Paikallisia nuoria matkaa Uskalla yrittää -finaaliin toukokuussa

Saga Rosenlund, Valentina Frank, Rebecka Nygård ja Julia Lastuniemi tarjoavat IT-tukea senioreille ilmaiseksi. Kuvat: Topi Kanerva.

Varsinais-Suomen NY-yrittäjät esittäytyivät Uskalla yrittää -semifinaalissa Kauppakeskus Myllyssä perjantaina 22. maaliskuuta. Semifinaalin aikana nuoret myivät ja esittelivät omia tuotteitaan. Kaikille avoimessa tapahtumassa oli mahdollista tutustua nuorten ideoihin ja palveluihin. Päivän päätteeksi palkittiin parhaat yritykset, jotka pääsevät Helsinkiin kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin 8.–9.5.2019.

YRITTÄJYYS. Varsinais-Suomen NY-yrittäjien Uskalla yrittää -semifinaalissa oli mukana yli sata nuorta yrittäjää, jotka muodostivat yhteensä 40 yritystä. Toukokuussa Helsingissä pidettävään finaaliin etenivät Nousiaisten lukion Killed Pixel Games NY, Pargas Svenska Gymnasiumin Recycle IT UF, Rasekon ammattiopiston Old times Cookies NY sekä Vaisaaren koulun KEMUX NY, Urto Design NY ja FICks NY.

Senioreille IT apua

Finaaliin valittu Pargas Svenska Gymnasiumin, neljän opiskelijan, Recycle IT UF tarjoaa senioreille IT-palveluita ja mikä parasta, täysin ilmaiseksi. Kaikki hoituu yllättävän helposti, vain soitto ja ajanvaraus, jonka jälkeen joku yrittäjistä saapuu asiakkaan kanssa sovittuun paikkaan. Varata voi ajan, jos seniorilla on ongelmia esimerkiksi tietokoneen, puhelimen tai näiden sovellusten kanssa. Yrittäjät selittävät, näyttävät esimerkkiä ja ohjaavat asiakasta tekemään asian itse. Yritys ei vain tee asioita toisten puolesta, vaan kehittää asiakkaan tietoisuutta ja taitoja.

– Sen lisäksi, että opetamme senioreita, saamme oppia heiltä paljon. On hienoa saada kuulla heidän tarinoitaan pitkän elämän varrelta, kertoo Valentina Frank, yksi neljästä yrittäjästä.

Idea IT-palveluiden tarjoamisesta lähti koulun kurssista, jolla opetettiin opettamaan kyseisiä asioita. Nuoret naiset, Saga Rosenlund, Valentina Frank, Rebecka Nygård ja Julia Lastuniemi päättivät hyödyntää oppimaansa ja pistivät yrityksen pystyyn tammikuussa. Yrityksen toiminta rahoitetaan sponsoreilla, näin yritys voi tarjota palveluita ilmaiseksi. Voiton salaisuus on ainutlaatuinen yritysidea.

Kerhotoimintaa lapsille
Leikkisliikkis leikittää lapsia ilolla ja rennolla mielellä.

Itsekin seuralliset ja liikunnalliset Paimion Vistan koulun yhdeksäsluokkalaiset Sara Kosonen, Elle Okker, Lotta Naumanen ja Valtteri Laaksonen vetävät Leikkisliikkis liikuntakerhoa 1–6 luokkalaisille. Leikkisliikkiksessä leikitään ja pelaillaan joka keskiviikko tunnin ajan. Aktiviteetit valitaan lasten kiinnostuksen kohteiden mukaan, välillä pelataan sählyä ja rakennetaan hauska liikuntarata.

– Halutaan tehdä kaikkea hauskaa ja liikunnallista. Yleensä liikuntahallissa, mutta olemme käyneet myös uimassa ja pulkkailemassa, kertoo Kosonen.

Leikkisliikkis tunnille pääsee mukaan viiden euron kertamaksulla tai 35 euron liikuntapassilla, joka oikeuttaa kymmeneen kertaan. Kerhotoiminta on myös täysin kiusaamisen vastaista, yrittäjät pyrkivät toiminnallaan ehkäisemään kiusaamista parhaansa mukaan. Viime syyskuusta asti pystyssä ollut yritys on menestynyt hyvin ja jatkuu vahvasti tulevaisuudessa. Lisäksi yrittäjät vinkkaavat, että kesällä saattaa olla luvassa neljän päivän Leikkisliikkis-leiri.

Haukkuvahti ulkoiluttaa koiria

Raisiossa Vaisaaren koulussa 9. luokkaa käyvät Nea Rösenberg ja Juulia Saraniemi ovat suuria eläinten ystäviä, joten yritysidea oli helppo keksiä. Heidän yrityksensä Haukkuvahti ulkoiluttaa asiakkaiden koiria. Turun seudulla toimiva yritys pistettiin pystyyn syksyllä.

– Viime kesänä yritettiin miettiä yritystä. Naapurustossa on paljon koiria ja meillä molemmilla on kokemusta eläimistä, lopulta päätös oli helppo, kertoo Rösenberg.

Varsinais-Suomen NY-yrittäjät esittäytyivät Uskalla yrittää -semifinaalissa Kauppakeskus Myllyssä perjantaina 22. maaliskuuta.

Nuoria kiinnostaisi viedä yrityksen toimintaa eteenpäin.

– Haluaisimme kehittää vielä jonkin tuotteen, ehkä lelun tai kurakelillä puhtaana pitävän asian, sanoo Saraniemi.

– Esimerkiksi jokin superpyyhe joka imee kaiken kuran, tai jokin suihke turkkiin, jatkaa Rösenberg.

Koulutehtävänä yrityksen perustaneet tytöt aikovat jatkaa Haukkuvahti toimintaa vielä ensi kesän ylitse, mutta ajan puutteen vuoksi suunnitelmissa on päättää toiminta syksyyn mennessä.

Käsityönä kuvia vaatteisiin
Niklas Ahlmanin, Leevi Reunan ja Eliel Hagnerin vaateyrityksen salaisuus on käsityö.

Myllyssä oli esillä paljon raisiolaista nuorta osaamista. Vaisaaren koulun yhdeksäsluokkalaiset Niklas Ahlman, Leevi Reuna ja Eliel Hagner ovat kiinnostuneita muodista ja vaatteista, joten yritys on sen mukainen. T-Bois  tekee paitoja erilaisilla painatuksilla. Yritykseltä pystyy myös tilata tilaustyönä paitoja ostajan valitsemalla painatuksella.

– Painatus tehdään käsityönä. Asiakkaan haluama kuva tulostetaan ja sitten silitetään kiinni paitaan, kertoo Ahlman.

Topi Kanerva