Kaarina-Teatteri tulkitsee vahvojen naisten klassikon

Kuva: Mika Nurmi Photography / Studio X.

Niskavuoren nuori emäntä saa ensi-iltansa Kaarinassa 16. maaliskuuta.

TEATTERI. Kaarina-Teatterin kevään toisena ensi-iltana nähdään Hella Wuolijoen lähes 80 vuotta sitten kirjoittama Niskavuoren nuori emäntä. Niskavuori-saagan ajallisesti ensimmäinen osa kertoo Loviisan, Juhanin ja Malviinan välisestä kolmiodraamasta. Niskavuoren epävarma nuori emäntä Loviisa pakenee metsään saatuaan tietää miehensä Juhanin ja talon meijerskan Malviinan suhteesta. Metsästä palaa vahvatahtoinen nainen, joka häätää Malviinan talosta. Juhani raivostuu kuultuaan tästä, mutta lopulta hänen ei auta kuin tehdä päätös: valitako rakkaus vai suku, talo ja asema?

1800-luvun loppupuolelle sijoittuva näytelmän kantavia teemoja ovat rakkaus, valta ja perhe.

– Näytelmän teemat ovat niin ajattomia, että näytelmän tapahtumat voisivat aivan hyvin olla tätä päivää, kertoo Kaarina-Teatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva ohjaaja Janne Jämsä.

– Näytelmä on nimensäkin mukaisesti Loviisan, Niskavuorelle naidun naisen, kasvutarina. Ujosta ja epävarmasta naisesta kasvaa dramaattisten käänteiden myötä voimakastahtoinen ja vahva nainen, joka ei tyydy olemaan objekti vaan subjekti, jatkaa Jämsä.

Klassikkoa vahvasti kunnioittavan raikkaan tulkinnan Kaarina-Teatteriin on toteuttanut yli 20-henkinen työryhmä, johon kuuluu 14 kokenutta harrastajanäyttelijää ja joukko teatterialan ammattilaisia.

– Luvassa on suuria tunteita sisältävä ja visuaalisesti komea kokonaistaideteos, jonka taustalla on valtava määrä osaamista ja ammattitaitoa, sanoo Jämsä.

– Meillä on ollut taiteellisten suunnittelijoiden kanssa hyvin vahva yhteinen visio ja päämäärä, jota kohti olemme koko ajan menneet. Lopputulos on suorastaan komea!

Näytelmän visuaalisesta puolesta vastaavat Kaarina-Teatterissa useasti vierailleet ammattilaiset. Lavastuksen on suunnitellut Niina Suvitie, puvut Anniina Kuula ja valot Ville Salminen. Maskeeraukset ja kampaukset on suunnitellut Marika Torvinen, ja Jarmo Kujala on vastannut tarpeistosta ja näyttämötekstiileistä. Äänisuunnittelun ovat tehneet yhteistyössä ohjaaja Jämsä sekä Jouni Oksala.