Viihtyisää yhdessäoloa vanhemmuusviikon tapahtumissa

Ruskon perhetapahtuman lopuksi lapset vanhempineen pääsivät seuraamaan Kaarinan Kiertueteatteri Ykkösryhmän musiikki-improesitystä. Kuva: Marjo Peltoniemi.

Nykyisessä kiireisessä suoritusyhteiskunnassa iloisen yhdessä lasten kanssa vietetyn perheajan merkitys saattaa joskus unohtua. Tähän tarpeeseen vastaamaan Varsinais-Suomessa on kehitetty erilaisia tapahtumia ja toimintoja sisältävä vanhemmuusviikko. Teemaviikko huipentui tänä vuonna suuren suosion saavuttaneisiin ilmaisiin perhetapahtumiin lauantaina 27. huhtikuuta Liedossa ja Ruskolla.

LAPSIPERHEET. Vanhemmuuden viikkoa vietettiin perinteisesti viikolla 17 Turun seudun kunnissa. Viikon tarkoituksena on korostaa yhdessä tekemisen tärkeyttä sekä vanhempien roolia lasten ja nuorten kasvattajina. Tapahtumat ovat suunnattu lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen sekä lasten ja nuorten parissa toimiville työntekijöille. Järjestäjänä toimivat Turun seutukunnan nuorisotoimet. Tapahtumista vastasivat kunnat sekä seutukuntien seurat ja järjestöt. Maksuttomuuden tarkoitus on mahdollistaa osallistuminen kaikille halukkaille.

Kunnat yhteistyössä lapsiperheiden iloksi

Vanhemmuuden viikon tiedottaja Madeleine Carlsson kertoo, että teemaviikko sai alkunsa Paimion kunnan vastaavasta toiminnasta ja ensimmäinen Turun ja ympäristökuntien yhteinen viikko järjestettiin vuonna 2012. Mukana ovat Turun seutukunnan kunnat, eli Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio ja Rusko, Kaarina, Lieto, Paimio ja Sauvo sekä Turku.

Perhetapahtumien lisäksi tällä kertaa järjestettiin Kaarinan pääkirjastossa tapahtuma peleistä ja pelaamisesta, vanhempainilta seksuaalikasvatuksesta 7-luokkalaisten vanhemmille Paimiossa ja teemailta lukemisen monipuolisuudesta Liedossa.

Viime vuosina on aiemmin järjestetty yksi isompi perhetapahtuma vaihdellen eri kunnissa. Tänä vuonna itäiset ja läntiset kunnat järjestävät oman tapahtuman, jotta matka tulla paikan päälle on seutulaisille lyhyempi.

Tapahtumat vetivät väkeä – jatkoa luvassa

Kävijöitä Ruskon tapahtumassa oli kunnan nuorisopalveluvastaava Paula Michelssonin mukaan arviolta vähintään 300. Pakohuoneeseen eivät mahtuneet kaikki halukkaat ja graffitipisteestä loppui jossain kohtaa maali.

– Nämä olivat uusia pisteitä, joten niiden suosiota ei osattu ennustaa. Ihmiset ovat selvästi löytäneet joka keväisen viikon tapahtumat entistä paremmin, Paula Michelsson sanoo.

Liedon tapahtuman järjestelyistä vastannut Madeleine Carlsson kertoo, että Liedossa kävijöitä oli jopa vajaa 400. Myös aurinkoinen ilma suosi kävijöitä. Carlsson uskoo, että suosion myötä jatkoa on luvassa myös ensi vuonna. Molemmissa tapahtumissa lapset pääsivät kokeilemaan muun muassa kuplafutista, sumopainia ja pakohuonetta sekä askartelua.

Ruskon tapahtumassa vanhempiensa kanssa vierailleet Eetu, 3, Evert, 5, ja Emilia, 8, kiersivät kaikki pisteet ja nauttivat myös Ruskon Lions Clubin tarjoilemaa makkaraa. Viereiseltä Ruskon partiolaisten lettukojulta tavoitetut 8-vuotiaat Venla ja Minerva kertoivat, että päivän kohokohta oli päästä kokeilemaan kuplafutista ja askartelut, jotka tytöt saivat mukaan kotiin vietäviksi.

Marjo Peltoniemi