Mäntymäen Hoilaajat 10 vuotta

Kitaristit Reima Tuominen ja Liisa Murtola säestävät kerran viikossa Mäntymäen toimintakeskuksessa kokoontuvia Hoilaajia. Kuva: Ragip Önsoy.

Lounais-Suomen Työllistäjät ry:n Mäntymäen Hoilaajat viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan. Lauluharrastajien kerho kokoontuu Raisiossa sijaitsevaan Mäntymäen toimintakeskukseen keskiviikkoisin.

RAISIO. Koko kymmenvuotisen historian ajan raisiolaista laulukerhoa Mäntymäen Hoilaajia on vetänyt Liisa Murtola, joka myös toimii säestäjänä.

– Siihen aikaan yhdistyksen puheenjohtajana toimi Kari Hanka. Ensin olimme lauluryhmä, joka toimi työväen sivistysliiton opintokerhona. Opintokerhon avustus sittemmin loppui mutta laulu jatkui. Myöhemmin saimme nimen, kun joku harrastajista totesi meidän olevan aikamoisia hoilaajia, hymyilee Murtola.

Hoilaajien kerho toimii matalan kynnyksen periaatteella.

– Kaikki ovat tervetulleita mukaan. Eikä ole edes pakko laulaa, jos vain kaipaa jotakuta, jonka kanssa keskustella ja kahvitella yhdessä, kannustaa Murtola.
– Aktiivisimpaan porukkaan kuuluu 6–8 laulajaa. Muut käyvät kokoontumisissa silloin tällöin. Laulajat myös itse kokoavat lauluvihkot, joista kappaleet sitten harjoituksiin ja esiintymisiin valitaan, lisää Murtola.

Laulukerhon toiminnassa ovat pisimpään olleet mukana Tuula Virtanen sekä Maritta Lempinen ja Merja Jalonen, jotka järjestävät silloin tällöin laulun oheen draamallisia harjoituksia, kuten esimerkiksi Ansa&Tauno-teemaisia tansseja. Ystävänpäivänä ohjelmassa on usein musiikin lisäksi runoutta.

Myös myöhemmin Hoilaajiin liittyneistä on tullut ahkeria lauluharrastajia.

– Kun vuonna 2015 liityin Hoilaajiin, enpä ole montaa kertaa kokoontumisista pois jäänyt. Niin mukavaa tämä on, Eija Lehtimäki toteaa.

Mäntymäen Hoilaajat käyvät esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa.

– Vanhustentaloissa meillä on tänäkin keväänä 3–4 esiintymistä. Lisäksi lauluamme voi kuulla Lounais-Suomen Työllistäjien tapahtumissa, kuten esimerkiksi Ekotorin tempauksissa, joita järjestetään perinteisesti joulun alla ja kevään korvalla, Murtola sanoo.

Lounais-Suomen Työllistäjät ry:n toiminnanohjaajan pestistä eläkkeelle jäänyt Anja Tuomi on iloinen, että lauluinnostus jatkuu vuodesta toiseen.

– On mukavaa, että toimintaa riittää, niin yhdistyksen pääpaikkana toimivassa Mäntymäessä kuin muissakin toimipisteissämme, joita on Raisiossa ja Naantalissa, Tuomi kertoo.

Toimintakeskus Mäntymäessä on yhdistyksen toimesta tarjolla lounasta, ruoka-apua sekä leipäjakoa.

– Olemme tehneet yli kymmenen vuotta kauppojen kanssa yhteistyötä ruokahävikin vähentämiseksi ja vähävaraisten auttamiseksi, Tuomi jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy