Posti lykkää postinjakelun muutoksia Turun saaristossa selvitysten vuoksi

POSTI. Posti lykkää suunniteltuja postinjakelun muutoksia lauttayhteyksien päässä olevilla postinumeroalueilla Turun saaristossa. Ennen muutosten toteutusta Posti haluaa vielä kuulla paikallisia asukkaita jakelun järjestämisestä saaristossa sekä odottaa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvityksen valmistumista.

Turun saariston postinjakeluun oli suunniteltu muutoksia 3.6.2019 alkaen. Suunnitellut muutokset noudattavat vuonna 2017 hyväksyttyä postilakia, jonka mukaan vaikeakulkuisella saaristoalueella yleispalvelulähetykset on jaettava vähintään kerran viikossa. Poikkeuksen piirissä saa olla koko maassa yhteensä enintään 1000 taloutta.

Lähetysmäärien vähentyessä voimakkaasti Posti joutuu alentamaan jakelun kustannuksia, koska supistuvat tuotot eivät enää kata nykyisen viisipäiväisen jakelun kustannuksia. Posti jakaa kotitalouksiin keskimäärin enää 5,5 osoitteellista lähetystä viikossa. Jakelu tapahtuu kuitenkin edelleen viisi kertaa viikossa, ja erityisesti ulkosaaristossa jakelukustannus yhtä kirjettä tai postikorttia kohden on moninkertaisesti kalliimpaa. Saaristojakelusta syntyvän tappion maksavat käytännössä Postin muut asiakkaat, koska Posti toimii ilman valtion tukea.