Taidenäyttelyt tulivat Littoisten kyläkirkkoon jäädäkseen

Seuraavat avoimet ovet lauantaisilla Littoisten kyläfestivaaleilla

Daniel Räsänen ja Tiina Aaltonen Littoisten kyläkirkossa. Takana näkyy Merja Ylitalon teoksia, etenkin punainen alttaritaulu. Kuva: Kiia Marttila.

Galleria on yksi osa Littoisten kyläkirkon laajempaa projektia, jonka tarkoituksena on lisätä toimintaa Littoisten kyläkirkolla ja Tammikallion seurakuntakodilla.

LIETO. Littoisten kirkon työntekijät Daniel Räsänen ja Tiina Aaltonen halusivat lisätä kirkossa tapahtuvaa toimintaa. Ajatus taidenäyttelyistä muodostui kyläläisten ideoinnista. Aaltonen ja Räsänen innostuivat ideasta välittömästi.
– Taidenäyttely rakennettiin pikkuhiljaa pala palalta, kertoo Räsänen.

Näyttelyllä positiiviset vaikutukset

Taidegalleria nosti kyläkirkon sellaisten ihmisten tietoisuuteen, jotka eivät kirkossa muuten kävisi. Näyttelyn avajaisissa vieraili Räsäsen mukaan jopa 180 ihmistä. Kirkossa toimiva taidegalleria on vielä uutta Suomessa, mutta työntekijöidensä mukaan tila herättää nyt myös taiteesta kiinnostuneiden huomion.

Littoisten kyläkirkosta on muodostunut pyhä paikka, jossa voi messun yhteydessä tutustua taidenäyttelyyn.

– Paikan arvostus on kasvanut näyttelyn myötä, toteaa Räsänen.

Kyläkirkon ensimmäistä taidenäyttelyä pitää taiteilija Merja Ylitalo. Näyttelyyn pääsee tutustumaan lauantaisin kello 16–18. ja sunnuntaisin kello 18–19. Seuraava otollinen ajankohta kyläkirkkoon tutustumiselle on lauantaina 18. toukokuuta Littoisten lumoavat pihat -tapahtuman aikaan.

Muutenkin kirkon ovet ovat auki silloin, kun näyttely on auki.

– Kesän jälkeen näyttely vaihtuu, taiteilijaa ei kuitenkaan vielä paljasteta, vinkkaa Aaltonen.

Ensi keväänä taiteilijat julkisen hakuun

Littoisten kyläkirkko järjestää ainutlaatuisen tilaisuuden. Tulevat taiteilijat laitetaan ensi keväänä julkiseen hakuun. Taiteilija saa tilaisuuden esitellä omia teoksiaan kirkossa, tehtävänä on myös uuden alttaritaulun suunnittelu.

– Alttaritaulu vaihtuu aina, kun uusi näyttely käynnistyy, Aaltonen kertoo.

Littoisten kyläkirkko haluaa tukea taiteilijoita, siksi näyttely ei tule kustantamaan taiteilijoille mitään.

Työntekijöitä vain kaksi

Räsänen ja Aaltonen ovat Littoisten kyläkirkko gallerian ainoat työntekijät. Kaiken tämän toiminnan toteuttamiseen tarvitaan useampia käsipareja. Kyläkirkon työntekijät ovat kiitollisia, että projekti on saanut mukaansa jonkin verran vapaaehtoisia kuten esimerkiksi säestäjiä. Räsänen ja Aaltonen ovat mielissään vapaaehtoisten toiminnasta, sillä näyttelyn järjestäminen olisi ollut mahdotonta ilman heidän apua.

Toimintaa lisäävän projektin myötä kyläkirkko järjestää gallerian lisäksi tapahtumia joka sunnuntai kello 17. Tapahtumista löytyy lisätietoa Liedon seurakunnan Facebook-sivuilta.

Kiia Marttila

Kirjoittaja suorittaa työharjoittelua Turun Seutusanomissa.