Vastine: Porschella päästötalkoisiin?

VASTINE. Janne Laulumaa (sd.) kirjoitti Turun Seutusanomissa 7. maaliskuuta, ettei SDP ole kieltämässä polttomoottoriautoja. Puolueensa ilmasto-ohjelmassa todetaan sanatarkasti näin: ”Seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä ja biopolttoaineisiin siirtymiseksi raskaassa liikenteessä”.

Lisäksi ohjelmassa mainitaan, että autoveron hiilidioksipäästön mukaista progressiota tulee kiristää, koska tavoitteena on ohjata kulutuskäyttäytyminen mahdollisimman vähäpäästöisiin tai päästöttömiin autoihin. Juuri tällaisia linjauksia olen kritisoinut, koska Suomessa ympäristöstä huolehditaan jo vastuullisesti. Suomen osuus ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä on vain 0,1 %. Ilmastolinjaukset ovat aivan liian kunnianhimoisia todellisiin päästöihin verrattuna ja tulevat tavallisille kansalaisille kestämättömän kalliiksi.

Laulumaa mainitsee, ettei pienituloisia saa laittaa ilmastonmuutoksen torjunnan maksumiehiksi, mutta esitetyt toimenpiteet johtavat juuri tähän. Määrittämällä millaisella käyttövoimalla autoja saa myydä vaikutetaan hintatason merkittävään nousuun. Laulumaan mainitsemalla Porschella on varmasti mukava osallistua ilmastotalkoisiin, mutta ei tavallisella kansalaisella ole sellaiseen varaa. Eikä muunkaan merkkiseen autoon, jos polttoaineveroa ja autoveroa edelleen SDP:n esityksen mukaisesti kiristetään. Tavalliselle kansalaiselle on tärkeämpää päästä asioimaan ja huolehtimaan elämän perusedellytyksistä, kuin osallistua päättäjien moraaliposeeraukseen ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Vilhelm Junnila (ps)

Naantali