Naantalissa kokoonnutaan tarinoiden ääreen

Tietokirjailija Anne Pentti ja graafinen suunnittelija Reima Orvasto jakavat Naantalissa vinkkejä tekstien saattamisesta kirjaksi. Kuva: Veera Säilä.

TAPAHTUMAT. Merimaskussa asuvat tietokirjailija Anne Pentti ja graafinen suunnittelija Reima Orvasto antavat harrastajakirjoittajille ohjeita ja vinkkejä siitä, miten omat tekstit tai muistiinpanot saadaan helposti ja edullisesti tuotettua kirjaksi.

Neuvontatilaisuudet järjestetään tiistaina 26.3. Merimaskun kirjastossa, torstaina 28.3. Naantalin Suopellon kirjastossa ja tiistaina 2.4. Rymättylän kirjastossa. Kello 17.30 alkavat tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Ilmoittautumista ei tarvita.

– Meillä kaikilla on tarina kerrottavanamme. Se voi olla oman suvun tarina, elämäkerta tai vaikkapa nippu itse kirjoitettuja runoja. Tarinat ovat arvokkaita ja ne kannattaa laittaa hyvin säilyvään muotoon, esimerkiksi kirjaksi. Kirjoja voi sitten halutessaan vaikkapa myydä tai antaa joululahjaksi koko suvulle, kannustaa Pentti.

– Kirjan ulkoasulla on valtavan paljon merkitystä, jotta lukija tarttuisi siihen. Vanhat valokuvat kaipaavat usein hieman työstämistä tai uutta rajausta ja asettelua. Ammattilaisen vinkeillä aukeamista saadaan houkuttelevan näköisiä, Orvasto sanoo.

Pentin ja Orvaston käsissä on syntynyt kymmeniä sukukirjoja, yritys- ja yhdistyshistoriikkeja sekä elämäkertoja. Yhteistyökaksikon viimeisimpiä töitä ovat muun muassa Pidä Saaristo Siistinä ry:n, Turun Seudun Autoalan Liikkeiden Yhdistyksen sekä Suomen Meripelastusyhdistyksen tarinalliset historiikit. Vinkkejä tarinoiden talteen laittamiseksi annetaan myös Tarinat talteen -Facebook-ryhmässä.