Kauppakeskus Skanssi lämpenee ja viilenee geoenergialla

Skanssissa hyödynnetään oman maaperän energiavarastoja

Kauppakeskus Skanssi
Advenin projektipäällikkö Lasse Aitamaa esittelee Kauppakeskus Skanssin geoenergiaratkaisua. ”Geokaivoista johdetaan kauppakeskukseen sekä lämpö- että jäähdytysenergiaa. Maaperästä saadaan kesällä viilennystä ja talvella sen sijaan varastoitua lämpöä.” Aitamaa kertoo. Kuvat: Ragip Önsoy.

Turun Skanssissa sijaitseva kauppakeskus siirtyy Advenin geoenergiaratkaisun käyttäjäksi ja pienentää näin merkittävästi kiinteistönsä energiankäytön hiilijalanjälkeä. Kauppakeskuksesta tulee lähes energiaomavarainen.

ENERGIA. Kauppakeskus Skanssin laaja energiaremontti on valmistunut. Euroopan suurin kauppakeskukseen toteutettu energiaratkaisu käsittää geoenergialaitoksen, joka leikkaa kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä noin 90 prosenttia.
– Päästöjen leikkaus vastaa vuositasolla noin 450 henkilöauton aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä, kauppakeskuspäällikkö Maarit Hurme summaa.

Skanssin kauppakeskuspäällikkö Maarit Hurme kertoo energiaremontista, jonka myötä kauppakeskus siirtyi lähes energiaomavaraiseen ja hiilidioksidipäästöttömään toimintaan.

Hurmeen mukaan vastuullisuus ei ole enää vaihtoehto, vaan se on itsestään selvä tavoite, yritystoiminnan strategioissakin.
– Meistä on tärkeää pystyä tarjoamaan entistäkin vastuullisempaa toimintaympäristöä asiakkaille, kauppakeskuksessa toimiville vuokralaisillemme ja heidän kauttaan myös kuluttajille, Hurme lisää.

Maasta lämpöä ja jäähdytystä

Geoenergiaratkaisun myötä kauppakeskuksen viilennys ja lämmitys tapahtuu kallioon porattujen geokaivojen avulla. Energiaremontin toteutuksesta, operoinnista sekä valvonnasta vastaa energiayhtiö Adven.  Energiakaivot Skanssin kallioperään porasi Rototec Oy.
– Pitkän lupakäsittelyn jälkeen viime vuoden elokuussa alkoivat poraustyöt, jotka valmistuivat tavoiteaikataulussa, kolmessa kuukaudessa. Energiakaivoja on kaiken kaikkiaan 112 ja ne sijaitsevat 350 metrin syvyydessä, kauppakeskuksen alla,  Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen sanoo.
– Energiatoimitukset kauppakeskukseen ovat Advenin etävalvonnassa ja -ohjauksessa 24/7. Seuraavat 30 vuotta menemme näillä ennen kuin on vuorossa komponenttien uusinta, Koljonen jatkaa.

Advenin toimitusjohtaja Jyrki Vainionpää on vaikuttunut Turun kaupungin tavoitteesta luopua hiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029.

Advenin toimitusjohtaja Jyrki Vainionpää on vaikuttunut Turun kaupungin tavoitteesta luopua hiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä.

– Kauppakeskus Skanssin energiaremontti tukee näitä tavoitteita. Meidän tehtävämme on olla pitkäaikaisena kumppanina isoissa energiaratkaisuissa, jotka ovat tärkeä osa sekä yritysten että kuluttajien eteen tehtävää ilmastotyötä, toteaa Vainionpää.

Ekotekojen kauppakeskus

10-vuotisjuhliaan viettävä Kauppakeskus Skanssi ei ole ensimmäistä kertaa energiankulutuksen vähentämistä, kestävää kehitystä ja ekologisuutta edistävien toimien äärellä. Se oli ensimmäinen eurooppalainen kauppakeskus, joka sai rakentamisen aikaisen LEED-sertifikaatin. Vuonna 2012 Skanssille myönnettiin kultainen LEED-sertifikaatti, jonka jälkeen vuonna 2017 oli vielä vuorossa korkein mahdollinen eli platinatason LEED-luokitus.

Lisäksi kauppakeskuksen katolta löytyy muun muassa 400 neliön verran aurinkopaneeleita ja neljä mehiläispesää.

Katariina Mäkinen-Önsoy