Vahtolaisen Sarita Alangon kehittämä passiivinen venytystanko opiskelijoiden käyttöön

Kuvassa VENYY Henna Holmroos. Kuva: VENYY.

HOI!-hankkeessa panostetaan henkisen hyvinvoinnin lisäksi fyysiseen hyvinvointiin ja työkykyyn niin opiskelijoiden kuin henkilöstön näkökulmasta liikunnallisuutta lisäämällä. Hankkeen avainsanoja ovat hyvinvointi, yhteisöllisyys, osallisuus ja innostuminen toimimaan yhdessä.

HYVINVOINTI. Silverplus Oy:n VENYY-projekti ja Turun ammatti-instituutti julkistivat 5. huhtikuuta yhteisen tempauksen opiskelijoiden ja henkilökunnan työ- ja opiskelupäivän liikunnallistamiseksi. Projektin mahdollistajana toimii Opetushallituksen rahoittama HOI! – Hyvinvointia, osallisuutta ja intoa ammatilliseen koulutukseen -hanke. Hanke tarjoaa tukea ja mahdollisuuden työ- ja opiskelupäivän fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen.

Turun ammatti-instituutissa opiskelija nähdään kokonaisvaltaisesti. Osa opiskelijan arviointia on työkyky ja työhyvinvointi.  Monissa ammateissa työasennot ovat raskaita ja on tärkeää tiedostaa jo opiskeluvaiheessa miten omasta kehosta pidetään huolta ja työkyky säilytetään.

– Ammattilaisuutta ei ole vain se että olet hyvä työssäsi, vaan myös se että osaat pitää itsestäsi huolta – pääkopasta ja kehosta, kertoo Turun ammatti-instituutissa hankevastaavana toimiva liikunnan ja terveystiedon opettaja Mónika Törn.

VENYY – Passiivinen venytystanko on paikallisen perheyrityksen innovaatio. VENYYn kehittäjänä toimii liikuntalääketieteeseen ja gerontologiaan suuntautunut vahtolainen sairaanhoitaja, kätilö ja personal trainer Sarita Alanko. Tuote myös valmistetaan hyvin paikallisesti, esimerkiksi puuterimaalaus tapahtuu Kaarinassa.

Passiivisen venytystangon tarkoituksena on tauottaa opiskelijoiden päivittäistä istumista ja mahdollistaa matalan kynnyksen fyysisen aktiivisuuden lisäämisen. Istuminen ja kumarassa työskenteleminen aiheuttaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin muutoksia, joita VENYY ennaltaehkäisee ja kuntouttaa. Kumara asento heikentää välilevyjen aineenvaihdunta, joka johtaa selän kipeytymiseen ja pitkällä aikavälillä rangan rappeutumiseen. VENYY parantaa kudosten nestekiertoa ja hapetusta, sekä tasaa välilevyille kohdistuvaa painetta.

​Turun ammatti-instituutin opiskelijat ovat ihastuneet VENYYseen. Opettaja Raili Jokinen ohjeisti jokaisen tekemään liikkeet kerran päivässä.
– Osa opiskelijan arviointia on työkyky ja työhyvinvointi. Meillä ompelijoilla työasennot ovat vaativia ja istumme selkä kyyryssä pisin päivää. VENYYllä saadaan aikaan vastaliike ja ennalta-ehkäistyä alan ammattilaisille tyypillisiä olkapää- ja selkävaivoja, toteaa Jokinen.

Ensimmäisten joukossa VENYYn ottivat käyttöön tekstiili- ja muotialan opiskelijat.
– Tuntuu että olen aina jumissa. VENYY-tangolla venyttely tuntuu niin hyvältä ompelun lomassa. Se vetristää hyvin selkää ja hartioita. Työharjoittelussa VENYYtä tuli oikein ikävä! Ihanaa päästä taas koulussa VENYYmään, kertoo opiskelija Kira Hopponen.