Mielipide: Minä tiedän kuka ratkaisee ilmastonmuutoksen

MIELIPIDE. Kansanedustajaehdokkaana on siinä onnellisessa asemassa, että pääsee kuulemaan ensikäden tietoa erilaisilta kansalais- ja etujärjestöiltä. Sen lisäksi tietysti tapaa tuhansia ihmisiä vaalikentällä. Nyt näitä järjestöjen esityksiä ja yksittäisiä kansalaisia kuunnellessa minulle on syntynyt harvinaisen selvä kuva siitä, kuka ratkaisee ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat. Ratkaisija on kovissa liemissä keitetty monialaosaaja, joka on joutunut historian saatossa ratkomaan monia muitakin pirullisia ongelmia.

Tuo ratkaisija on vanha kunnon, Joku Muu. Kaikki ovat toki kovasti huolissaan ilmastonmuutoksesta ja sen mukanaan tuomista haitoista, mutta kun pitäisi tarttua toimeen, se on jonkun muun tehtävä. ”Minun elämääni ja minun etujani se ei saa koskettaa.”

Minä näen tämän toisin. Tämän asian hoitaminen on meidän kaikkien vastuulla. Kukin tekee kantokykynsä mukaan ja kiireellisyysjärjestys on ilmeinen. Ensinnä meidän pitää saada kansainväliset sopimukset kuntoon ja täytäntöön maailmanlaajuisesti ja tähän me voimme vaikuttaa mm. tulevalla EU-puheenjohtajakaudellamme. Toiseksi meidän pitää huolehtia, että teemme kansallisesti päätöksiä, jotka ohjaavat tuotantoa ja palveluita vähäpäästöisiksi, sekä pidämme hiilinieluistamme huolta. Ja kolmantena kiireellisyysasteikolla tulee yksittäisten kansalaisten toimet. Miten yksittäinen ihminen ohjaa kulutuksellaan ja käyttäytymisellään maailmaa kohti ilmastoystävällisempää suuntaa.

Timo Virkkula

Eduskuntavaaliehdokas (SDP)