Nuorten oma paikka Livonsaaressa

Livonsaaren nuokkarilla ahkerasti käyvät 14-vuotias Eevi Ovaska sekä 12-vuotiaat Helmi Saarinen ja Enni Henttula pelaavat Afrikan tähteä yhdessä Kuu-koiran kanssa. Kuvat: Ragip Önsoy.

Livonsaarelainen nuoriso laittoi hihat heilumaan ja kunnosti Livonsaaren seurantalon alakerran huoneen omaksi nuorisotilakseen.

NAANTALI. Naantalin saaristossa sijaitsevan Livonsaaren seurantalon alakerrasta löytyy paikallisten ahkerassa käytössä oleva nuorisotila. Tila saatiin nuorten käyttöön vuosi sitten.

– Täällä toimi aiemmin kudontapiiri, mutta kun kangaspuut olivat hyvin vähäisessä käytössä, päätettiin esittää nuorisotilan sijoittamista tiloihin, nuorisoiltojen valvojana toimiva Nina-Beata Granqvist kertoo.

Saariston Savotta ry haki Massii!-rahoitusta Livonsaaren Nuokkari kuntoon -projektille Varsin Hyvän Leader -ryhmältä. Vuosi sitten Varsin Hyvän, Livonsaaren kyläyhdistyksen, Saariston Savotan ja Naantalin kaupungin avustamana nuoret kunnostivat ja sisustivat tilat omannäköisikseen.

– Maalasimme ja ehostimme paikkoja täällä. Tilan kruunaa lahjoituksena saamamme sohva. Nyt pitäisi vähän siivota, jotta saamme toisen sohvan mahtumaan. Meitä on nimittäin joskus niin paljon, että yksi sohva ja pari tuolia ei enää riitä, Eevi Ovaska, 14, Helmi Saarinen, 12, ja Enni Henttula, 12, sanovat.

Livonsaaren nuorisotilalla harrastetaan kevätseurantaa.

Oma paikka on nuorille tärkeä. Livonsaaren 4H-kerho on suunnattu pienemmille, kun taas nuorisoiltoihin ovat tervetulleita noin 11–19-vuotiaat.

– Lähes joka kerta tulee mentyä, kun nuokkari on auki perjantaisin ja lauantaisin, he toteavat.

Nuokkarilla pelataan esimerkiksi lautapelejä.

– Välillä olemme myös leiponeet ja kokanneet jotain. Joskus otamme keppihevoset mukaan. Se on meille tärkeä harrastus, ja onhan täällä pidetty kepparikurssejakin, Henttula, Ovaska ja Saarinen luettelevat.

Livonsaaren kepparimestarin paikasta kilpaillaan seuraavaksi Livonsaaripäivänä 15. kesäkuuta.

– Taidanpa minäkin osallistua keppivuoheni kanssa, hymyilee Granqvist.

Vaihtelevina toimintoina on myös yönuokkaria sekä navettanuokkaria.

– Olemme käyneet Nina-Beatan navetalla katsomassa hänen kasvattamiaan kilejä. Myös Nina-Beatan Kuu-koirasta on tullut oikea maskotti nuokkarille. Se on nimittäin aina paikalla, nuoret kertovat.

Livonsaarelaisnuoret järjestävät mielellään kirppiksiä ja pitävät tilaisuuksien yhteydessä kahvilaa.

– Joulukahvilan tuoton he halusivat käyttää uintiretkeen, josta jäi vielä vähän rahaa pitsoihinkin. Perinteisen laskiaispullatapahtuman aikaan he sen sijaan pitivät harraste- ja liikuntavälinekirpputoria. Katsotaan mitä hauskaa sen tuotoilla saadaan aikaiseksi, Nina-Beata Granqvist sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy