Raision Kokoomus juhli 100-vuotiasta taivaltaan

Petteri Orpo toi tervehdyksensä Raision Kokoomuksen 100-vuotisjuhlaan.

Raision Kokoomus sai arvovaltaisen vieraan, kun yhdistys juhli 100-vuotiasta taivaltaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo ehti kiireiltään piipahtamaan Raision kaupungintalolla pidetyssä juhlassa tunnin verran.

Orpo muistutti juhlapuheessaan kokoomusväen sinnikkyydestä ja kiitteli raisiolaisia puoluetovereitaan vahvasta työstä, mutta otti esille myös muutamia yhteiskunnallisia ongelmakohtia.

– Globaalien pulmien lisäksi meillä on Suomessa omiakin ongelmia. Vanhusten hoidon ongelmat ja nuorten syrjäytymisvaara ovat isoja asioita, jotka pitää korjata, mainitsi Orpo.

Pipsa Allen kävi puolestaan läpi Raision historiankatsauksen.

Vuonna 1906, kun säädyt korvattiin eduskunnalla, poliittinen toiminta Raisiossakin heräsi. Porvaristo oli jakautunut vanhasuomalaisiin ja nuorsuomalaisiin. Vanhasuomalaiset perustivat Suomalaisen keskusseuran haaraosaston. Seuran nimeksi tuli Raision Suomalainen seura Ponsi.

Maailmansota ja Suomessa syttynyt kansalaissota vaikuttivat valtavasti poliittiseen kenttään. Ennen kansalaissotaa uuden niin sanotun kansanpuolueen tarkoitus oli yhdistää porvarilliset ryhmät.

Kansalaissota kuitenkin muutti tilanteen. Taistelu Suomen valtiomuodosta jakoi ryhmät kahtia, kuningasmielisiin ja tasavaltalaisiin. Yhdistävää puoluetta ei syntynyt.

Kokoomuspuolueen maakuntakokous pidettiin Turussa 12.1.1919 ja siitä lähti sysäys paikallisosastojen perustamiseen Varsinais-Suomessa. Maakuntakokouksessa valittiin piiritoimikuntaan yhtenä edustajana pienviljelijä F.O. Suominen Raisiosta ja hän pani alulle myös kansallisseuran perustamisen Raisioon.

Perustamiskokous pidettiin 19.1.1919 ja nimeksi hyväksyttiin Raision Kansallisseura.