Demareille niukkaakin niukempi ykkössija

Naantalilainen Perussuomalaisten Vilhelm Junnila oli eduskuntavaalien Varsinais-Suomen yllätysmenestyjä. Junnila meni heittämällä läpi ja jäi esimerkiksi Petteri Orpon äänimäärästä vaivaiset 31 ääntä.

VAALIT. Sunnuntain vaali-illasta tuli jopa jännittävämpi kuin ennakkoon tehdyt gallupit ja ennusteet antoivat ymmärtää. Laskennan edistyessä Perussuomalaisten äänisaalis ja ehdokasmäärä kasvoivat kasvamistaan, ja puolue oli jopa nousta tavoitteensa mukaisesti Suomen suurimmaksi puolueeksi. Demarien etumatka kuitenkin pysyi, tosin vaivaisen 7 000 äänen verran.

SDP keräsi yhteensä 545 544 ääntä ja Perussuomalaiset 538 731 ääntä. Kolmanneksi sijoittunut Kokoomus sai 523 446 ääntä, joten eduskuntavaalit olivat ennätyksellisen tiukat. Puolueissa jännitetäänkin vielä tarkistuslaskennan tuloksia.

Sunnuntaisen laskennan perusteella SDP saa eduskuntaan 40 kansanedustajaa, Perussuomalaiset 39 ja Kokoomus 38. Keskustan romahdus oli merkittävä ja puolue sai ainoastaan 31 edustajaa läpi. Vihreät nostivat paikkamääräänsä 20:een ja Vasemmistoliitto 16:een. RKP sai 9 kansanedustajaa ja KD 5. Liike Nyt:stä meni läpi Harry Harkimo. Lisäksi eduskunnan täydentää Ahvenanmaan kiintiöedustaja, joka tällä kertaa on Mats Löfström.

Varsinais-Suomesta

neljä Perussuomalaista

Vaikka SDP onkin vaalipäivän jälkeen Suomen suurin puolue, lienee Perussuomalaiset kaikkien viime vuosina tapahtuneiden käänteiden jälkeen vaalin suurimpia voittajia. Varsinais-Suomessa Perussuomalaiset saalistivat neljä edustajapaikkaa, kun Ville Tavio, Vilhelm Junnila, Kike Elomaa ja Mikko Lúnden menivät läpi.

Kokoomus pääsi niinikään neljään, valituiksi tulivat Petteri Orpo, Ilkka Kanerva, Anne-Mari Virolainen ja Saara-Sofia Sirén. Demarit saivat kolme edustajaa – läpi menivät Aki Lindén, Eeva-Johanna Eloranta ja Katja Taimela. Keskusta jäi kahteen paikkaan, kun Annika Saarikko ja Esko Kiviranta tulivat valituiksi.

Vasemmistoliitosta menivät läpi Li Andersson ja Johannes Yrttiaho. Vihreiden ainoa läpimenijä on Sofia Virta ja RKP:n Sandra Bergqvist.

Varsinais-Suomen ääniharava oli odotetusti Li Andersson. Vasemmistoliiton puheenjohtaja keräsi yli 24 000 äänen saaliin. Perussuomalaisten Ville Tavio sai lähes 15 000 ääntä.

Vaalipiirin pronssisijasta käytiin tiukka taistelu, kun Perussuomalaisten naantalilainen Vilhelm Junnila haastoi Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon. Orpo piti kuin pitikin kolmannen sijan saatuaan 10 784 ääntä. Junnilan huima äänisaalis oli 10 753 ääntä. Naantalilainen uutena edustajana Arkadianmäelle menevä jäi siis Kokoomuksen puoluepomosta vaivaiset 31 ääntä.