Nousiaisten lukiolaiset tulkitsevat historiaa draaman keinoin

Mieletön Nousiaisten historia
Mieletön Nousiaisten historia -työryhmä. Kuvat: Ragip Önsoy.

Kaksi vuotta sitten suuren suosion saavuttanut Mieletön Nousiaisten historia -näytelmä esitetään päivitettynä Nousiaisten työväentalolla tulevana viikonloppuna 17.–19.5. kello 18. Lisäksi päivänäytöksiä on luvassa lauantaina ja sunnuntaina kello 14.

NOUSIAINEN. Nousiaisten lukiolaisten yhteisponnistus Suomi 100 -juhlavuodelle saa tänä viikonloppuna jatkoa, kun työväentalon estradin valtaa entistäkin mielettömämpi Nousiaisten historia.

Teatteria, musiikkia ja videokuvaa yhdistelevä Mieletön Nousiaisten historia -näyttämöteos valmistui alun pitäen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin. Nyt lähes kokonaan uudella työryhmällä toteutettu näytelmä on kokenut muutamia uudistuksia käsikirjoitukseen. Ohjaajina toimivat lukion opettajat Aija Blom ja Kaisa Ylitalo.
– Näytelmässä on mukana niin lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita kuin abiturienttejakin. Aivan lähitulevaisuudessa uusintoja ei ole enää tulossa, sillä tämän kokoluokan produktiot vaativat paljon aikaa, jota ammennetaan myös vapaa-ajasta. Välillä harjoitusten sovittaminen lukion arkeen on ollut haastavaa. Koko työryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa yhteisiin harjoituksiin vasta kenraaliharjoituksissa, Ylitalo sanoo.

Yksi molemmissa versioinneissa mukana olleista opiskelijoista on nousiaislainen Helmi Lehtonen.

– Viimeksi kun Mieletöntä Nousiaisten historiaa esitettiin olin ensimmäisellä vuodella lukiossa. Nyt abiturienttina otin enemmän vastuuta roolityöskentelyssä. Laulu kuuluu vahvuuksiini, joten roolihahmoni, joita oli tällä kertaa monta, oikeastaan määräytyivät sen mukaan, Lehtonen kertoo.
– Roolit menivät aivan uusiksi. Viime kerralla olin lähinnä vain bändissä ja tanssimassa, mutta nyt tuli eläydyttyä oikein kunnolla erilaisten roolihahmojen kautta. Nyt minulla oli myös muistelemista vuorosanoissa, minkä koin alun perin haasteelliseksi. Tätä ennen ilmaisukeinoni on ollut pääosin laulu, se sujuu, mutta repliikit ovat aivan oma juttunsa, Lehtonen lisää.

Näytelmään on tehty muutamia lisäyksiä, joihin kuuluvat esimerkiksi tunteikas lottien laulu sekä humoristinen mahtinaisten kokous.
– Mahtinaisten kohtaamisessa esitän Fredrika Runebergia, joka istahtaa samaan pöytään muun muassa Minna Canthin ja Lucina Hagmanin kanssa. Toisessa kohtauksessa lotan roolissa laulan sota-ajoilta tunnetun Kodin kynttilät -kappaleen, Lehtonen toteaa.

Lisäksi esityksessä nähdään uusi tanssinumero, jossa soi Bogart Co.:n All the Best Girls.

Mieletön Nousiaisten historia
Mieletön Nousiaisten historia rakentuu teatterista, musiikista ja videokuvasta.

Esitystä vievät eteenpäin kertojat, joina toimivat Nousiaisten lukiota käyvät Vilja Kankare, Julia Rustholkarhu ja Rene Ahonen. Heidän uskomattomien tulkintojensa mukaan Nousiainen on lähestulkoon koko maailman tai ainakin Euroopan – tai vähintäänkin Suomen – keskipiste. Odotetusti he myös laskevat leikkiä Nousiaisten suhteesta lähikuntiin, lähinnä Maskuun ja Mynämäkeen. Maskulainen Ahonen pitää oman kotikuntansa puolia, mutta mynämäkeläiset saavat perinteiseen tapaan kylmää kyytiä – pilke silmäkulmassa.

Eräänlaisena tarinankuljettajana toimii myös varsinaissuomalaisille tuttu piispanmunkki, joka kytkeytyy esityksessä paitsi piispa Henrikiin myös nousiaislaisille rakkaaseen munkkilaan.

Mieletön Nousiaisten historia on camp-henkinen pikakelauskomedia Nousiaisten historian mielettömimmistä vaiheista aina piispa Henrikistä potkukelkkaan. Esityksessä tuodaan esiin myös tulkintoja muun muassa siitä, miten dinosaurukset liittyvät Mattilan kiveen. Esityksessä kuullaan myös legendat Nousiaisten kirkon rakennuspaikan valinnasta sekä siitä, kuinka Käärmeenkallio sai nimensä.

Katariina Mäkinen-Önsoy