voi tutustua Nautelankosken museon aukioloaikoina päivittäin kello 12–17 elokuun loppuun asti (poikkeuksena juhannusaatto 21.6.). Muina aikoina sopimuksesta.