Mynämäkeläinen Sanna Vainionpää Turun Taiteilijaseuran johtoon

Turun Taiteilijaseura Sanna Vainionpää
Turun Taiteilijaseuran toiminnanjohtajana työskentelee mynämäkeläinen kuvataiteilija Sanna Vainionpää. Tässä hän on Taiteilijaseuran ylläpitämässä Taidelainaamossa Jarkko Rantasen Linnavuori-nimisen työn ääressä. Kuva: Ragip Önsoy.

Uusi toiminnanjohtaja uhkuu intoa ja tuoreita ideoita, joilla yli 200-jäseninen, varsinaissuomalaisista taiteilijoista koostuva seura pysyy vireänä. Aikaa hänellä riittää kuitenkin edelleen myös Mynämäen Saarekkeen Iltakoulujen pyörittämiseen.

KUVATAIDE. Mynämäellä asuva kuvataiteilija Sanna Vainionpää aloitti 6. toukokuuta Turun Taiteilijaseura ry:n toiminnanjohtajana. Vainionpää on toiminut aiemmin Taiteilijaseurassa esimerkiksi toiminnanjohtajan sijaisena, näyttelykoordinaattorina, sekä hallituksen puheenjohtajana ja jäsenenä.

Hän iloitsee päästessään kehittämään helmikuussa Vanhalle Suurtorille avautuneen Turun Taidehallin toimintaa. Vanhalla Raatihuoneella toimiva Taidehalli on Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran yhteisponnistus visuaalisten taiteiden esilletuomiseen.
– Tämä on täydellinen hetki aloittaa toiminnanjohtajana, koska uudet toiminnot ovat tässä vaiheessa vielä muotoutumassa lopulliseen malliinsa, kommentoi Vainionpää.

Varsinaissuomalaista taiteilijayhteisöä kokonaisuudessaan edustavan taiteilijaseuran tarkoituksena on nostaa esiin kuvataiteilijoita ja heidän työnsä monimuotoisuutta.
– Taiteen kentän rakennetta tulee uudistaa. Yhtenä edunvalvonnan konkreettisena toimena olemme pitäneet näyttelyt taiteilijoille vuokrattomina, Vainionpää toteaa.

Taiteiljaseuralla ja Taidelainaamolla juhlavuosi

Näyttelytoiminnan lisäksi rakennuksesta löytyy valokuva-aiheinen kirjasto sekä Turun Taidelainaamo.
– Tänä vuonna on paljon aihetta juhlaan: Turun Taiteilijaseura viettää 95. toimintavuottaan ja ammattitaiteilijoiden teoksia välittävä Taidelainaamo sen sijaan on ollut toiminnassa 25 vuotta, hän jatkaa.

Kaikki edellä mainitut toiminnot ovat auki keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–18, ja niihin on vapaa pääsy. Taidehallista voi myös vuokrata tiloja seminaarien, tapahtumien ja juhlien pitopaikaksi.
– Kolmannen kerroksen juhlasali taipuu monenlaiseen tarkoitukseen. Turun taiteiden yössä siellä järjestetään videotaiteen screening. Tilojensa puolesta siellä voidaan vaikka tanssia tai jopa esittää sirkustaidetta, sillä huonekorkeuttakin on riittämiin, esittelee Vainionpää.
– Valokuvakeskuksen puolelta löytyy niin ikään kokoustilaa sekä tiuhaan kurssikäytössä oleva digityöhuone PeriLab, jota taiteilijat voivat vuokrata myös esimerkiksi cv:n ja portfolion valmistamiseen.

Tiesitkö?

– Turun Taidehallin rakennuksessa on sen yli 150-vuotisen historian aikana toiminut muun muassa paita- ja sateenvarjotehdas sekä poliisien kuntosali. Samalla paikalla on ollut aikoinaan raatihuone, eli paikallishallinnon ydin.
– Torstaina 23.5. vietettiin Taidehallin neljännen näyttelyn avajaisia.  Isossa Galleriassa on Aleksi Matikaisen maalauksia, pienessä galleriassa Emilia Rüfin ja Tinja Ruusuvuoren Logbook sekä Aulagalleriassa Elis Hannikaisen Who Feels Supported Here -installaatio.
– Turun Taiteilijaseuran ja Valokuvakeskus Perin ylläpitämässä Turun Taidehallissa on käynyt jo ensimmäisten kuukausiensa aikana lähemmäs 15 000 kävijää.
– Koko varsinaissuomalaista taiteilijayhteisöä edustavassa Turun Taiteilijaseurassa on yli 200 jäsentä. Taiteilijaseuran 95-vuotisjuhlanäyttely nähdään Aboa Vetus & Ars Novassa marraskuussa.

Projekteja laidasta laitaan

Viime vuosina Vainionpää on tehnyt paitsi opetustyötä myös monenlaisia omia taideprojekteja.
– Olen kerran kuukaudessa sitoutunut Mynämäellä sijaitsevan Saarekkeen toimintaan. Saareke on Saaren kartanon residenssin yhteisöllinen tila, jossa järjestetään kaikille avointa toimintaa, hän kertoo.

Vainionpään ideoimassa Mynämäen Iltakoulussa tilaisuudet jatkuvat 12.6., jolloin opitaan kukkaseppeleiden tekoa. Heinäkuussa sen sijaan ollaan tieteen ja taiteen rajapinnassa tulevaisuudentutkijan matkassa.

Lisäksi Vainionpää on toiminut taidepedagogina taidetta, tiedettä ja terveyttä yhdistävässä Pora, pora! -taidepilotissa. Pilotti toteutettiin Liedon kunnan ja Taiteen edistämiskeskuksen projektina yhdessä Liedon Loukinaisten koulun ja Koulukeskuksen hammashoitolan kanssa.
– Oppilaiden savityöpajoissa syntyi figuureita, jotka kuvaavat hammaslääkärikäyntiin liittyviä jännitystiloja ja kokemuksia. Teoskokonaisuus rakentuu parhaillaan Liedon Koulukeskuksen hammashoitolaan. Savityöt siellä jo ovat paikoillaan mutta teipit vielä puuttuvat, hän sanoo.

Toiminnanjohtajan pesti on vienyt Vainionpään huomion hetkellisesti pois omista taideprojekteista. Uusi työympäristö avaa mahdollisuuksia uusille taiteellisille oivalluksille.
– Saan olla siitä onnellinen, että kaikki työni liittyy kuvataiteilijan ammatin harjoittamiseen. Entinen raatihuone ympäröivine näkymineen Vanhalle Suurtorille on oivallinen paikka inspiraatiolle. Myös Taidehallilla esillä ollut Turun taideakatemiasta tänä keväänä valmistuvien lopputöiden näyttely herätti katselemaan taidetta jälleen tuoreesta näkökulmasta, Vainionpää lisää.

Seuraavaksi Vainionpään teoksiin voi tutustua hänen ja Jarkko Rantasen yhteisessä Matkalla-näyttelyssä, joka avautuu 2. kesäkuuta Kustavin kunnanvirastossa.

Katariina Mäkinen-Önsoy