Paattisten Vinttiteatteri vierailulla Sopukassa

Laivanupotus ja Osmo Viirin (Jussi Lankoski) seura herättävät Helena Nurmeksen äidissä (Anna Heikkilä) kauan kaivatun tunteen. Kuva: Vinttiteatteri.

TEATTERI. Viime vuonna viidettä toimintavuottaan Saunan takana -esityksellä juhlistanut paattislainen Vinttiteatteri tekee 12 vierailuesitystä Turun kaupunginteatterin Sopukassa. Vierailuesitysten ensi-ilta on 29. maaliskuuta.

Saunan takana vie mukanaan kirjoittajiensa Anu Heikkilän ja Karlo Haapiaisen lapsuuden mielenmaisemiin, lama-ajan jälkeiseen Suomeen. Jokainen kohtaus on rakennettu ihmismielen moninaisuutta kunnioittaen. Sen lämminhenkisessä pysähtyneisyydessä on jotain niin kovin tuttua. Ohjaustyöstä on vastannut Anu Heikkilä jarooleissa nähdäänJussi Lankoski, Sanna-Mari Metsi ja Anna Heikkilä.

Näytelmässä terveydenhoitaja Helena Nurmes (Sanna-Mari Metsi) ottaa asiakkaitaan vastaan terveysklinikallaan, mutta haasteita sekä työhön että yksityiselämään tuo se, kun toista ihmistä ei osata tai uskalleta kohdata. Sanat eivät kerro totuutta vaan paremminkin se, mitä jätetään sanomatta ja miksi. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat nimensä mukaisesti saunan taakse, paikkaan, jossa Paunon kylän yksinäinen ihminen kohtaa ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa ymmärrystä toiselta, ja jossa hän myös alkaa ymmärtää omaa itseään.

TSS