Taivaan Tulet Naantalin teatterinäyttämölle

“Kohta tuolta tulloo vene ja kuski on kännissä” sanoo Aino ja osoittaa jään peittämää järveä. (Kari Sassi, Arja Viitikko, Eva Angerman). Kuva: Topi Kanerva.

TEATTERI. Naantalin Teatteri esittää 13. huhtikuuta alkaen rakastetun Taivaan Tulet –draaman. Innokkaasta työryhmästä voi aistia pienen jännityksen, joka tuo hyvää lisäpotkua työskentelyyn.

Esitys saa alkusysäyksen siitä, kun kuusi vuotta Espoossa asunut vanhempi konstaapeli Rauni Väänänen (Eva Angerman) palaa lapsuutensa maisemiin Lappiin. Paluumuuttajaa on vastassa muistisairas isä (Pertti Linkojärvi), joka olisi hyvä saada hoitoon. Isällä ja Raunilla on monta kynnystä ylitettävänä, suru kuolleesta äidistä ei hälvene koskaan, eikä tilannetta helpota paikallisten piikittelevä suhtautuminen Rauniin. Näytelmää rytmittää Ismo Alangon musiikki.

Taivaan Tulet on Kari Väänäsen ja Timo Parvelan kirjoittama, Jari Luolamaan dramatisoima ja Teija Söderholmin Naantalin Teatterille ohjaama, laidasta laitaan tunteita sekä huumoria tarjoava näytelmä.

Ohjaaja Teija Söderholmia näytelmätekstissä kiehtoo henkilöiden tavallisuus. Ihan tavallisten ihmisten ympärillä on kiinnostavia tarinoita ja tunteita koetaan, todellista elämää.

– Tässä on yhdessä näytelmässä kaikki, mitä teatteriesitys tarvitsee. Tunteita pettymyksestä rakkauteen ja kaikkea siltä väliltä. Huumoriakin on monenlaista. Voi olla, että juuri näytelmän huumori jakaa yleisön mielipiteitä. Mutta keskustelu on tärkeää!

TV-sarjasta näyttämölle

Taivaan Tulet on monille tuttu televisiosta. Teatterin tekijät eivät ota paineita tv-sarjasta. Teatteri on oma lajinsa ja Söderholm sekä muu työryhmä haluaa luoda lavalle oman versionsa. Käsikirjoituksesta paistaa, että se on tehty tv-sarjasta, teksti tuo mukanaan pieniä haasteita.

– Tarinassa hypitään nopeasti paikasta toiseen. Välillä ollaan sisällä, välillä järven rannalla, välillä tunturissa ja aika usein baarissa. Telkkarissa se on helppoa, mutta näyttämöllä luo omat haasteensa. Ongelma ollaan ratkaistu hauskalla tavalla, kertoo Söderholm.

– En ole koskaan katsonut telkkarista Taivaan Tulia, mutta heti näytösten jälkeen aion katsoa. Nyt teen tätä omaa Raunia, en hae vaikutteita telkkarista, sanoo pääroolissa loistava Eva Angerman.

Myös revontulien luominen lavalle on ollut haastavaa. Naantalin Teatteri on täynnä osaavia näyttelijöitä, heidän uskomaton muuntautumiskykynsä tuo lavalle ainutlaatuiset ihmisrevontulet.

Tekemistä riittää

Näyttelijä Eva Angermanin mielestä on hienoa päästä poliisien maailmaan. Angerman on aina arvostanut virkavaltaa ja ystäväpiirissä on poliiseja.

– On siistiä olla poliisi! Päivittäin kun teatterissa saa pukea virkahaalarit päälle, tulee heti tärkeä olo ja selkä suoristuu, Angerman naurahtaa.

Ensi-ilta on aivan nurkan takana ja jännitys on läsnä. Söderholm kertoo nyt ensimmäistä kertaa jännittävän aidosti yleisön reaktiota. Angerman saa pääroolin myötä olla lähes koko ajan lavalla.

– Kaikki täytyy osata täydellisesti. Ei jää aikaa muistelemiseen, kesken esityksen ei ole aikaa hengähtää ja miettiä, mikä kohtaus on seuraavaksi. Mutta on tämä mahtavaa!

Topi Kanerva