Palmusunnuntai saa virpojat liikkeelle

Vuodesta toiseen myös Naantalissa jatkuu perinne, joka tuo pienet virpojat asukkaiden ovien taakse palmusunnuntaina. Siniristilippu liehuu vaalien kunniaksi tänäkin vuonna. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

JUHLAT. Tänä vuonna palmusunnuntai on 14. huhtikuuta eli tuttuun tapaan pääsiäistä edeltävänä sunnuntaina. Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko, joka päättyy pääsiäisen juhlallisuuksiin. Pääsiäisen ajankohta sen sijaan määräytyy vuonna 325 kirkolliskokouksessa päätetyllä tavalla. Samalla tavoin määräytyvät myös laskiaisen, helatorstain ja helluntain ajankohdat.

Tulevana sunnuntaina kiertävät taas pienet virpojat koristeltuine pajunoksineen ovelta ovelle suklaan ja muiden herkkujen toiveessa. Virpomisperinteeseen kuuluu lisäksi usein myös lasten pukeutuminen noidiksi sekä virpomislorut, joista yleisin kuuluu ”Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.”

Kaikkia suloiset virpojat eivät ilahduta, ja taloyhtiössä saattaa herätä keskustelua siitä, kenellä yhtiön ulkopuolisilla on oikeus päästä sisälle porraskäytävään ja ihmisten kotioville.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kehottaa miettimään, onko virpojista kerran vuodessa mahdollisesti aiheutuva häiriö niin suuri ongelma, että taloyhtiön kannattaa sen vuoksi estää ulkopuolisten pääsyä porraskäytävään. Jos ulkopuolisista on haittaa ainoastaan palmusunnuntaina, virpojista häiriintyvät voisivat kenties jättää oman ovensa avaamatta mutta sallia silti muiden ottaa pääsiäisvitsat vastaan.

– Virpojien vierailu voi olla monelle odotettu tapahtuma, johon on varauduttu suklaamunia ja muita herkkuja ostamalla. Suosittelen, että taloyhtiöissä toivotetaan virpojat tervetulleiksi eikä ainakaan kovin kevyin perustein lähdettäisi estämään lasten pääsyä porraskäytäviin, Pynnönen toteaa.